Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012 17:50

Επανακαθορισμός δημοτικών τελών συν ΦΠΑ στο νερό

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ένα μικρό εξορθολογισμό των δημοτικών τελών προτείνει η δημοτική αρχή Καλαμάτας και ειδικότερα το «πάγωμα» τους στην πόλη της Καλαμάτας και τη μικρή μείωσή τους στις Δημοτικές Ενότητες Θουρίας και Άριος, όπου οι υφιστάμενες τιμές είναι πολύ υψηλές. Πάντως η δημοτική αρχή δεν συζητάει να πάρει πίσω τις αυξήσεις του 3% που επέβαλε πέρσι, όπως αιτήθηκε χθες ο επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών», Σταμάτης Μπεχράκης.

Εν τω μεταξύ, έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ για τους καταναλωτές των Δημοτικών Ενοτήτων Θουρίας, Άριος και Αρφαρών, όπου επιβάλλεται πλέον και ΦΠΑ και στην αξία του νερού που καταναλώνεται. Ενδεχομένως να αυξηθεί και το πάγιο, πάλι στο πλαίσιο μιας προσπάθειας εξορθολογισμού. Ειδικότερα, η ΔΕΥΑΚ εξετάζει τη λύση της αύξησης της τιμής του παγίου αλλά της μείωσης της αξίας του νερού. Σκοπός είναι να πληρώνουν κάτι παραπάνω οι ετεροδημότες, που δεν έχουν κατανάλωση και η επιβάρυνσή τους είναι σχεδόν μηδενική, ενώ αντίθετα οι μόνιμοι κάτοικοι θα ελαφρυνθούν κάπως. Το θα ελαφρυνθούν είναι σχετικό βέβαια, γιατί είπαμε ότι έρχεται και ο ΦΠΑ…
Όσον αφορά και πάλι τα δημοτικά τέλη στο Δήμο Καλαμάτας, σύμφωνα με την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, το τέλος για την Α’ ζώνη της Καλαμάτας (κέντρο και Παραλία) ανέρχεται στο 1,59 ευρώ το τετραγωνικό και για την Β’ ζώνη φτάνει τα 0,97 ευρώ το τετραγωνικό. Στη Β’ ζώνη εντάσσονται πλέον όλες οι δημοτικές ενότητες και κοινότητες του νέου Δήμου.
Το τέλος στην Α’ εμπορική ζώνη καθορίζεται στα 2,18 ευρώ το τετραγωνικό, στη Β’ εμπορική ζώνη στα 1,72 ευρώ και στη Β’ ζώνη στα 1,27 ευρώ.
Ο Σταμάτης Μπεχράκης, του «Δικτύου», διαφώνησε με τη φιλοσοφία της δημοτικής αρχής να χρεώνονται σε όλους τους δημότες τα ίδια δημοτικά τέλη, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν όλοι τα ίδια εισοδήματα. Επιπλέον ζητάει να γίνει μείωση των δημοτικών τελών κατά 3%, δηλαδή να παρθεί πίσω η περσινή αύξηση που αποφάσισε η δημοτική αρχή Καλαμάτας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Οι φορείς πάλι στο δήμαρχο για το χαράτσι της ΔΕΗ »