Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 09:08

Πανάκριβη η χρέωση του νερού στα σχολεία της Καλαμάτας ακόμη και εν μέσω πανδημίας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
Το νερό χρεώνεται πανάκριβα σε σχολικές μονάδες της Καλαμάτας, με λογαριασμούς που φτάνουν μέχρι τα 3.000 ευρώ το τρίμηνο! Αυτό δεν έχει αλλάξει ούτε μέσα στην πανδημία, που η υγιεινή έχει καθοριστικό ρόλο για την αποτροπή μετάδοσης του ιού. Οι πανάκριβες χρεώσεις έχουν ως αποτέλεσμα το νερό να μην πληρώνεται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φαίνονται τα σχολεία καταχρεωμένα στη ΔΕΥΑΚ και η ΔΕΥΑΚ να εμφανίζει στις οικονομικές της καταστάσεις ότι έχει λαμβάνειν μεγάλα ποσά που όμως δεν πρόκειται να λάβει. Όλα αυτά τα περιγράφει ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Χριστόπουλος (και διευθυντής δημοτικού σχολείου της Καλαμάτας), σε ερώτηση που έχει καταθέσει ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και προτείνει πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί οριστικά αυτή η κατάσταση…

Η ερώτηση του Γιάννη Χριστόπουλου έχει ως εξής: “Η αυξημένη τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ όσον αφορά τις παροχές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει συσσωρεύσει χρέη και διαχειριστικά προβλήματα στη ΔΕΥΑΚ. Οι οφειλές υπερβαίνουν την 15ετία και δημιουργούν εικονική  πραγματικότητα στους ισολογισμούς της επιχείρησης.

Επίσης αυτή η κλιμακωτή τιμολογιακή πολιτική, έχει φέρει σε  αδιέξοδο και τις ιδιωτικές σχολικές μονάδες του δήμου μας, γιατί αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο με τις οικιακές χρεώσεις 2 ατόμων και τα σχολεία με 300 ή και 800 ακόμη μαθητών με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί αυτών των σχολείων να εκτοξεύονται σε 2500 έως 3000 ευρώ περίπου το τρίμηνο. (Σχετικές επιστολές σας  έχουν αποστείλει και οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολικών μονάδων)

Ταυτόχρονα η τιμολογιακή πολιτική είναι διαφορετική για τα  Ν.Π. του δήμου. Όμως αυτό δημιουργεί 2 μέτρα και 2 σταθμά. 

Επειδή το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό και σε κάθε σχολική μονάδα δημοσίου ή ιδιωτικού φορέα  φιλοξενούνται για πολλές ώρες  μαθητές και εργαζόμενοι οφείλουμε να  είναι πρώτιστο μέλημα μας η υγιεινή και ασφάλεια των μαθητών.

Επειδή αποτελεί κατάφωρη αδικία η ισοπεδωτική τιμολογιακή πολιτική ίδια στις οικίες 2- 6 ατόμων με τα σχολεία 600 και πλέον μαθητών.

Καταθέτω την παρακάτω πρόταση:

  1. Με  απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου, ύστερα από αίτημα της ΔΕΥΑΚ, να προχωρήσουμε άμεσα  στην εκκαθάριση των οφειλόμενων λογαριασμών των δημοσίων σχολείων ώστε και η επιχείρηση να αποκτήσει καθαρή θέση και οι λογαριασμοί να εξοφλούνται εφεξής.
  2. Η τιμολογιακή πολιτική για το σύνολο των σχολικών μονάδων δημοσίων και ιδιωτικών να διαμορφωθεί ενιαία στο μέσο όρο ήτοι  για κάθε m3 η χρέωση να είναι 0, 5038 και να απαλλαγούν από άλλες χρεώσεις.
  3. Να ληφθούν  ασφαλιστικές δικλείδες για τυχόν υπερκατανάλωση όπως ο αριθμός μαθητών κλπ 

Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος θα αναλάβει πρωτοβουλίες επίλυσης αυτού του ζητήματος που διαχρονικά, χωρίς την ευθύνη της τωρινής δημ. αρχής,  ταλανίζει Δήμο, ΔΕΥΑΚ, Σχολική  Επιτροπή,  Σχολεία  και γενικότερα  την εκπαίδευση;”.