Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 08:11

Στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αύριο το αίτημα για αρχαιολογική έρευνα στο Κάστρο Καλαμάτας

ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ 
Το αίτημα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου -Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Καλαμάτας- για την πραγματοποίηση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο “Αρχαιολογική Έρευνα Κάστρου Καλαμάτας”, θα εξετάσει αύριο, Τρίτη 20 Απρίλη 2021, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο…

Όπως σημειώνεται στον τίτλο του θέματος, που περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του ΚΑΣ, η πρόταση του Πανεπιστημίου είναι σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, στο πλαίσιο τριετούς προγραμματισμού 2021-2023. 

Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι μια αρχαιολογική έρευνα στο Κάστρο μπορεί να δώσει πολύτιμα στοιχεία για την ιστορία της περιοχής. Την ίδια θέση έχει υποστηρίξει και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε τοποθέτησή της στη Βουλή, την περίοδο που η πόλη διεκδικούσε ανασκαφική παρέμβαση στην πλατεία της Υπαπαντής προκειμένου να αναδειχθούν οι αρχαιότητες που είχαν εντοπιστεί στο παρελθόν και μπαζώθηκαν παρά τη θέληση της αρχαιολογικής υπηρεσίας. 

Εισηγήτριες του θέματος έχουν οριστεί οι Έλ. Κουντούρη και Ι. Παπαγεωργίου. 

Οι ίδιες θα εισηγηθούν για την έγκριση ή μη μελέτης χωροθέτησης του έργου: «Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών Καρδαμύλης», λιμένος Καρδαμύλης, Δήμου Δυτικής Μάνης, Π.Ε. Μεσσηνίας.

Η συνεδρίαση θα γίνει με τηλεδιάσκεψη και θα ξεκινήσει στις 2.30 μετά το μεσημέρι. 

Στ.Μ.