Πέμπτη, 01 Απριλίου 2021 08:21

Αποκλειστικό: Έγκριση για μεγάλο ενυδρείο στον Ταΰγετο!

Αποκλειστικό: Έγκριση για μεγάλο ενυδρείο στον Ταΰγετο!

Σύμφωνα με αποκλειστικές και επιβεβαιωμένες πληροφορίες της Kalamata Journal ο Δήμος Καλαμάτας κατάφερε, με τη συστράτευση πολλών θεσμικών παραγόντων της περιοχής, να πάρει έγκριση χρηματοδότησης για ένα έργο μοναδικό, το οποίο αρχικά μπορεί να ακούγεται ως παράδοξο αλλά έπεισε ότι δεν είναι καθόλου. Πρόκειται για την κατασκευή μεγάλου ενυδρείου στον Ταΰγετο, στο εγκαταλειμμένο ξυλοπριστήριο της Αρτεμισίας!...

Τα ενυδρεία φτιάχνονται βέβαια σε παραθαλάσσιες περιοχές για να είναι κοντά το νερό που χρειάζονται τα ψάρια. Ο Δήμος Καλαμάτας όμως έπεισε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της τακτικής ανανέωσης του νερού στο ενυδρείο που θα γίνει στο βουνό. 

Ο Δήμος Καλαμάτας κυρίως έπεισε τους αρμοδίους της κυβέρνησης ότι πρόκειται για έργο που μπορεί όσο κανένα άλλο να δώσει ζωή στην περιοχή του Ταϋγέτου, αφού καθημερινά θα την επισκέπτονται σχολεία για εκπαιδευτικές εκδρομές αλλά και επισκέπτες από διάφορες περιοχές, έστω αρχικά από περιέργεια να δουν πως είναι να λειτουργεί ενυδρείο στο βουνό. 

Οι πληροφορίες λένε ότι την ιδέα έριξε αρχικά ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας και πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, φανατικός ψαροντουφεκάς, σε μια τυχαία συνάντηση και συζήτηση που είχε με σύμβουλο του δημάρχου Καλαμάτας, ο οποίος και μετέφερε την πρόταση στο Θανάση Βασιλόπουλο. 

Ο δήμαρχος στη συνέχεια συζήτησε την πρόταση με τον περιφερειάρχη,  Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος αρχικά είπε ότι είναι ενδιαφέρουσα ιδέα αλλά σκέφτηκε ότι ίσως ήταν καλύτερο να γίνει το ενυδρείο στην Τρίπολη, για να δείξει στους Αρκάδες ότι κάνει έργα που ούτε να διανοηθεί δεν μπορούσε ο συμπατριώτης τους Πέτρος Τατούλης. Στη συνέχεια ωστόσο ο περιφερειάρχης στήριξε την πρόταση και απευθύνθηκε στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, προκειμένου να διερευνήσει τις διαθέσεις του. 

Και ο υπουργός, Μάκης Βορίδης, αρχικά ήταν επιφυλακτικός και ζήτησε να δει ποιες είναι οι σκέψεις του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είπε “γιατί όχι;!”. 

Ακολούθησαν επαφές με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών που είπε ότι μπορεί να γίνει ενυδρείο στο βουνό και φτάσαμε στην αρχική έγκριση της πρότασης, με ένα ποσό που ανέρχεται στα 25.000.000 ευρώ. 

Υπάρχει πάντως μια ανησυχία μήπως αντιδράσουν περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας και επιχειρήσουν να εμποδίσουν το έργο της δημιουργίας ενυδρείου στο βουνό ως αφύσικη, παράλογη επιλογή. Όμως η δημοτική αρχή είναι έτοιμη να προτείνει στις οργανώσεις αυτές τη δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου στο χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων, στη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου, όταν αυτή διακόψει τη λειτουργία της με την έναρξη εφαρμογής της κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων από την Περιφέρεια. 

Είμαστε λοιπόν εν αναμονή για περισσότερες λεπτομέρειες. Κατά τα λοιπά, καλό μήνα, καλή πρωταπριλιά…

Στ.Μ.