Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 08:38

Επετειακό το 10ο Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας

ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ 24-25 ΙΟΥΛΗ 
Με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής στη φυλακή αλλά με το φίδι του φασισμού-νεοναζισμού να είναι ζωντανό, διεξάγεται το Σαββατοκύριακο 24-25 Ιούλη το 10ο Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας από την Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο πάρκο του Διοικητηρίου και θα περιλαμβάνει συζητήσεις, μουσική και διασκέδαση, παιδική γωνιά, θεματικές γωνιές, βιβλιοπωλείο, προβολές ντοκιμαντέρ…

“200 χρόνια ...Τι τελικά γιορτάζουμε; 1821 αλήθειες και ψέματα”. Είναι το θέμα που θα συζητηθεί το Σάββατο, με κύριους ομιλητές τον Σπύρο Αλεξίου και τον Χρήστο Ρέππα. 

Την Κυριακή θα συζητηθεί το θέμα “Η αλληλεγγύη και το διεθνές δίκαιο του παλαιστινιακού αγώνα”, με κύριους ομιλητές τον Marwan Toubassi, Πρέσβη του κράτους της Παλαιστίνης και τον Κώστα 

Και το Σάββατο και την Κυριακό το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις έξι το απόγευμα. Το Σάββατο θα δοθούν συναυλίες και θα παίξουν μουσική οι Propabanda, Djoba, Βασίλης Ράλλης

Την Κυριακή θα πάρουν τη σκυτάλη οι Red Gloves και Ρεμπέτικο πέντι

Θα λειτουργήσουν παιδική γωνιά και γωνιές με τα θέματα Έμφυλο, ζαπατίστας, αιολικά, LGBTQIA+

Επίσης θα λειτουργήσει βιβλιοπωλείο και θα γίνουν προβολές ντοκιμαντέρ. 

Το σύνθημα του 10ου Αντιρατσιστικού-Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Καλαμάτας είναι “Για έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους”.

Η διοργανώτρια Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας σημειώνει για το Φεστιβάλ: “Η φετινή χρονιά θα μπορούσε να θεωρηθεί επετειακή για τη συλλογικότητα μας καθώς πραγματοποιούμε το 10ο Αντιρατσιστικό -Αντιφασιστικο Φεστιβάλ Καλαμάτας. Μια δεκαετία γεμάτη αγώνες και δημόσιες παρεμβάσεις για να μη ριζώσει στην περιοχή μας το φασιστικό μίσος και η βία. Από το 2012 και την είσοδο της ναζιστικής ΧΑ στη βουλή συσπειρωθήκαμε για να υπάρξει και στην πόλη μας κίνημα λαού και νεολαίας που να βάλει φραγμό στην εξάπλωση των ιδεών και των πράξεων της. Από την αρχή, με το 1ο Αντιφασιστικό – Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην πόλη, με τη μεγαλειώδη αντιφασιστική πορεία το καλοκαίρι του 2013, που ακύρωσε τα σχέδια για πανευρωπαϊκή συγκέντρωση ναζί στην περιοχή, η δράση μας συνεχίζεται με συνέπεια τα επόμενα χρόνια όταν και όπου αυτό απαιτείται. Σήμερα είναι μεγάλη η χαρά μας που για πρώτη φορά πραγματοποιούμε φεστιβάλ με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής να βρίσκεται στη φυλακή, μέσα από την τεράστια συμβολή της δράσης του αντιφασιστικού κινήματος.

Ωστόσο η εποχή δεν επιτρέπει εφησυχασμούς: με πρόσχημα την πανδημία, τα δικαιώματα μας δέχονται ακραία επίθεση, τα λαϊκά κινήματα και οι διαδηλώσεις βίωσαν μια πρωτόγνωρη καταστολή από την αστυνομία με εντολή της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια είχαμε 3 συλλήψεις στην πόλης μας το Δεκέμβριο, όταν προσπαθήσαμε να κάνουμε συμβολική διαμαρτυρία την επέτειο της δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου. Το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης τις επόμενες μέρες κατάφερε να συγκεντρώσει τα χρήματα για τα πρόστιμα των συλληφθέντων και έτσι να αποδειχθεί στην πράξη ότι κανείς και καμία δε μένει μόνη!

Ταυτόχρονα η εκρηκτική αύξηση της έμφυλης βίας, οι γυναικοκτονίες και τα αυξανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας και βαρβαρότητας, και η εκδικητική παραβίαση νόμων απέναντι σε κρατουμένους, συλληφθέντες ή απλούς πολίτες που το κράτος στοχοποιεί (φέτος ήταν ο Δ. Κουφοντίνας, αύριο μπορεί ο καθένας μας) αλλά και η συνεχιζόμενη τραγωδία των προσφύγων, θυμάτων της φτώχειας και του πολέμου στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης μας καλούν σε νέους αγώνες.

Για να μη γίνει η βαρβαρότητα κανόνας.

Για να οικοδομήσουμε έναν κόσμο ισότητας και αλληλεγγύης για όλους.

Το ταξίδι των Ζαπατίστας στην Ευρώπη, η συνεχιζόμενη ηρωική αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού αλλά και κάθε μικρός και μεγάλος κοινωνικός αγώνας στη χώρα μας και στον κόσμο μας δίνουν έμπνευση και δύναμη να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο.

Γιατί μπορεί σήμερα η ηγεσία της ΧΑ να είναι στη φυλακή, ο φασισμός όμως ζει και εξαπλώνεται, με τις ευλογίες και τις πράξεις του συστήματος εξουσίας και των εξωνημένων ΜΜΕ.

Με αποφασιστικότητα και λογισμό λοιπόν συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να φτιάξουμε ένα κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους!”.