Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012 16:21

Ήρεμα και με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Επιμελητηρίου

Ήρεμα και με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Επιμελητηρίου

ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΠ
Δεν έπεσε τελικά στην παγίδα του λαϊκισμού η συνεδρίαση του Επιμελητήριου, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, για το φλέγον θέμα του προϋπολογισμού και ιδιαίτερα για την επιχορήγηση της αναπτυξιακής εταιρίας ΕΤΑΠ, με 530.000 ευρώ. Η συνεδρίαση καλύφθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ η διάθεση των συμβούλων ήταν ιδιαίτερα καλοπροαίρετη αν και έντονα κριτική.

Το σκεπτικό του προϋπολογισμού, που διαβάστηκε από τον οικονομικό επόπτη, κ. Ανδριανόπουλο, και τελικά υπερψηφίστηκε, ήταν το εξής: Σύνολο εσόδων 1.400.317 ευρώ (προβλεπόμενα έσοδα 2013 - 1.254.817 ευρώ, προβλεπόμενο ταμειακό υπόλοιπο 31/12/2012 - 145.500 ευρώ). Προβλεπόμενα έξοδα 2013 - 1.251.556 ευρώ, προβλεπόμενο αποθεματικό κεφάλαιο 148.761 ευρώ, σύνολο εξόδων 1.400.317 ευρώ.
Ακολούθησε τοποθέτηση του προέδρου της ΕΤΑΠ, Γιώργου Γκούμα, ο οποίος παρουσίασε διάφορα οικονομικά στοιχεία σχετικά με την αναπτυξιακή εταιρία του Επιμελητηρίου και την επιχορήγησή της από αυτό.
Απάντησε ο σύμβουλος Νίκος Μπελογιάννης, ο οποίος μίλησε για κατασπατάληση των χρημάτων και αναρωτήθηκε που πάνε τόσα λεφτά, ενώ ο κόσμος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα στις υποχρεώσεις του και ζήτησε να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός.
Ο Δημήτρης Αδαμόπουλος, που μίλησε στη συνέχεια, τόνισε πως ο ίδιος δεν πήρε ούτε ένα ευρώ για έξοδα παράστασης όσο ήταν πρόεδρος, έκανε λόγο για μείωση του προσωπικού της ΕΤΑΠ, ενώ για τα οχήματα του Επιμελητηρίου που δεν χρησιμοποιούνται πρότεινε να δοθούν στους Δήμους.
Στη συνέχεια ο Παύλος Γκρέκης ανέφερε πως το προσωπικό του Επιμελητηρίου, πλην ενός, ανήκει στην ΕΤΑΠ. Αναρωτήθηκε επίσης αν έγινε παράδοση-παραλαβή της ΕΤΑΠ και για τα ευρωπαϊκά προγράμματα ανέφερε πως δεν είναι όλα για την αξιοποίηση της επιχειρηματικότητας. Χαρακτήρισε θετική την πρόταση που έγινε για συμμετοχή σε εκθέσεις και προβολή των προϊόντων, ενώ τόνισε πως χρειάζεται να επανεξεταστούν έξοδα-έσοδα. Έκλεισε τονίζοντας πως τον ενδιαφέρει το τι θα γίνει με τους υπαλλήλους και αν δεν χρειάζονται ας απολυθούν.
Ο Γιώργος Καραμπάτος, που μίλησε στη συνέχεια, προσκόμισε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν προέκυψαν δαπάνες προέδρου από το 2004 μέχρι το 2011, ενώ τόνισε πως όποια έξοδα παράστασης και κίνησης προβλέπονται είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο.
Αναφέρθηκε επίσης στα πεπραγμένα της πολύχρονης θητείας του, λέγοντας ότι «δημιουργήσαμε εργαλεία που τα ζηλεύουν τα άλλα Επιμελητήρια». Μίλησε για πολιτική εξωστρέφεια, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, αλλά και στην πρόταση για αεροπορικές συνδέσεις, και κατέληξε λέγοντας ότι ψηφίζει τον προϋπολογισμό.
