Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021 23:23

Χαρίτσης: Σημείο αναφοράς διεθνικής σημασίας η Μάχη της Καλαμάτας, να πληθύνουν οι πρωτοβουλίες για την ανάδειξή της

Την “υποφωτισμένη” σημασία της Μάχης της Καλαμάτας, στις 28 Απρίλη του ‘41 πρέπει να την αναδείξει η περιοχή και οι άνθρωποί της, με διάφορες πρωτοβουλίες, σημειώνει σε δήλωσή του ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Αφορμή για την παρέμβασή του, εκτός της επετείου της Μάχης, είναι και η έκδοση του βιβλίου "Καλαμάτα όπως Δουνκέρκη", του δημοσιογράφου και ερευνητή της τοπικής ιστορίας, Ηλία Μπιτσάνη, με τησυμβολή του δημοσιογράφου Βασίλη Μπακόπουλου…

Σε δήλωσή του ο Αλέξης Χαρίτσης σημειώνει συγκεκριμένα: “Ιστορική μέρα μνήμης και τιμής για την Καλαμάτα. Συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την μάχη της 28ης Απριλίου του 1941. Πρόκειται για την τελευταία μάχη που δόθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα εναντίον των ναζιστικών στρατευμάτων.

Η Καλαμάτα -και ειδικότερα το λιμάνι της- είχε στρατηγική σημασία. Ήταν το σημείο που είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων αναμένοντας τη μεταφορά τους στην Κρήτη προκειμένου να συνεχίσουν τη μεγάλη μάχη κατά της ναζιστικής τυραννίας.

Η επιδίωξη της γερμανικής πλευράς ήταν σαφής: να εμποδίσουν τη μεταφορά των συμμαχικών στρατευμάτων. Η Καλαμάτα επί τέσσερις ημέρες βομβαρδίστηκε ανηλεώς από τη ναζιστική αεροπορία της Λουφτβαφε. Παράλληλα, οι χερσαίες δυνάμεις των κατακτητών προήλαυναν προς την πόλη συναντώντας την πεισματική αντίσταση των υπερασπιστών της. Ο χρόνος όμως δεν ήταν με το μέρος τους. Οι ναζιστικές δυνάμεις κατάφεραν να εισέλθουν στην Καλαμάτα. Μόνο λίγοι από τους στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων κατάφεραν να διαφύγουν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να παραδοθούν και να οδηγηθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για να μην υλοποιηθεί η απειλή των ναζί για πλήρη ισοπέδωση της πόλης.

Η ιστορία αυτή, τιμητική και τραυματική για την Καλαμάτα, έμεινε για χρόνια υποφωτισμένη. Η προσπάθεια να θαφτεί από τη λήθη του χρόνου σχετίζεται με τα δύσβατα χρόνια της μετεμφυλιακής "καχεκτικής” δημοκρατίας και την απόπειρα περιθωριοποίησης της συλλογικής μνήμης από τη μαρτυρική και ηρωική συνάμα εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης.

Η πρόσφατη έκδοση του βιβλίου "Καλαμάτα όπως Δουνκέρκη", του δημοσιογράφου και ερευνητή της τοπικής ιστορίας, Ηλία Μπιτσάνη, με την αξιομνημόνευτη συμβολή του δημοσιογράφου Βασίλη Μπακόπουλου, συνιστά μία πολύτιμη προσφορά: διασώζει, καταγράφει και ανασυνθέτει πληροφορίες και μνήμες από μία εξαιρετικά σημαντική στιγμή της σύγχρονης ιστορίας μας.

Η Μάχη της Καλαμάτας του 1941 οφείλει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη μας και πρέπει όλοι να συμβάλλουμε ώστε να πληθύνουν οι πρωτοβουλίες για την ανάδειξή της.

Είναι ένα γεγονός τοπικής, εθνικής και διεθνικής σημασίας, καθώς νέοι άνθρωποι από διαφορετικά σημεία του πλανήτη - Έλληνες, Βρετανοί, Νεοζηλανδοί, Αυστραλοί, Σέρβοι και Εβραίοι - έχοντας ως κοινό ορίζοντα τον αντιφασισμό, βρέθηκαν στην πόλη μας να δίνουν τη μάχη για το πανανθρώπινο αγαθό της Ελευθερίας”.