Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021 08:36

Αξιοποίηση κληροδοτήματος Παναγιώταρου: Μπλέξιμο χωρίς τέλος και μεγάλες ευθύνες

Το μπλέξιμο και τα πισωγυρίσματα συνεχίζονται και η αξιοποίηση του κληροδοτήματος Παναγιώταρου, στη Μικρή Μαντίνεια, παραμένει μακρινή υπόθεση. Η νέα εξέλιξη είναι ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση - Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών, δεν συναινεί και δεν εγκρίνει την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, που είναι και η Διοικούσα Επιτροπή του Κληροδοτήματος, για την απόρριψη της μοναδικής πρότασης που έχει υποβληθεί, από τον επιχειρηματία Θεόδωρο Μπρεζεράκο, για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος. Αντίθετα η Αποκεντρωμένη καλεί την Οικονομική Επιτροπή να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τον επιχειρηματία “προκειμένου να προκύψει η βέλτιστη δυνατή λύση για το κληροδότημα”...

Σημειώνουμε ότι με την απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή έχει απορρίψει την πρόταση αξιοποίησης για δέκα λόγους και φαίνεται πραγματικά πολύ δύσκολο να αναθεωρηθούν τώρα. 

Από την άλλη όμως η ευθύνη για την Οικονομική Επιτροπή είναι μεγάλη, γιατί η Αποκεντρωμένη δεν λέει μόνο ότι πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση με τον επιχειρηματία αλλά επίσης σημειώνει “το γεγονός ότι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο του κληροδοτήματος έχει προ πολλού περιέλθει σε αδράνεια”. Η Οικονομική Επιτροπή λοιπόν έχει ευθύνες, ακόμη και ποινικές, για το ότι επί χρόνια το περιουσιακό στοιχείο μένει αναξιοποίητο. Σε προηγούμενο έγγραφό της προς την Οικονομική Επιτροπή η Αποκεντρωμένη είχε επισημάνει χαρακτηριστικά: “προβείτε το συντομότερο δυνατό σε όλες τις απαραίτητες ενέργειές σας, προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προχωρήσει η αξιοποίηση του ακινήτου προς όφελος του Κληροδοτήματος και του κοινωφελούς σκοπού που εξυπηρετεί. (...) Θεωρείται ποινικό αδίκημα η παράνομη κατοχή ή παρακράτηση περιουσιών (...) και από τους εκτελεστές διαθηκών, διαχειριστές, κηδεμόνες σχολαζουσών κληρονομιών, διοικητές ιδρυμάτων και περιουσιών”.

Η νέα αυτή εξέλιξη σχετικά με την αξιοποίηση του κληροδοτήματος Παναγιώταρου θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Δευτέρας 1η Μάρτη, στη μία μετά το μεσημέρι. 

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος ξεκίνησε πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Από την αρχή ο πρώην πρόεδρος της Μικρής Μαντίνειας, Γιώργος Σπίνος, ανέφερε τη λέξη “μπλέξαμε”, θεωρώντας ότι η διαδικασία άρχισε χωρίς καλή προετοιμασία, χωρίς διαβούλευση, χωρίς συγκεκριμένους στόχους από το Δήμο και χωρίς τη γνώμη της Κοινότητας. Αυτά τα σχεδόν δύο χρόνια ο Γιώργος Σπίνος επιβεβαιώνεται κάθε φορά για τη λέξη του “μπλέξαμε”... 

Στ.Μ.