Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 13:58

Μνήμη και τιμή για τους νεκρούς και αιχμαλώτους της Μάχης της Καλαμάτας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ 
Τη μνήμη των χιλιάδων στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν και σκοτώθηκαν στη Μάχη της Καλαμάτας, στις 28 και 29 Απρίλη του ‘41, από τους προελαύνοντες Γερμανούς κατακτητές, τίμησε το πρωί ο Δήμος Καλαμάτας, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο που έχει δημιουργηθεί προς τιμή τους, στο λιμάνι της Καλαμάτας, στο νοτιοδυτικό άκρο του Πάρκου Σιδηροδρόμων. Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, υπογράμμισε ότι ο Δήμος θα κρατήσει ζωντανή τη μνήμη αυτής της σελίδας της ιστορίας, ενώ οι εκπρόσωποι της Μεγάλης Βρετανίας και των οικογενειών των απογόνων των απομάχων τόνισαν την ικανοποίησή τους για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος…

Ο δήμαρχος Καλαμάτας στη σύντομη ομιλία του τόνισε ότι πριν 80 χρόνια έγινε στην πόλη “μια μάχη για την ελευθερία και τη δημοκρατία, μια μάχη ενάντια στον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό. Ογδόντα χρόνια μετά έχουμε χρέος απέναντι σε όσους θυσιάστηκαν να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη και να περιφρουρήσουμε τις κατακτήσεις τους”. Πρόσθεσε ο δήμαρχος ότι “δεν πρέπει να λησμονούμε τους πρωταγωνιστές των αγώνων και φυσικά τους ανθρώπους που πλήρωσαν με τη ζωή και το αίμα τους, όπως οι σύμμαχοι στη Μάχη της Καλαμάτας. Σύμμαχοι από διαφορετικές χώρες, με διαφορετική γλώσσα και χρώμα στο δέρμα, που ήταν μαζί σε έναν κοινό σκοπό: Να εμποδίσουν την επέλαση της βαρβαρότητας”. 

Ακολούθησε χαιρετισμός του εκπροσώπου της Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας, επισμηναγού Μάρκους Φάουντεν και στη συνέχεια μήνυμα της γραμματέα της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας, Τζάνετ Πάρκιν, την οποία διάβασε η εκπρόσωπός της στην περιοχή, Τζέιν Τόμας. 

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Μπαγινέτας και τη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μίλτος Χρυσομάλλης. Παραβρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, οι επικεφαλής παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Βασίλης Κοσμόπουλος, Βασίλης Τζαμουράνης, Μαρία Οικονομάκου, Μανώλης Μάκαρης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας, εκπρόσωποι άλλων φορέων και σωμάτων ασφαλείας. 

Στην τελετή έγινε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελλάδας από τη Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας, ενώ ακολούθησε παράθεση κεράσματος από το Δήμο στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. 

Σημειώνεται,  τέλος, ότι χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση με ομιλίες για τη Μάχη της Καλαμάτας. Ο Δρ. Μάριος Αθανασόπουλος μίλησε με θέμα «Ιστορικά Στοιχεία και Ντοκουμέντα από τη Μάχη της Καλαμάτας», ενώ μίλησαν επίσης ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο εκπρόσωπος της Βρετανικής κυβέρνησης, επισμηναγός Marcus Fountain, ο πρόεδρος Συλλόγου Απομάχων Εκστρατείας 1941 David Sanderson  και η γραμματέας του Συλλόγου Janet Parkin.  Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Μανώλης Μάκαρης, ενώ την άψογη μετάφραση έκανε ο Λεωνίδας Βέλλης.

Στ.Μ.