Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 23:20

Δεν υπάρχει κανένα θέμα για τα πλατάνια στον κεντρικό άξονα της Καλαμάτας

Γιάννης Λιοντήρης, Γιάννης Μπάκας Γιάννης Λιοντήρης, Γιάννης Μπάκας

Ι. ΜΠΑΚΑΣ - Ι. ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ 
Ο αρμόδιος για το πράσινο αντιδήμαρχος, Γιάννης Μπάκας και ο διευθυντής της Γεωτεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, Γιάννης Λιοντήρης, υπογράμμισαν ότι δεν μπαίνει κανένα θέμα αφαίρεσης των πλατανιών στον κεντρικό άξονα της Καλαμάτας. Μάλιστα ο Γιάννης Λιοντήρης τόνισε ότι το πλατάνι “είναι το απόλυτο βιοκλιματικό δέντρο” και σημείωσε ότι στον κεντρικό άξονα της πόλης έχουν φυτευτεί 120 τέτοια δέντρα και μόνο σε τρεις περιπτώσεις έχει σηκωθεί το πεζοδρόμιο και έχουν δημιουργηθεί κάποια προβλήματα, που όμως αντιμετωπίζονται από το Δήμο…

Τις απαντήσεις σε σχετικές ερωτήσεις έδωσαν ο Γιάννης Μπάκας και ο Γιάννης Λιοντήρης, σε δηλώσεις τους στο παλιό στρατόπεδο, στο πλαίσιο “εξόρμησης” της Γεωτεχνικής Υπηρεσίας για τη φροντίδα του πράσινου στην περιοχή.

Ο αντιδήμαρχος κ. Μπάκας τόνισε ότι ο Δήμος προχώρησε το προηγούμενο διάστημα σε εκτεταμένη φροντίδα των πλατανιών και ιδιαίτερα σε περιποίηση της κόμης τους. Ο διευθυντής της Υπηρεσίας, κ. Λιοντήρης, από την πλευρά του ανέφερε ότι το πλατάνι είναι το απόλυτο βιοκλιματικό δέντρο γιατί το καλοκαίρι απλώνει σκιά και δημιουργεί δροσιά, ενώ το χειμώνα ρίχνει τα φύλλα του και αφήνει τον ήλιο να ζεσταίνει το χώρο. Επιπλέον σημείωσε ότι τα φυλλοβόλα δέντρα σαν το πλατάνι βοηθούν τα παιδιά, που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένα με τη φύση, να αντιληφθούν την εναλλαγή των εποχών. 

Αναφερόμενος γενικότερα στο πράσινο στην Καλαμάτα ο κ. Λιοντήρης τόνισε ότι στην πόλη τα τελευταία 35 χρόνια έχει γίνει τεράστια πρόοδος και συγκεκριμένα είπε ότι το πράσινο στους κοινόχρηστους χώρους του σχεδίου πόλης ήταν περίπου στο 2% και σήμερα το ποσοστό έχει ανέβει στο 5,5%, συμπλήρωσε όμως ότι “μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο έχουμε ακόμη δρόμο. Νομίζω όμως ότι ως πόλη είμαστε πάρα πολύ καλά”. Ο διευθυντής πρόσθεσε επίσης ότι πριν από 35 χρόνια, όταν ξεκινούσε στο Δήμο, στην Καλαμάτα δεν υπήρχε κανένα ιδιωτικό φυτώριο και τώρα υπάρχουν δέκα, ενώ περίπου 50 οικογένειες ανέφερε ότι ζουν από τη δραστηριότητα περιποίησης κήπων. Ο κ. Λιοντήρης ανέφερε ότι η προσφορά της υπηρεσίας του αναδείχθηκε ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, που οι πολίτες χάρη στα πάρκα και τις πλατείες είχαν τη δυνατότητα να βγουν με ασφάλεια από τα σπίτια τους. 

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος κ. Μπάκας ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα η Υπηρεσία προέβη σε κλαδέματα δενδροστοιχιών στην πόλη, διαμόρφωσε την κόμη σε 176 δέντρα, σε 688 δέντρα έγιναν παρεμβάσεις, κλαδεύτηκαν 160 φοίνικες και έγινε άρση επικινδυνότητας σε 360 δέντρα. 

Ο αντιδήμαρχος πρόσθεσε ότι έχει προγραμματιστεί μια μεγάλη παρέμβαση φυτεύσεων δέντρων και θάμνων σε πολλά σχολεία της πόλης, ενώ ανακοίνωσε ότι “και φέτος θα πλημμυρίσουμε την πόλη και τα χωριά με εποχιακά ανθόφυτα”. 

Τέλος ο αντιδήμαρχος κ. Μπάκας είπε ότι η Υπηρεσία δίνει καθημερινά μάχη για το καθάρισμα της αυτοφυούς βλάστησης, έχει προχωρήσει στην αντικατάσταση της περίφραξης σε παιδικές χαρές, συντηρεί τα σιντριβάνια, το δίκτυο άρδευσης, συγκεντρώνει τα φυτικά υπολείμματα και τα οδηγεί για θρυμματισμό κ.ά

Στ.Μ.