Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021 09:00

Συνομολόγηση δανείου άνω των 3.000.000 ευρώ αποφασίζει απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

ΓΙΑ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ, ΔΙΑΝΟΙΞΕΙΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ 
Προβληματισμό προκαλεί η βαριά οικονομική δέσμευση που αναλαμβάνει ο Δήμος Καλαμάτας, με δανεισμό άνω των 3.000.000 ευρώ σε μια περίοδο που η πλειοψηφία των κατοίκων βρίσκεται σε κακή οικονομική κατάσταση που μάλιστα δυσχαιρένεται. Ωστόσο το δάνειο έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, αφού με τα χρήματα θα γίνουν απαλλοτριώσεις, διανοίξεις και κατασκευές οδών του σχεδίου πόλης στο παραλιακό μέτωπο. Είναι έργα που μπορούν να φέρουν οικονομική ανάπτυξη…

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αναμένεται να αποφασίσει κατά την αποψινή του (Δευτέρα 8 Μάρτη 2021) συνεδρίαση τη συνομολόγηση του δανείου με το Ταμείο Παρακαταθηκων και Δανείων. Σημειώνεται ότι καμία από τις συστημικές Τράπεζες δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Δήμου για την υποβολή προσφοράς για το συγκεκριμένο δάνειο, ενώ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δίνει το δάνειο  με χρόνο αποπληρωμής τα 12 έτη, ωστόσο το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει ο χρόνος αποπληρωμής να είναι τα 25 έτη. 

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα γίνει με τηλεδιάσκεψη και θα ξεκινήσει στις εφτά το απόγευμα. Τα θέματα της συνεδρίασης είναι τα εξής: 

ΘΕΜΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Παράταση υφιστάμενου Προγράμματος Απασχόλησης Κοινωφελούς Εργασίας ΟΑΕΔ

Δήμου Καλαμάτα.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Α. ΠΡΟΝΟΙΑΣ

 1. Τροποποίηση Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Παντοπωλείου, Δημοτικού Συσσιτίου και Δεκατιανού. 
 2. Αύξηση ωφελουμένων στο Δημοτικό Συσσίτιο και στο Δημοτικό Παντοπωλείο. 

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

 1. Έγκριση συνομολόγησης Δανείου από το Τ.Π.& Δανείων για τη διάνοιξη και κατασκευή οδών. 
 2. Επιχορήγηση Σχολικών Επιτροπών Δήμου Καλαμάτας για κάλυψη λειτουργικών δαπανών Σχολικών Μονάδων (Α ́Δόση έτους 2021). 
 3. Επί πρακτικών της Επιτροπής Συμβιβαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και Αμφισβητήσεων. 
 4. Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού, οικον. έτους 2021, Δήμου Καλαμάτας.
 5. Τροποποίηση Κανονισμού Λειτουργίας κεντρικού Κοιμητηρίου Καλαμάτας. 
 6. Χαρακτηρισμός της ξενοδοχειακής μονάδας «ΑΚΤΗ ΤΑΫΓΕΤΟΣ» ως εποχικά λειτουργούσα, για τα έτη 2020 & 2021. 
 7. Απευθείας συμφωνία για την εκμίσθωση Δημοτικού Χώρου, στη συμβολή των οδών Αθηνών και Μπούτου, του Δήμου Καλαμάτας. Γ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
 8. Έγκριση λύσης της σύμβασης χρησιδανείου που αφορά στη δωρεάν παραχώρηση χρήσης χωρίς αντάλλαγμα στο Δήμο Καλαμάτας, του πυροσβεστικού οχήματος της κυριότητας του συλλόγου "Φίλοι του Ταϋγέτου", μάρκας Magirus με αριθμό κυκλοφορίας ΝΕ110030. 

Δ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 1. Έγκριση συνέχισης παραχώρησης του κινητού σταθμού μέτρησης του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ) στο Δήμο Καλαμάτας. 

Ε. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ

 1. Σημειακή τροποποίηση του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Δήμου Καλαμάτας ως προς τις χρήσεις γης στο Ο.Τ.116 της Πολεοδομικής Μελέτης Περιοχής Ασπροχώματος. Απόφαση Συμβουλίου Κοινότητας Ασπροχώματος 

ΣΤ. ΤΕΧΝΙΚΑ

 1. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Κατασκευή γηπέδου στην Τ.Κ. Λεΐκων». 
 2. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Βελτίωση υφιστάμενης αγροτικής οδού στα όρια των ΤΚ Αριοχωρίου - Ασπροπουλιάς».