Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013 17:18

Η «Αθηνά» απειλεί με κλείσιμο τη Λογοθεραπεία και μετά όλο το ΤΕΙ Καλαμάτας!

ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εάν ένα Τμήμα του ΤΕΙ Καλαμάτας πληροί τις προϋποθέσεις της βιωσιμότητας, αυτό είναι το Τμήμα Λογοθεραπείας. Και όμως, αυτό το Τμήμα κινδυνεύει περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα με κλείσιμο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αθηνά»…

Και εάν κλείσει, αργά η γρήγορα τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει ολόκληρο το ΤΕΙ. Σημειώνεται ότι το Τμήμα Λογοθεραπείας έχει περισσότερους από 400 σπουδαστές, οι οποίοι έχουν εισαχθεί με υψηλές βαθμολογίες, αρκετά πάνω από το 10.
Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο της Καλαμάτας, όπου η διοίκηση του ΤΕΙ περιέγραψε το πως έχει η κατάσταση όσον αφορά το ίδρυμα και το πρόγραμμα "Αθηνά" και ζήτησε τη στήριξη των τοπικών φορέων ώστε να αποτραπούν εξελίξεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά του.
Τη σύσκεψη διοργάνωσε ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, ενώ προσήλθαν οι βουλευτές Δημήτρης Σαμπαζιώτης και Θανάσης Πετράκος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Μανιάτης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Περικλής Μαντάς, η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Όλγα Θεοδώρου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Θεόδωρος Μπαζίγος, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αυτισμό Κώστας Σαραβελάκης, οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας, Σταμάτης Μπεχράκης και Νίκος Φωτέας, ο εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νίκος Πατσαρίνος κ.ά.
Το ΤΕΙ ζητάει στήριξη όχι μόνο για να μην κλείσει το Τμήμα Λογοθεραπείας, αλλά και για να έρθει στην Καλαμάτα το παράρτημα που λειτουργεί στην Σπάρτη, το Τμήμα Πληροφορικής.
Όπως τόνισε ο νέος πρύτανης του ΤΕΙ, Δημήτρης Βελισσαρίου, το Τμήμα Λογοθεραπείας, παρ’ ότι είναι ελκυστικότερο, κινδυνεύει για το μόνο λόγο ότι δεν έχει τακτικούς καθηγητές αλλά μόνο ωρομίσθιους. Επειδή δεν προσλαμβάνεται προσωπικό, ενώ και οι προσλήψεις ωρομίσθιων συνεχώς μειώνονται, ο κίνδυνος να μείνει το Τμήμα χωρίς καθηγητές και να κλείσει είναι υπαρκτός.
Όσον αφορά το παράρτημα στη Σπάρτη, ο κ. Βελισσαρίου υποστήριξε ότι πρέπει να έρθει στην Καλαμάτα, διότι δεν διαθέτει κανέναν διοικητικό υπάλληλο και κατά κάποιο τρόπο είναι σαν «ορφανό».
Ο αναπληρωτής πρύτανης, Γιάννης Παπουτσής, είπε ότι εάν καταργηθεί το Τμήμα Λογοθεραπείας και εάν παραμείνει στη Σπάρτη το Τμήμα Πληροφορικής, τότε πιθανόν θα είναι θέμα χρόνου το κλείσιμο του ΤΕΙ, δεδομένου μάλιστα ότι το ίδιο το ΤΕΙ έχει προτείνει τη συγχώνευση δύο Τμημάτων στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, ενώ ενδέχεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στη συγχώνευση δύο Τμημάτων και στη Σχολή Διοίκησης-Οικονομίας.
Τη στήριξή τους στις θέσεις που ανέπτυξε ο πρύτανης του ΤΕΙ υπογράμμισαν όλοι, με τη διαφορά ότι ο Σταμάτης Μπεχράκης τόνισε πως το Τμήμα Πληροφορικής πρέπει να παραμείνει στη Σπάρτη και να αναβαθμιστεί μάλιστα, διότι έτσι θα αναβαθμιστεί το ίδιο το ΤΕΙ στην Καλαμάτα, ενώ υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα «Αθηνά» αποσκοπεί όχι στη δημιουργία ισχυρών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, αλλά στην εξυπηρέτηση των δημοσιονομικών περικοπών του μνημονίου, κάτι που τόνισε και ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, σημείωσε ότι οι θέσεις της διοίκησης του ΤΕΙ θα τεθούν στα Δημοτικά Συμβούλια προκειμένου να τις υπερασπιστούν οι Δήμοι, ενώ τόνισε ότι θα ζητηθεί άμεσα ραντεβού με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, κάτι που πρώτος πρότεινε ο Θανάσης Πετράκος.
Στ.Μ.