Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021 08:58

Υπογραφές για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης στο Ασπρόχωμα

Υπογραφές για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης στο Ασπρόχωμα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ 
Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή κλειστού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης, στο Ασπρόχωμα, δίπλα από τον Βιολογικό Καθαρισμό. Τη σύμβαση υπογράφουν ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, πρώην δήμαρχος Σπάρτης, Σταύρος Αργειτάκος. Ο Φορέας Διαχείρισης είναι ο Κύριος και Δικαιούχος του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 1.940.000 ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομών, Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη”). Η δυναμικότητα του Σταθμού Μεταφόρτωσης θα είναι 32.276 τόνοι απορριμμάτων το χρόνο (24.156 από το Δήμο Καλαμάτας και 8.120 από το Δήμο Μεσσήνης). 

Στην προγραμματική σύμβαση σημειώνονται μεταξύ άλλων: “Το προς αδειοδότηση έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία του μόνιμου, κλειστού τύπου, Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Καλαμάτας - Μεσσήνης, με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών μεταφόρτωσης των απορριμμάτων των ομώνυμων Δήμων. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) της Περιφέρειας Πελοποννήσου εκτιμάται ότι οι Δήμοι Καλαμάτας και Μεσσήνης παράγουν 31.888 tn/year και 10.720 tn/year απορριμμάτων, αντίστοιχα, (ήτοι συνολικά 42.608 τόνους/ετησίως) και ότι θα οδηγείται στον ΣΜΑ Καλαμάτας - Μεσσήνης το 75% των απορριμμάτων τους, ήτοι (24.156 + 8.120) = 32.276 tn/year, συνολικά. Η ημερήσια δυναμικότητα του ΣΜΑ Καλαμάτας - Μεσσήνης θα είναι κατά συνέπεια 92 tn/day, σε επταήμερη εβδομαδιαία λειτουργία. Τα απορρίμματα θα οδηγούνται εν συνεχεία σε Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ του έργου ΣΔΙΤ). Αντικείμενο του Έργου είναι η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και η κατασκευή όλων των απαραίτητων έργων και υποδομών που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία του ΣΜΑ Καλαμάτας - Μεσσήνης.

Η κατασκευή του έργου θεωρείται υψίστης σημασίας για την περιοχή καθώς η λειτουργία του θα βελτιώσει τις συνθήκες καθαριότητας και μεταφοράς των απορριμμάτων, μειώνοντας παράλληλα το κόστος διαχείρισής τους. Ο ΣΜΑ έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την συλλογή βρόχινων νερών για άρδευση και την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των εγκαταστάσεων αλλά και την αξιοποίηση της δυνατότητας αντιστάθμισης του κόστους ενέργειας μέσω της εφαρμογής του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού (Virtual Net Metering).

Ο Κλειστού Τύπου ΣΜΑ Καλαμάτας - Μεσσήνης χωροθετείται σε ευρύτερη έκταση ιδιοκτησίας του Δήμου Καλαμάτας (...) Στο εν λόγω γήπεδο προβλέπεται η κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών για την πλήρη λειτουργία του ΣΜΑ (καθώς και η κατασκευή μελλοντικά Πράσινου Σημείου). Το γήπεδο βρίσκεται νοτιοδυτικά του ρέματος Τζιρόρεμα, νοτιοανατολικά του Δημοτικού Γηπέδου Ασπροχώματος, βόρεια της παραλίας και σε απόσταση περίπου 1.100 μ. από αυτήν και ανατολικά υφιστάμενης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ). Το συνολικό εμβαδόν του γηπέδου ανέρχεται σε 8.144,24 τ.μ., εκ των οποίων οι υποδομές του ΣΜΑ καταλαμβάνουν έκταση 5.568,11 τ.μ.”.

Στ.Μ.