Κυριακή, 01 Αυγούστου 2021 16:00

“Ένα νερό κυρα-Βαγγελιώ” για τον μπάρμπα Γιάννη της Αλαγονίας!

Γιάννης Ροβολής, Ελένη Λούρα, Αντώνης Καζάκος, Ηλίας Βασιλάκης, Δημήτρης Οικονομόπουλος, Χρήστος Ζερίτης Γιάννης Ροβολής, Ελένη Λούρα, Αντώνης Καζάκος, Ηλίας Βασιλάκης, Δημήτρης Οικονομόπουλος, Χρήστος Ζερίτης

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

“ΕΓΡΑΦΟΜΕΝ ΕΝ ΑΛΑΓΟΝΙΑ” ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΒΟΛΗΣ 
Ο σχεδόν αιωνόβιος, 96χρονος για την ακρίβεια, μπάρμπα Γιάννης Ροβολής, είναι ένας άνθρωπος με αληθινά πλούτη που μοιράζονται σε όσους τον γνωρίζουν και τον διαβάζουν. Είναι η ηθική και η σεμνότητα του, η αγάπη του για τον τόπο του, την Αλαγονία, και το έργο του, που αποτελεί λαογραφικό θησαυρό. Το Σάββατο το βράδυ ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Αλαγονίας παρουσίασε το νέο βιβλίο του μπάρμπα Γιάννη Ροβολή, στο “Θεατράκι”, παρουσία βέβαια του συγγραφέα. Στην εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου συμμετείχαν και παιδιά, που τόσο αγαπά ο μπάρμπα Γιάννης και του τραγούδησαν, παίζοντας και μουσική το “Ένα νερό κυρα-Βαγγελιώ”, τραγούδι που εκφράζει την Αλαγονία με τα πολλά κρύα νερά της που ποτίζουν “δέντρα  και  κλαδιά, λεμονιές και κυπαρίσσια, σαν τα  όμορφα κορίτσια”...

“Πολύτιμο δώρο” χαρακτήρισε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας, Ελένη Λούρα το βιβλίο, που έχει τίτλο “Εγράφομεν εν Αλαγονία - Οικογενειακά Επώνυμα - Ιστορικά - Ανέκδοτα Κατοίκων του Χωριού Αλαγονίας Ταϋγέτου”, και είπε ένα “μεγάλο ευχαριστώ” προς τον μπάρμπα Γιάννη. 

Τις ευχαριστίες του διατύπωσε και ο Αντώνης Καζάκος, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου, επί της προεδρίας του οποίου αποφασίστηκε να αναλάβει ο Σύλλογος την έκδοση. 

Για τον μπάρμπα Γιάννη και το βιβλίο του μίλησε ο Χρήστος Ζερίτης, ο οποίος ήταν και εκείνος που παρακίνησε τον συγγραφέα να ετοιμάσει το βιβλίο, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την επιμέλεια. Ο Χρήστος Ζερίτης είπε ότι δεν είναι από την Αλαγονία, την έχει αγαπήσει όμως και έχει φτιάξει εκεί σπίτι από το 2000, ενώ τον πρώτο άνθρωπο που γνώρισε στο χωριό, πέρα από τον Αντώνη Καζάκο, ήταν τον μπάρμπα Γιάννη. Όπως ανέφερε ο Χρήστος Ζερίτης, αμέσως κατάλαβε πόσο μορφωμένος με λαϊκή γνώση είναι ο μπάρμπα Γιάννης, πόσο σημαντικά είναι τα γραπτά του, ιδιαίτερα από λαογραφική άποψη και τότε του πρότεινε να γράψει το πρώτο του βιβλίο (έχει προηγηθεί άλλο από αυτό που παρουσιάστηκε στο “Θεατράκι”). 


Ελένη Λούρα, Αντώνης Καζάκος, Ηλίας Βασιλάκης, Δημήτρης Οικονομόπουλος, Χρήστος Ζερίτης

Επίσης ο Χρήστος Ζερίτης ανήγγειλε ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλαγονίας θα εκδώσει το επόμενο διάστημα ένα ακόμη πάρα πολύ σημαντικό βιβλίο του μπάρμπα Γιάννη, με πολλά παραδοσιακά αυθεντικά τραγούδια της περιοχής, εκ των οποίων τα 40 περίπου τραγουδιώντουσαν μόνο στην Αλαγονία. Ο Γιάννης Ροβολής έχει διασώσει όχι μόνο τους στίχους αλλά και τον ρυθμό των τραγουδιών, ενώ μαζί με το βιβλίο θα εκδοθεί και CD.

Για τον μπάρμπα Γιάννη Ροβολή και το έργο του μίλησε επίσης ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Δημήτρης Οικονομόπουλος, ο οποίος κατάγεται από τη γειτονική Νέδουσα. 

Όπως σημείωσε ο περιφερειακός διευθυντής, ο μπάρμπα Γιάννης με το βιβλίο του αυτό διεισδύει στην ψυχή κάθε συμπατριώτη Αλαγόνιου, τον προκαλεί να βουτήξει στο παρελθόν και να ανασύρει τους δεσμούς του με τις ρίζες του. 

Επίσης ο Δημήτρης Οικονομόπουλος είπε ότι η συνεισφορά του συγγραφέα και του έργου του είναι καθοριστική και ανεκτίμητη όχι μόνο ως πνευματικό κεφάλαιο προς τον τόπο αλλά και ως λαογραφική καταγραφή, η αξία της οποίας, συνέχισε, θα αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο προϊόντος του χρόνου.  

Μηνύματα για τον Γιάννη Ροβολή, το βιβλίο και την προσφορά του απέστειλαν η συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Μαρία Ρουσσάκη και ο εκπαιδευτικός στην τριτοβάθμια Μάριος Αθανασόπουλος. 

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν ο Χρήστος Ζερίτης και ο Ηλίας Βασιλάκης, οποίος επίσης έχει επιμεληθεί το “Εγράφομεν εν Αλαγονία” και σημείωσε τη μεγάλη συμβολή του Γιάννη Ροβολή για την πληρότητα της ύλης της εφημερίδας “Παναλαγονιακά Νέα”.

Ο ίδιος ο μπάρμπα Γιάννης ευχαρίστησε με μεγάλη ευγένεια και σεμνότητα όλον τον κόσμο.

Η εκδήλωση περιελάμβανε επίσης προβολή βίντεο με τον μπάρμπα Γιάννη να τραγουδάει αυθεντικό παραδοσιακό τραγούδι της περιοχής και να χορεύει, ενώ ολοκληρώθηκε με το τραγούδι και τη μουσική των παιδιών του Θερινού Ορεινού Σχολείου Ταϋγέτου και με προσφορά κεράσματος από το Σύλλογο, όπως τσάι και μέντα Ταϋγέτου και κουλουράκια.

Στ.Μ.