Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 22:01

Στην Καλαμάτα ο υπουργός Άμυνας - Τι είπε για τη συμφωνία με το Ισραήλ για το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων

Η συμφωνία με το Ισραήλ για το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων Μαχητικών Αεροσκαφών στο πολεμικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι θα δημιουργήσει μεγάλα οφέλη για την Πολεμική Αεροπορία και την άμυνα της χώρας υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σήμερα σε ομιλία του στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος. Ο υπουργός επισκέφθηκε την 120 ΠΕΑ προκειμένου να εγκαινιάσει τους ανακαινισμένους χώρους φιλοξενίας προσωπικού “Hellenic Wings Inns”, στους οποίους θα μπορούν να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές τα μέλη του στρατιωτικού προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας με τις οικογένειές τους…

“Δεν μπορώ να μην πω δυο λόγια για το συνολικότερο στρατηγικό σχέδιο αναβάθμισης της Αεροπορικής Βάσης Καλαμάτας, μετά τη σύναψη Διακρατικής Συμφωνίας με το Ισραήλ” σημείωσε ο υπουργός κ. Παναγιωτόπουλος και στη συνέχεια ανέφερε: “Οι Ίκαροι που έρχονται εδώ για να αναλάβουν το πτητικό κομμάτι της εκπαίδευσης τους είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας. Όσο υπάρχουν αμφιβολίες για το ευοίωνο αυτού του μέλλοντος, τόσο υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα εξακολουθήσει η Πολεμική Αεροπορία να κρατά τη θέση μιας από τις καλύτερες Αεροπορίες, αν όχι η καλύτερη, στον κόσμο. Εκτιμήσαμε ότι με βάση τα προβλήματα που υπήρχαν ως προς τις επάρκειες των υποδομών της 120 ΠΕΑ για μια ολοκληρωμένη, αποτελεσματική και γρήγορη εκπαίδευση των Ικάρων, έπρεπε να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις. Οι στρατηγικής σημασίας συμφωνίες που υπογράψαμε με το Ισραήλ διασφαλίζουν στο απόλυτο το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας, αναβαθμίζοντας με εντυπωσιακό τρόπο τις συνολικές δυνατότητες της 120 ΠΕΑ”.

Ο υπουργός κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι “εκτός από το ότι συνδεόμαστε στρατηγικά με μια χώρα, με την οποία μοιραζόμαστε κοινές απόψεις για τη γεωπολιτική κατάσταση αλλά και για τη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ερχόμαστε πιο κοντά με την Πολεμική Αεροπορία μιας χώρας η οποία επίσης ανήκει στην ελίτ του κόσμου κι αυτό νομίζω πως μόνο προς αμοιβαίο όφελος μπορεί να έρθει.

Εδώ θα ξεκινήσει σύντομα ένα πάρα πολύ ουσιαστικό έργο. Θα υπάρξει συνολική εκπαίδευση στις επίγειες υποδομές, θα προστεθούν υπερσύγχρονα συστήματα για την επίγεια εκπαίδευση των Ικάρων, αλλά επίσης θα έλεγα πως θα γίνει μια δραματική και γρήγορη αναβάθμιση των Πτητικών Μέσων. Θα συντηρηθούν και θα αποδοθούν τα ελικοφόρα εκπαιδευτικά σε ικανό αριθμό, ώστε να καλύπτονται στο ακέραιο όχι μόνο οι ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά ενδεχομένως να προσελκυσθούν εκπαιδευόμενοι Ίκαροι από τρίτες χώρες. Θα τεθούν σε διαθεσιμότητα καινούργια υπερσύγχρονα αεριωθούμενα 5ης γενιάς, κάτι το οποίο απασχολούσε έως πρότινος την Πολεμική Αεροπορία ως άλυτο πρόβλημα, διότι αυτά που έχουμε ήδη, φθάνουν στο τέλος του επιχειρησιακού βίου τους κι ύστερα από λίγο καιρό θα βρισκόμασταν προ ενός πρωτοφανούς, θα έλεγα, αδιεξόδου. Τελικά η 120 ΠΕΑ θα μεταβληθεί σε ένα Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης, ικανό να προσελκύσει τους καλύτερους εκπαιδευόμενους Ικάρους και τρίτων χωρών. Κι αυτό φυσικά -είναι μία διάσταση που δεν μπορώ να παραλείψω- θα αποβεί σε όφελος και της τοπικής κοινωνίας, και της τοπικής οικονομίας”.

Ο υπουργός ανέφερε ότι στη Βουλή έχει απαντήσει σε ερωτήματα για τη συμφωνία τα οποία έχουν τεθεί από βουλευτές, πρόσθεσε όμως ότι θα επισκεφθεί ξανά στο μέλλον την Καλαμάτα προκειμένου να συζητήσει με την αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς για τη συμφωνία αυτή. Είπε πάντως ο κ. Παναγιωτόπουλος ότι “η συμφωνία θα γίνει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ασφαλώς δεν θα θιγεί στο ελάχιστο ούτε η λειτουργία του Αερολιμένα Καλαμάτας, ο οποίος διάγει πάρα πολύ καλές ημέρες από την «έκρηξη» του τουριστικού ενδιαφέροντος για την Καλαμάτα και την Πελοπόννησο, ούτε βέβαια το συνολικό τουριστικό προϊόν αυτού του πανέμορφου τόπου. Υπάρχει ο τρόπος και φυσικά έχει ήδη μπει στο τραπέζι κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ώστε η αυξημένη δραστηριότητα στο Πτητικό Εκπαιδευτικό Έργο να μην έχει τον παραμικρό δυσμενή αντίκτυπο στο συνολικό αν θέλετε τουριστικό προϊόν που προσφέρει αυτή τη στιγμή η Μεσσηνία.

Όλα αυτά έχουν προβλεφθεί και θα αποτελέσουν μέρος της τελικής Συμφωνίας. Αυτό που θα επιφέρει τεράστιο όφελος κι εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε, είναι ότι διασφαλίζεται πραγματικά το λαμπρό μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας”.