Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021 16:26

Πήρε πίσω την απόφασή της για την απόρριψη της πρότασης αξιοποίησης του κληροδοτήματος Παναγιώταρου

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 
Πίσω πήρε το μεσημέρι η δημοτική αρχή Καλαμάτας, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την απόφαση για την απόρριψη της πρότασης αξιοποίησης του Κληροδοτήματος Παναγιώταρου, στη Μικρή Μαντίνεια. Η δημοτική αρχή ουσιαστικά αγκάστηκε να πάρει πίσω την απόφαση, μετά από την άρνηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εγκρίνει την απόρριψη της πρότασης αξιοποίησης και την οδηγία της να γίνει επαναδιαπραγμάτευση με τον επιχειρηματία που έχει υποβάλει την πρόταση, Θεόδωρο Μπρεζεράκο…

Η Οικονομική Επιτροπή είχε απορρίψει, κατά πλειοψηφία, την πρόταση αξιοποίησης σε προηγούμενη συνεδρίαση για δέκα λόγους, από τους οποίους προκύπτει ότι η πρόταση αυτή δεν δίνει την εγγύηση στο Δήμο ότι τα ακίνητα θα αξιοποιηθούν κατά τον πιο αποδοτικό τρόπο για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα του Δήμου. 

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, εισηγήθηκε να κληθεί ο επενδυτής σε διαπραγμάτευση για την αξιοποίηση του Κληροδοτήματος, με επικαιροποιημένη όμως την πρότασή του, η οποία να λαμβάνει υπόψη της τις αιτιάσεις που έχει διατυπώσει σχετικά με την πρόταση η Επιστημονική Επιτροπή που έχει συγκροτήσει ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος και τους δέκα λόγους απόρριψης της πρότασης που είχε διατυπώσει η Οικονομική Επιτροπή σε προηγούμενη απόφασή της. Η διαπραγμάτευση θα γίνει μέσα στον Μάρτη και εφόσον οδηγήσει σε συμφωνία η διαδικασία για την αξιοποίηση του Κληροδοτήματος θα μπει στη β’ φάση, για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος επενδυτών που θα θελήσουν να αναλάβουν το πρόγραμμα αξιοποίησης που θα συμφωνηθεί. 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, διαφώνησε με την εισήγηση και ζήτησε να ασκηθεί προσφυγή στο υπουργείο Οικονομικών κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη μη έγκριση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής για την απόρριψη της πρότασης αξιολόγησης. Μάλιστα ο Βασίλης Κοσμόπουλος υπογράμμισε τη διαμαρτυρία του για τη στάση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και συγκεκριμένα για την έμμεση απειλή της προς την Οικονομική Επιτροπή, που είναι και η Διοικητική Επιτροπή του Κληροδοτήματος, ότι το περιουσιακό αυτό στοιχείο είναι επί μακρόν σε αδράνεια. “Την έπιασε ο ο πόνος ξαφνικά” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοσμόπουλος για την Αποκεντρωμένη. Ακόμη διερωτήθηκε εάν η δημοτική αρχή έκανε επαφή με την Αποκεντρωμένη προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν στην αρχική απόφαση απόρριψης της πρότασης αξιοποίησης. Επιπροσθέτως ο Βασίλης Κοσμόπουλος ζήτησε εισήγηση για το θέμα και από τη Νομική Υπηρεσία, δεδομένης και της έμμεσης απειλής της Αποκεντρωμένης, για τα περιθώρια που έχει η Οικονομική Επιτροπή απέναντι στην οδηγία της Αποκεντρωμένης για επαναδιαπραγμάτευση. 

Την αναβολή του θέματος και την ετοιμασία γνωμοδότησης από τη Νομική Υπηρεσία του θέματος ζήτησε και ο Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, που ακόμη δήλωσε σοβαρά ανήσυχος για την τύχη του Κληροδοτήματος, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου το οποίο, σημείωσε χαρακτηριστικά, δεν πρέπει να εκχωρηθεί έναντι πινακίου φακής. 

Αντίθετα η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε”, Μαρία Οικονομάκου ψήφισε υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης, κάτι που είχε ζητήσει ο σύμβουλος της παράταξης, Λεωνίδας Λιάππας, από την προηγούμενη συνεδρίαση, όταν αποφασίστηκε η απόρριψη της πρότασης αξιοποίησης. 

Τέλος ο Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες”, ζήτησε η ευθύνη λήψης απόφασης να μεταφερθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, διότι υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για το Δήμο Καλαμάτας.

Στ.Μ.