Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 21:21

Η Περιφερειακή Ενότητα διευκρινίζει σε ποιες περιπτώσεις έχει αρμοδιότητα απομάκρυνσης νεκρών ζώων από δρόμους

Μαρία Κωταντούλα, Στάθης Αναστασόπουλος, Κυριάκος Σκούλικας Μαρία Κωταντούλα, Στάθης Αναστασόπουλος, Κυριάκος Σκούλικας

Συνεχίζεται το πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων από το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας και από δημόσιες εκτάσεις, ανακοίνωσε σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, η οποία διευκρινίζει ότι στις αρμοδιότητές της δεν είναι η απομάκρυνση νεκρών ζώων από δημοτικούς δρόμους γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις την ευθύνη έχουν οι Δήμοι…

Για το θέμα, ανακοίνωσε η Περιφερειακή Ενότητα, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Στάθη Αναστασόπουλο, τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Κυριάκο Σκούλικα και την προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής Μαρία Κωταντούλα. 

Όπως σημειώνει η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, το πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων, “όπως ενημέρωσε η προϊσταμένη Κτηνιατρικής υπηρεσίας, έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο του 2020, έχει τριετή διάρκεια και δημιουργήθηκε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που έχουν ανατεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις Περιφέρειες, με κύριο στόχο του την περισυλλογή των πτωμάτων από τον υφιστάμενο πληθυσμό αιγοπροβάτων και βοοειδών.

Επιπλέον το πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων περιλαμβάνει και λοιπά νεκρά ζώα, τα οποία αφορούν παραγωγικά ζώα ή ζώα άγριας πανίδας που βρίσκονται σε δημόσιες εκτάσεις ή σε οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας. Σε κάθε περίπτωση το εν λόγω πρόγραμμα δεν αφορά αδέσποτα ζώα που βρίσκονται στον αστικό ιστό  ή σε δημοτικές εκτάσεις, όπου η αρμοδιότητα περισυλλογής ανήκει στους οικείους Δήμους. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις ζώων, εντός του αστικού ιστού, στα οποία υπάρχει βάσιμη υποψία ότι ο θάνατός τους οφείλεται σε μολυσματικά αίτια και προβλέπεται η Κτηνιατρική υπηρεσία να έχει την αρμοδιότητα περισυλλογής τους. Τέλος, το εν λόγω πρόγραμμα δεν αφορά ζώα που φιλοξενούνται σε ιδιωτικά ή δημοτικά καταφύγια ούτε νεκρά υδρόβια άγρια ζώα. 

Ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση του κοινού ώστε το πρόγραμμα να εξελίσσεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ισχύουν και τους όρους της σχετικής σύμβασης με το φορέα υλοποίησης. 

Περαιτέρω για την ορθή λειτουργία του προγράμματος όσον αφορά τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οφείλουν οι ιδιοκτήτες τους να απευθύνονται στο φορέα υλοποίησης στο τηλέφωνο 2108960100, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση, ενώ όσον αφορά τις λοιπές περιπτώσεις νεκρών ζώων σε δημόσιες εκτάσεις ή οδικό δίκτυο θα πρέπει να ειδοποιείται η Κτηνιατρική υπηρεσία στα τηλέφωνα 2721366402 και 2721366404 κατά τις εργάσιμες ώρες. 

Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε, ότι οφείλουμε όλοι να αποτρέψουμε το φαινόμενο ύπαρξης νεκρών ζώων στο οδικό μας δίκτυο, κάνοντας παράλληλα έκκληση να ειδοποιούνται άμεσα οι αρμόδιοι φορείς”.