Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013 19:40

Η καθιερωμένη αντιπαράθεση για τα …πανηγύρια!

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
«Μια από τα ίδια» η χθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τον εορτασμό της Υπαπαντής στην Καλαμάτα και ειδικότερα για το πανηγύρι που έχει καταργηθεί…

Η δημοτική αρχή, ύστερα από συνεργασία της με τον Εμπορικό Σύλλογο, αποφάσισε να χορηγήσει 20 άδειες, ώστε έμποροι να τοποθετήσουν τους πάγκους τους και να πωλούν παραδοσιακά είδη, χωρίς να διευκρινίζεται ποια ακριβώς είναι αυτά. Η μείζων μειοψηφία ζήτησε οι 20 άδειες να γίνουν 50! Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαίτησε να λειτουργήσει κανονικά το εμπορικό πανηγύρι! Η «Πρωτοπορία» του Νίκου Φωτέα κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι ξαναφέρνει από την πίσω πόρτα το πανηγύρι με τις άδειες για τα δήθεν παραδοσιακά είδη!
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, τόνισε ότι όσο είναι δήμαρχος δεν πρόκειται να εισηγηθεί ποτέ την επαναλειτουργία του πανηγυριού, γιατί αυτό στρέφεται κατά του στεγασμένου εμπορίου και κατά της τοπικής οικονομίας.
Ο Θόδωρος Μπρεδήμας υποστήριξε ότι το πανηγύρι τονώνει την κίνηση και την τοπική οικονομία, γιατί προσελκύει επισκέπτες. Σημείωσε όμως ότι το πανηγύρι πρέπει να γίνεται με παραδοσιακά και όχι βιομηχανικά είδη.
Ο Νίκος Διασάκος, της Λαϊκής Συσπείρωσης, είπε ότι οι έμποροι πρέπει να κατανοήσουν ότι εχθρός τους είναι τα πολυκαταστήματα και όχι οι συνάδελφοί τους από τα πανηγύρια.
Ο Σταμάτης Μπρεχράκης, του Δικτύου Ενεργών Πολιτών, παρέπεμψε στην ολοκληρωμένη πρόταση που έχει κάνει η παράταξή του για ένα παραδοσιακό πανηγύρι που θα αναβαθμίζει την εικόνα της πόλης.
Ο Νίκος Φωτέας, της Πρωτοπορίας κάλεσε τη δημοτική αρχή να ξεκαθαρίσει τη θέση της και αν δεν θέλει το πανηγύρι να μην δώσει καμία άδεια, ενώ αν το θέλει να το διοργανώσει κανονικά και να μην το φέρνει από την πίσω πόρτα…
Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η αρμόδια εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, Παναγιώτα Ντίντα, παρουσίασε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος για τη γιορτή της Υπαπαντής, σημειώνοντας ότι πρωτίστως στοχεύουν στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, για την τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Στ.Μ.