Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021 10:09

Ευθύμιος Λέκκας: Αν γινόταν σήμερα στην Καλαμάτα ο σεισμός του ‘86 οι βλάβες θα ήταν σχεδόν μηδενικές

“Η Καλαμάτα σήμερα είναι 10 φορές ασφαλέστερη” απέναντι σε σεισμικές δονήσεις σαν αυτή του 1986. Αυτό ανέφερε χθες, σε επετειακή εκδήλωση για τους σεισμούς στο Μέγαρο Χορού, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας (πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών). Τόνισε χαρακτηριστικά ότι εάν γινόταν σήμερα σεισμός με τα ίδια χαρακτηριστικά του σεισμού του 1986 “οι βλάβες που θα αναπτυχθούν θα είναι στο 10% των βλαβών του 1986. (...) Για σεισμούς 6, 6,2 και 6,6 οι βλάβες μέσα στην Καλαμάτα θα είναι σχεδόν μηδενικές. Εχουμε να κάνουμε με ένα ιστό πολεοδομικό με υποδομές που ουσιαστικά είναι άτρωτες”…

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ανέφερε ότι πιο ασφαλείς απέναντι στους σεισμούς είναι και οι υπόλοιπες πόλεις της χώρας, κάτι όμως που ξεκίνησε να σχεδιάζεται και να δημιουργείται μετά το σεισμό της Καλαμάτας. Είπε ο κ. Λέκκας ότι ο σεισμός της Καλαμάτας, που είχε κάποια ειδικά χαρακτηριστικά σε σχέση με σεισμούς που είχαν προηγηθεί σε άλλες αστικές περιοχές της χώρας, δημιούργησε δεδομένα και διδάγματα ώστε να βελτιωθεί καθοριστικά η αντισεισμική θωράκιση της χώρας σε ό,τι αφορά τα κτίρια και τις υποδομές. 

Μετά το σεισμό της Καλαμάτας, είπε ο κ. Λέκκας, ήρθε ο ίδιος στην πόλη, νέος τότε επιστήμονας, μαζί με πολλούς συναδέλφους του και προχώρησαν σε έρευνες και μελέτες ανάλογες των οποίων δεν είχαν ξαναγίνει σε άλλες περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην Καλαμάτα έγινε η πρώτη μικροζωνική μελέτη στον ελληνικό χώρο. Όλες αυτές οι έρευνες και οι μελέτες, συνέχισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, συνέβαλαν καθοριστικά για να βελτιωθεί το πλαίσιο της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας. “Ο σεισμός της Καλαμάτας ήταν αυτός που μας άνδρωσε επιστημονικά” είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Λέκκας ανέφερε γενικά για την Ελλάδα “είμαστε η πιο ασφαλής χώρα σε επίπεδο σεισμών” και παρουσίασε διάγραμμα σύμφωνα με το οποίο “ανάλογα με το μέγεθος σεισμού έχουμε τις μικρότερες ανθρώπινες απώλειες από άλλες χώρες στον κόσμο”. Επίσης σημείωσε ότι “αν λάβουμε υπόψιν τις οικονομικές απώλειες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται βεβαίως και οι ζημιές σε υποδομές-κατασκευές, βλέπουμε ότι είμαστε επίσης στο μικρότερο επίπεδο”. Αυτά, είπε ο κ. Λέκκας, οφείλονται σε ένα υψηλό βαθμό και στις δράσεις του ΟΑΣΠ. 

Ο πρόεδρος του Οργανισμού είπε ότι “το αποτέλεσμα των διδαγμάτων που αποκομίσαμε κυρίως από το σεισμό της Καλαμάτας είναι ότι η χώρα μας μπορεί να αντέξει σεισμούς και 7 βαθμών και λίγο πάνω από το 7 χωρίς να καταρρεύσει το σύστημα. Έφερε ως παράδειγμα το σεισμό στη Σάμο, σημειώνοντας ότι ήταν 7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ όμως σε προκάλεσε καμία κατάρρευση σε σύγχρονα κτίρια και σε κτίρια της δεκαετίας του ‘70 και μετά,  ενώ αντίθετα στην Τουρκία σημειώθηκαν 300 καταρρεύσεις σύγχρονων κτιρίων με πολλές εκατοντάδες θύματα. 

Στ.Μ.