Δευτέρα, 17 Μαϊος 2021 08:57

“Ουκ αισχύνει ω Αισχύνη…” από τον Βασίλη Κοσμόπουλο προς τη δημοτική αρχή

“Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ” 
Για ντροπιαστική συμπεριφορά απέναντι στην αντιπολίτευση κατηγόρησε τη δημοτική αρχή, αυτή τη φορά πιο έντονα από όλες τις προηγούμενες, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, με αφορμή το “κατόρθωμά” της μέσα σε εφτά ημέρες να αναθέσει, να παραλάβει και να παρουσιάσει “ώριμο” φάκελο για τη δημιουργία “Εκθεσιακού Κέντρου Προβολής Αλιείας και Θάλασσας” στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της Μικρής Μαντίνειας. Μάλιστα ο Βασίλης Κοσμόπουλος επικαλέστηκε τον Δημοσθένη και τις επικρίσεις του προς τον Αισχύνη: “Ουκ αισχύνει ω Αισχύνη, η της πόλεως αισχύνη, καταισχύνεις αισχύνης; (Δεν ντρέπεσαι Αισχύνη, εσύ που είσαι η ντροπή της πόλης, να ντροπιάζεις και την ντροπή;)”...

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος ανέφερε ότι γι’ αυτό που έκανε η δημοτική αρχή δικαιούται Βραβείο Γκίνες. Είπε συγκεκριμένα ότι στις εφτά Μάη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας αποφάσισε να ανατεθεί στον αναπτυξιακό οργανισμό “Πάρνων” η ωρίμανση του φακέλου και στις 14 Μάη η Οικονομική Επιτροπή κλήθηκε να εγκρίνει τον φάκελο που ετοιμάστηκε μέσα σε τόσα λίγα 24ωρα, ο οποίος όμως στάλθηκε για ενημέρωση στον ίδιο το βράδυ από τη συνεδρίαση της Επιτροπής! 

Όλη αυτή η διαδικασία “ευτελίζει πλήρως” την Οικονομική Επιτροπή, ανέφερε ο Βασίλης Κοσμόπουλος και τόνισε ότι αισθάνεται γι’ αυτό θλίψη και στεναχώρια, σημειώνοντας επίσης ότι η Οικονομική Επιτροπή υπάρχει απλά και μόνο για να επικυρώνει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας καθώς και ότι “ο σεβασμός σας απέναντί μας είναι ελάχιστος”. Ο Βασίλης Κοσμόπουλος υπαινίχθηκε ότι ήταν προσχεδιασμένο από τη δημοτική αρχή το πως θα εξελιχθεί αυτό το θέμα -κάτι που είχε πει στην προηγούμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής- και στο σημείο αυτό επικαλέστηκε την ιστορική φράση του Δημοσθένη για τον Αισχύνη.
Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Γιώργος Φάβας, αντέδρασε σχολιάζοντας ότι ο Βασίλης Κοσμόπουλος υπερβαίνει τα εσκαμμένα, ωστόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Μπασακίδης, παραδέχτηκε ότι είχαν γίνει “πρόδρομες ενέργειες” -είπε ότι το είχε αναφέρει αυτό και στην προηγούμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής-  γι’ αυτό και ο φάκελος παρουσιάστηκε τόσο γρήγορα. 

Ωστόσο ο Νίκος Μπασακίδης επικέντρωσε στη σημασία του έργου που θα γίνει, τονίζοντας ότι το  «Εκθεσιακό Κέντρο Προβολής Αλιείας και Θάλασσας Δήμου Καλαμάτας» θα δώσει ιδιαίτερη αξία στη Μικρή Μαντίνεια, θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών που θα θέλουν να ενημερωθούν για την ιχθυοπανίδα του Μεσσηνιακού Κόλπου. 

Σημειώνεται ότι η δημοτική αρχή θα υποβάλει το φάκελο του έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020” και ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 330.000 ευρώ. 

Ενστάσεις για τη διαδικασία που ακολούθησε η δημοτική αρχή εξέφρασαν και οι Βασίλης Τζαμουράνης και Μαρία Οικονομάκου, επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ενώ ο Βασίλης Τζαμουράνης διατύπωσε προβληματισμούς και με επιλογές των μελετητών όσον αφορά την προσθήκη του κτιρίου που θα γίνει στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της Μ. Μαντίνειας, το οποίο θα έχει βασικό υλικό το σίδερο, παρά τον κίνδυνο διαβρώσεων που συνεπάγεται, όπως είπε, η γειτνίαση με τη θάλασσα. Επίσης οι Βασίλης Κοσμόπουλος και Βασίλης Τζαμουράνης ανέφεραν ότι από τον προϋπολογισμό των 330.000 ευρώ τα 250.000 ευρώ είναι για την προσθήκη στο κτίριο, ποσό που υποστήριξαν ότι φαίνεται πολύ υψηλό δεδομένου ότι το εμβαδόν της προσθήκης είναι περίπου 40 τετραγωνικά μέτρα. 

Στ.Μ.