Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2013 19:18

Νέα βέλη κατά της Περιφέρειας από το δήμαρχο για τη Μπιρμπίτα

ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ
Σταθερός στη γραμμή της αντιπαράθεσης με την Περιφέρεια και για το θέμα των τσιγγάνων, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, εξαπέλυσε πάλι σήμερα τα βέλη του, αναγγέλλοντας την υποβολή μηνύσεων για την κατασκήνωση της Μπιρμπίτας και περιγράφοντας ως άνευ ουσίας τη σύσκεψη που έγινε χθες στο Διοικητήριο για την παραβατικότητα…

«Όταν δεν σκέπτονται συσκέπτονται», σχολίασε ο Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος προφανώς στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά.
Ο δήμαρχος προέβλεψε ότι «θα έχουμε σειρά μηνύσεων εναντίον όσων έχουν αρμοδιότητα και δεν την ασκούν», εννοώντας προφανώς και την Περιφέρεια, για την οποία επανειλημμένως έχει τονίσει ότι είναι η ιδιοκτήτρια της τσιγγάνικης κατασκήνωσης στη Μπιρμπίτα και θα πρέπει να τη θέσει σε λειτουργία.
Σημειώνεται ότι χθες στη σύσκεψη στο Διοικητήριο, ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς, δήλωσε πως το υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση και δυνατότητα να δοθούν χρήματα ούτε από το κράτος ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο για την αποκατάσταση της Μπιρμπίτας όσο και για την εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης για τους τσιγγάνους που μένουν εκεί. Αυτό γιατί, όπως τόνισε ο κ. Αλευράς, οι κατασκηνώσεις, ως χώροι μόνιμης διαμονής τσιγγάνων, λειτουργούν ως γκέτο που εκτρέφουν την παραβατικότητα.
Ωστόσο ο δήμαρχος σήμερα επέμεινε στο αίτημά του για τη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας στη Μπιρμπίτα, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό, ότι αυτό είχε συμφωνηθεί να συμβεί όταν εγκαινιάστηκε η Μπιρμπίτα, αλλά επειδή η συμφωνία αθετήθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ο Δήμος Καλαμάτας αρνήθηκε τη συμμετοχή του στη διαχείριση της κατασκήνωσης.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε πως πράγματι έχει διαφορετική προσέγγιση του θέματος σε σχέση με τον περιφερειάρχη και επανέλαβε την αναφορά για τα 2.500.000 ευρώ (κόστος δημιουργίας της Μπιρμπίτας) που έχουν πεταχτεί στην θάλασσα…, εφόσον η κατασκήνωση είναι διαλυμένη και εκτός λειτουργίας.
Στ.Μ.