Παρασκευή, 02 Απριλίου 2021 14:42

Πρόβες της Δημοτικής Φιλαρμονικής για τις επετειακές συναυλίες για το ‘21

Πρόβες της Δημοτικής Φιλαρμονικής για τις επετειακές συναυλίες για το ‘21

Το ωραίο συναίσθημα να παρακολουθήσουμε ένα μικρό μέρος της πρόβας που έκανε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας δοκιμάσαμε χθες, στο Πνευματικό Κέντρο. Η Φιλαρμονική ετοιμάζεται για τις συναυλίες που θα δώσει, όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, οι οποίες φυσικά θα είναι αφιερωμένες στην Ελληνική Επανάσταση. Υπάρχει ωστόσο ένα θέμα, ότι ο χώρος δεν είναι ο καταλληλότερος. Ο πιο κατάλληλος χώρος για τις πρόβες της Φιλαρμονικής είναι το Στούντιο του Μεγάρου Χορού και θα πρέπει να τον παραχωρήσει ο Δήμος. Είναι χαρακτηριστικό ότι είδαμε χθες στην πρόβα, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου, μουσικούς να παίζουν εκτός από τη σκηνή και στα καθίσματα του κοινού αλλά και στην εξέδρα, προκειμένου να κρατηθούν οι μεταξύ τους αποστάσεις για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού…

Ο μαέστρος της Φιλαρμονικής, Κώστας Νικολέας, μας είπε ότι αυτή την περίοδο γίνονται πρόβες σε ένα μοναδικό έργο, τη μελοποίηση της Προκήρυξης της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, σε μουσικά έργα για τη γυναίκα στο ‘21 αλλά και στο Άξιον Εστί των Ελύτη και Θεοδωράκη. 

Μάλιστα ο κ. Νικολέας σημείωσε ότι, εφόσον πάντα το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, η Φιλαρμονική θα ταξιδέψει στο εξωτερικό και θα παρουσιάσει τα έργα της σε τόπους που συνδέονται άρρηκτα με την Ελληνική Επανάσταση, όπως το Ιάσιο, όπου ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κήρυξε την Επανάσταση και η Οδησσός, όπου ήταν η έδρα της Φιλικής Εταιρείας. 

Σε ό,τι αφορά το χώρο όπου γίνονται οι πρόβες ο μαέστρος κ. Νικολέας σημείωσε ότι πράγματι το Στούντιο του Μεγάρου Χορού είναι ο πιο κατάλληλος, πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει ζήτημα με τη θέρμανση του χώρου, γιατί δεν υπάρχει ξεχωριστό σύστημα θέρμανσης αλλά ένα για όλο το κτίριο, με αποτέλεσμα να είναι οικονομικά μεγάλο το κόστος λειτουργίας του συγκεκριμένου χώρου μόνο για τις πρόβες της Φιλαρμονικής. 

Στ.Μ.