Ο Παύλος Κρανιώτης είπε πως «είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τα συμφέροντα των μελών μας», ενώ για την ΕΤΑΠ δήλωσε ότι καλύφθηκε από όσα ανέφερε ο Γιώργος Γκούμας. Έδωσε επίσης συγχαρητήρια στο Δημήτρη Μανιάτη, για την πρότασή του για αεροπορικές συνδέσεις και έκλεισε λέγοντας ότι ψηφίζει τον προϋπολογισμό.
Ο Νίκος Κυριακόπουλος υπεραμύνθηκε των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και είπε πως «ενωμένοι θα λύσουμε τα προβλήματα των μελών μας», χαρακτήρισε επίσης χαμηλές τις τιμές των συνδρομών σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρει το Επιμελητήριο.
Την παράσταση έκλεψε κυριολεκτικά ο Τάσος Μαρκόπουλος, που δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι νούμερα, αλλά πολιτική. Για την ΕΤΑΠ είπε ότι λίγοι έχουν καταλάβει την αξία της και ότι έχει έσοδα και έξοδα, που είναι καταγεγραμμένα. Για το Επιμελητήριο είπε ότι είναι καταδικασμένο χωρίς τις συνδρομές. Τόνισε επίσης με έμφαση πως «χρειάζεται όλοι μαζί να δούμε τι θα κάνουμε για τη Μεσσηνία και αν χρειαστεί να πληρώσουμε από την τσέπη μας, αν δεν υπάρξει άλλη δυνατότητα, για να έχουμε περισσότερες συνδέσεις». Κατέληξε με έμφαση: «Όχι άλλες περικοπές» και ναι στον προϋπολογισμό.
Ο κ. Κωστόπουλος εκφράστηκε θετικά για την ΕΤΑΠ και το ρόλο της και συμφώνησε με την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μανιάτης, είπε, κλείνοντας τις τοποθετήσεις, πως η επόμενη μέρα αλλάζει με αναπτυξιακές δράσεις και ότι η ανάκαμψη δεν θα έρθει από το δρόμο, αλλά από το αεροδρόμιο και το λιμάνι. Για τα οχήματα του Επιμελητηρίου τόνισε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαφήμιση και προώθηση των μεσσηνιακών προϊόντων σε όλη την Ελλάδα.
Για την ΕΤΑΠ είπε πως ένας στόχος είναι να μπορέσει να κινηθεί μελλοντικά χωρίς επιχορηγήσεις και για τις συνδρομές ότι η μείωσή τους μπορεί να γίνει σε βάθος χρόνου.
Τη συνεδρίαση διεύθυνε άψογα, όσο και κατευναστικά οπότε χρειάστηκε, ο Σωτήρης Σαραντέας.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να χαρακτηριστεί μια καλή συνεδρίαση που δεν ξέφυγε από τους στόχους της. Τα προβλήματα της επιχειρηματικής κοινότητας βέβαια δεν λύνονται ως δια μαγείας και ούτε μόνο με συνεδριάσεις. Χρειάζονται συντονισμένες δράσεις διαρκείας και βέβαια εξωστρέφεια και όχι μιζέρια και ηττοπάθεια.
Περιμένοντας νέες δράσεις, να πούμε, κλείνοντας, ότι οι νέες αεροπορικές συνδέσεις άλλων πόλεων με την Καλαμάτα, θα συμβάλουν μεταξύ άλλων στην περαιτέρω ανάπτυξή της. Όσον αφορά στην αξιοποίηση των οχημάτων για διαφήμιση και προώθηση μεσσηνιακών προϊόντων, είναι καλή ιδέα και άλλωστε έχει ξαναγίνει.
Ραντεβού σε επόμενες συνεδριάσεις και πάντα με ανοιχτές τις πόρτες για όλους.
Θανάσης Παντές