Τρίτη, 09 Μαρτίου 2021 11:35

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια σε πρακτικές υπόθαλψης του αυταρχικού και αστυνομικού κράτους

ΑΠΕΙΧΕ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 
Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας καταδίκασε χθες τα βράδυ τον αδικαιολόγητο ξυλοδαρμό πολιτών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, υπογραμμίζοντας ότι καταδικάζει πρακτικές που υποθάλπουν το αυταρχικό και αστυνομικό κράτος. Δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία η παράταξη του δημάρχου, Θανάση Βασιλόπουλου, ο οποίος τόνισε την αντίθεσή του στο να περιέχει το ψήφισμα αναφορά σε αυταρχικό και αστυνομικό κράτος…

Το ψήφισμα που πέρασε το βράδυ από το Δημοτικό Συμβούλιο εισηγήθηκε ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης. Υπερψήφισαν, εκτός από την παράταξη Τζαμουράνη, οι παρατάξεις του Βασίλη Κοσμόπουλου, του Μανώλη Μάκαρη, της Τόνιας Κουζή, της Λαϊκής Συσπείρωσης, του Μιχάλη Αντωνόπουλου. Απείχαν οι παρατάξεις του δήμαρχου, Θανάση Βασιλόπουλου και της Ελένης Αλειφέρη (η ίδια απουσίασε, όπως από το συγκεκριμένο θέμα απουσίασε και η Μαρία Οικονομάκου, επίσης επικεφαλής παράταξης), καθώς και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι. 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, στην αρχή της συνεδρίασης είπε πως η παράταξή του δεν θα συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία, διότι για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη γίνεται ΕΔΕ και εισαγγελική έρευνα. Καταδίκασε πάντως το επεισόδιο που έχει καταγραφεί σε διάφορα βίντεο, όμως υπογράμμισε επανειλημμένως ότι είναι κατά “κάθε μορφής βίας και προς όλες τις κατευθύνσεις”. Στη συνέχεια ο δήμαρχος πρότεινε ένα ψήφισμα που εμφάνιζε το συγκεκριμένο γεγονός ως μεμονωμένο, όμως το απέσυρε όταν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επέμειναν στο ψήφισμα που πρότεινε ο Βασίλης Τζαμουράνης. Υπογράμμισαν μάλιστα τόσο ο Βασίλης Τζαμουράνης όσο και ο Βασίλης Κοσμόπουλος ότι ούτε μεμονωμένο περιστατικό ήταν αλλά ούτε η ΕΔΕ, την οποία επικαλέστηκε επανειλημμένως ο δήμαρχος, δίνει καμία εγγύηση ότι θα ερευνηθεί το θέμα και θα επιβληθούν κυρώσεις στους αστυνομικούς που έδειραν ανθρώπους που βρίσκονταν στην πλατεία με τα παιδιά τους. Μάλιστα ο Βασίλης Κοσμόπουλος ανέγνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη δήλωση του καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου ότι η Επιτροπή Διερεύνησης Αστυνομικής Βίας έχει πάψει να λειτουργεί από τα τέλη του 2019 διότι ούτε το κράτος ενδιαφέρθηκε να συνεχιστεί το έργο της Επιτροπής αλλά και οι έρευνες που έκανε η Επιτροπή έδειξαν ότι έπρεπε να έχουν αποδοθεί ευθύνες σε αστυνομικά όργανα για παρεκτροπές. 

Στ.Μ.