Δευτέρα, 17 Μαϊος 2021 17:07

Μπήκε στο ΕΣΠΑ η ανακατασκευή του ιστορικού κτιρίου της Ηλεκτρικής Εταιρείας στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 
Χρηματοδότηση 831.000 ευρώ, για την ανακατασκευή του ετοιμόρροπου ιστορικού κτιρίου με τα γραφεία της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της κεντρικής σκηνής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, εγκρίθηκε για το Δήμο Καλαμάτας. Στο κτίριο θα εγκατασταθούν Υπηρεσίες του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Είναι σημαντική απόφαση γιατί διασώζεται από την κατεδάφιση, όπως είχε αποφασίσει στο παρελθόν η προηγούμενη δημοτική αρχή Καλαμάτας, ένα κτίριο μνημείο της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης…

Σημειώνεται ότι για τη διάσωση του κτιρίου η δαπάνη της στατικής μελέτης καλύφθηκε από τη Χ.Κ. Παπαδημητρίου ΑΒΕΤ, ενώ την αρχιτεκτονική μελέτη ετοίμασαν αφιλοκερδώς το ζεύγος Ντονατέλλα Σπινέλλα Κυριακοπούλου και Γιώργος Κυριακόπουλος. 

Ο Δήμος Καλαμάτας ανακοίνωσε σήμερα σχετικά: “Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την υλοποίηση ενός ακόμα έργου του Δήμου Καλαμάτας. Πρόκειται για το έργο «Αξιοποίηση διώροφου κτηρίου πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας».

Συγκεκριμένα με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ, η πράξη εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)» του Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»«Αξιοποίηση διώροφου κτηρίου πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας». Η πράξη, με συνολικό προϋπολογισμό 831.000,00€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.

Στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση, αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του κτηριακού συγκροτήματος του Δημοτικού Θεάτρου και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας της χρήσης του. Ο εκσυγχρονισμός του συγκροτήματος του Δημοτικού Θεάτρου σε συνδυασμό με την επισκευή του διώροφου νεοκλασικού, που θα στεγαστούν υπηρεσίες και δραστηριότητες του Θεάτρου (θεατροπαιχνίδια, ανάγνωση θεατρικών έργων κλπ.), θα αναβαθμίσει την 30ετη πολιτιστική παρέμβαση του Δημοτικού θεάτρου στην Πόλη.

Ο Δήμος Καλαμάτας, με την ανακαίνιση του προαναφερθέντος εμβληματικού κτηρίου που αποτέλεσε για πολλά χρόνια τοπόσημο, σύμβολο και σημείο αναφοράς για την πόλη, συνεχίζει ουσιαστικά την προσπάθεια διάσωσης, αξιοποίησης και επανάχρησης παλαιών «ιστορικά και πολιτιστικά» κτιρίων, που είχαν πέσει σε αχρηστία επί σειρά ετών.

Το εργοστάσιο της πρώην Ηλεκτρικής εταιρείας, είναι το τελευταίο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής που σώζεται στο κέντρο της πόλης, στον άξονα βορράς - νότος της οδού Αριστομένους, που συνδέει το ιστορικό με το εμπορικό και διοικητικό κέντρο, το πάρκο σιδηροδρόμων και το λιμάνι της Καλαμάτας. Πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορικής μας μνήμης και της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς”.