Κυριακή, 07 Μαρτίου 2021 09:56

Επισκευαστές αυτοκινήτων στην Καλαμάτα πλήττονται βαριά, ζητούν μέτρα στήριξης

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ 
Επιτροπή επισκευαστών αυτοκινήτων παίρνει την πρωτοβουλία και καλεί τους συναδέλφους σε συζήτηση στο Βιοτεχνικό Πάρκο προκειμένου να συζητήσουν πως θα διεκδικήσουν μέτρα στήριξης, όπως επίδομα ειδικού σκοπού 1.000 ευρώ για κάθε μήνα επιβολής περιοριστικών μέτρων. Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη για τα συνεργεία, ενώ αφήνει αιχμή για το Σωματείο Επισκευαστών σχολιάζοντας ότι με δικαιολογία την πανδημία δεν καλεί τα μέλη του να συζητήσουν για τα προβλήματα. Η επιτροπή σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ατομικά από κάθε επαγγελματία αλλά με συλλογικές διεκδικήσεις…

Την επιτροπή εκπροσωπούν οι Θοδωρής Αδαμόπουλος, Σπύρος Κουσταλούπης, Παναγιώτης Τριανταφυλλάκης και Στέλλα Χρηστέα Στέλλα και στην ανακοίνωση που υπογράφουν περιγράφουν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν και τα αιτήματα τους: 

“Όλη την περίοδο της πανδημίας από την προηγούμενη καραντίνα βλέπουμε το εισόδημα μας να μειώνεται, τα χρέη να διογκώνονται. Τα 800 ευρώ που δόθηκαν μήνες πριν και τα μισο-δανεικά της επιστρεπτέας προκαταβολής, για όσους τα πήραν, δεν αρκούν. Δεν καλύπτουν στο ελάχιστο την πτώση του τζίρου, τα έξοδα που παραμένουν στα ύψη, την εφορία που παραμένει ίδια με πέρυσι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των συνεργείων δεν έχει πάρει τίποτα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Την ίδια ώρα όγκος χρημάτων και ελαφρύνσεων κάθε μορφής ρέει προς τις μεγάλες επιχειρήσεις. 

Ο προβληματισμός είναι έντονος στους συναδέλφους για την πορεία τόσο της πανδημίας όσο και για την κατάσταση της οικονομίας και την επιρροή στις δουλειές και στη ζωή μας. Τα προβλήματα του κλάδου δεν είναι ατομική υπόθεση του καθενός μας.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες προς την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου να μαζευτούμε και να κουβεντιάσουμε συλλογικά, η απάντηση ήταν τώρα έχει πανδημία δεν μπορούμε. Δεν μπορούν ή μήπως δεν θέλουν;

Τώρα χρειάζεται συλλογικά να απαιτήσουμε μέτρα στήριξης και προστασίας της ζωής μας και των συνεργείων μας. Είναι ανάγκη σήμερα να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης που να χαλαρώνουν τη θηλιά των τόκων, προστίμων, χρεών σε εφορία και τράπεζες για εμάς και χιλιάδες άλλους αυτοαπασχολούμενους.

Ζητάμε διαγραφή των χρεών και αφορολόγητο!

Απαιτούμε:

 • Να δοθεί σε όλους μας το επίδομα ειδικού σκοπού, ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
 • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
 • Η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. 
 • Να μην υπάρχει περιορισμός στα κριτήρια για την επιστρεπτέα προκαταβολή. 
 • Επιστροφή στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, από το 2019. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Μείωση των έμμεσων φόρων.
 • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια στο δικαίωμα στη σύνταξη.
 • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
 • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
 • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. 
 • Να κατοχυρωθεί στην πράξη η επιδότηση ενοικίου ή η απαλλαγή σε όσους μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις. 
 • Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
 • Άμεσα μέτρα θωράκισης για την πλήρη λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας και του κέντρου Υγείας Καλαμάτας. 

Σε καλούμε την Παρασκευή 12 Μάρτη στις 15.30 μ.μ. στο Βιοτεχνικό πάρκο στη δυτική πτέρυγα, για να κουβεντιάσουμε πως μπορούμε να διεκδικήσουμε όλα τα παραπάνω.

 

Αδαμόπουλος Θοδωρής

Κουσταλούπης Σπύρος

Τριανταφυλλάκης Παναγιώτης

Χρηστέα Στέλλα”