Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021 19:23

“Κανείς νεκρός της πείνας απεργός” το σύνθημα σε συγκέντρωση της Αντιφασιστικής στην Καλαμάτα

Νέοι, νέες και μεγαλύτεροι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας υπέρ των δικαιωμάτων του φυλακισμένου απεργού πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα. Το κεντρικό σύνθημα ήταν “κανείς νεκρός της πείνας απεργός” αλλά και “Αυτόν που καταδίκασε ένα λαό στην πείνα τον λένε Μητσοτάκη και όχι Κουφοντίνα”...

Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας και συμμετείχαν άτομα ανένταχτα κομματικά αλλά από πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο συντριβανι στα παλιά “Ψαράκια” και από πιο πάνω παρακολουθούσαν αστυνομικές δυνάμεις. 

Στο κείμενο που διένειμε η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας σημειώνεται: “Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται στην 50η ημέρα απεργίας πείνας και στην 6η ημέρα απεργίας δίψας.

Με την οργανωμένη "σιγή ασυρμάτου" που έχουν επιβάλει τα ΜΜΕ στην πλευρά του Κουφοντίνα και την συντονισμένη επίθεση εναντίον του με υποστήριξη της κυβερνητικής γραμμής, είναι πράγματι πολύ πιθανό να μην γνωρίζει μεγάλο μέρος του κόσμου της Καλαμάτας γιατί και πως ξεκίνησε αυτή η απεργία. 

Το αίτημα του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού (συγκεκριμένα στην αντιτρομοκρατική πτέρυγα του υπογείου των γυναικείων φυλακών όπου εξέτιε την ποινή του με άλλους καταδικασμένους για παρόμοιες πράξεις) έχει σαφές έρεισμα στο νόμο 4760/2020 και τη γραμματική διατύπωση του α. 3 («επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη»). 

Από τη στιγμή που ο νόμος δεν εφαρμόστηκε και ο κρατούμενος οδηγήθηκε στις φυλακές Δομοκού, θα έπρεπε, σε κάθε περίπτωση, να έχει στη διάθεσή του τις αποφάσεις της Διοίκησης (της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής και της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών) για να γνωρίσει το σκεπτικό μεταγωγής του και να μπορεί να τις προσβάλει. Κι όμως, παρά τις σχετικές συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, δεν του χορηγούνται τα έγγραφα που τον αφορούν. Αυτή η ανασφάλεια δικαίου και η πρωτοφανής έλλειψη διαφάνειας κείται εκτός νομιμότητας και εξηγεί τη σφοδρότητα της αντίδρασης του κρατούμενου που αυτή τη στιγμή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του.

Μετράμε πλέον ώρες μέχρι η Ελλάδα να αποκτήσει τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας. Είναι επιτακτική ανάγκη να φωνάξουμε δυνατά "ΩΣ ΕΔΩ!". Το ίδιο υποστηρίζουν σειρά από φορείς μεταξύ των οποίων η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Διεθνής Αμνηστία, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και πάνω από 1000 δικηγόροι και νομικοί. 

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε την φυσική εξόντωση ενός κρατούμενου απεργού πείνας. Αλλιώς το αίμα του δεν θα πέσει μόνο πάνω στα κεφάλια όσων αδράνησαν, αλλά θα πέσει πάνω στα κεφάλια όλων μας.

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ”