Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012 18:49

Η χερσαία ζώνη του λιμανιού δεν μπορεί να γίνει πάρκο, αποφάσισε η Λιμενική Επιτροπή

φωτό από "Φωτοσοφίες" φωτό από "Φωτοσοφίες"

ΕΝΤΟΝΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΤΟΥ Π. ΝΙΚΑ
Θα ήταν τρελό και αντιαναπτυξιακό να καταργηθεί η χερσαία ζώνη λιμένα για να κατασκευαστεί πάρκο, έκρινε το μεσημέρι η Λιμενική Επιτροπή και κατά συνέπεια απέρριψε την πρόταση και τη μελέτη του Δήμου Καλαμάτας για τη δημιουργία του λεγόμενου «παραθαλάσσιου πάρκου» στην περιοχή του λιμανιού από τον Ναυτικό Όμιλο μέχρι του «Κοιλάκου». Έντονη η δυσφορία του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα…

Η πρόταση απορρίφθηκε με οριακή πλειοψηφία, με ψήφους πέντε έναντι τεσσάρων, ενώ από το Δήμο Καλαμάτας ανακοινώθηκε ότι θα ζητηθεί να ακυρωθεί η απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής, τόσο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση όσο και από το υπουργείο Ναυτιλίας.
Η πλειοψηφία της Λιμενικής Επιτροπής υποστήριξε ότι η περιοχή, στην οποία ο Δήμος θέλει να φτιάξει το πάρκο, πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλαχθεί ως χερσαία ζώνη λιμένα, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες λειτουργίας του λιμανιού. Επίσης, θεώρησε ότι η δημιουργία του πάρκου αφενός θα στερήσει χρήματα από το Δήμο (λόγω της κατάργησης του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων) και αφετέρου θα φορτώσει το Λιμενικό Ταμείο με επιπλέον έξοδα για τη συντήρηση του πάρκου αυτού.
Ακόμη, στο Λιμενικό Ταμείο υπάρχει αρνητική εμπειρία από προηγούμενες συνεργασίες με το Δήμο Καλαμάτας, ο οποίος φέρεται να μην έχει τηρήσει τους όρους των σχετικών προγραμματικών συμβάσεων.
Από την πλευρά του Δήμου, σε σχετικό δελτίο Τύπου σημειώνεται ότι «συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου στις 13.30, το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, με θέμα τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου Καλαμάτας, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο «Ανάπλαση τμήματος Παραλιακής ζώνης Καλαμάτας», από οδό Ακρίτα έως οδό Λεωνίδου. Το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου απέρριψε τη μελέτη και την προοπτική υπογραφής Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του Προλιμένα. 
Ο Δήμαρχος εξέφρασε τη δυσφορία του, γιατί αυτό το κεντρικό σημείο της πόλης θα παραμείνει στην αθλιότητά του και θα δυσφημεί την πόλη και την περιοχή. Το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου πρέπει να εξηγήσει γιατί αρνείται την ανάπλαση και την ανάδειξη σε Παραθαλάσσιο Πάρκο της χερσαίας ζώνης του Προλιμένα. Σε κάθε περίπτωση, εναντίον της απόφασης θα υποβληθεί ένσταση προς τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης αλλά και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας».
Στ.Μ.