Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 02:21

Επέτειος 70 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

Του Κώστα Γιαννακούλια*
Συμπληρώνονται  φέτος 70 χρόνια από τη γενέθλια ημέρα της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων, της ΕΠΟΝ. Της πιο πρωτοπόρας και πιο μαζικής αντιστασιακής οργάνωσης της ελληνικής νεολαίας.

Η λαχτάρα της λευτεριάς σφιχτά δεμένη με τον πόθο  να ανθίσει στην Ελλάδα η καινούρια ζωή έφερε νιάτα μαζικά αλλά και μαχητικά στις γραμμές της ΕΠΟΝ.
Η ΕΠΟΝ δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Ήταν ώριμο τέκνο μιας μεγάλης, επίμονης αντιφασιστικής διαδρομής.
Γι’αυτό τα φύτρα της βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από τον πόλεμο, την αντιμετώπιση του φασισμού και του επερχόμενου πολέμου.
Η ενότητα όμως και οι αγώνες της νεολαίας πήραν μεγαλύτερη έκταση και ορμή όταν με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος  (ΟΚΝΕ) ιδρύθηκε στις 5 Φλεβάρη του 1942 στην Αθήνα το ΕΑΜ Νέων στο οποίο συμμετείχαν οι οργανώσεις:  ΟΚΝΕ (Φιλική Εταιρία Νέων) (Φ/Ε/Ν) (Δημοκρατική Ένωση Νέων) ( Λεύτερη Νέα) (Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορία Ελλάδας)  (ΣΕΠΕ). Το ΕΑΜ Νέων αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια για τη συγκρότηση ενιαίας οργάνωσης της ελληνικής νεολαίας στις συνθήκες της φασιστικής κατοχής.
Το πρόβλημα όμως της ενότητας της νεολαίας βρήκε την ολοκλήρωση της μέσα στις γραμμές  της ΕΠΟΝ. Στις 23 Φλεβάρη 1943 με πρωτοβουλία του ΕΑΜ Νέων συνήλθε η ιδρυτική σύσκεψη σε ένα χαμηλό σπιτάκι της οδού Δουκίσσης  Πλακεντίας 3 στους Αμπελόκηπους στην οποία πήραν μέρος αντιπροσωπείες των Εθνικών Οργανώσεων Νέων, Αγροτική Νεολαία Ελλάδας, Ενιαία Εθνικοαπελευθερωτική Εργατοϋπαλληλική Νεολαία, Ενιαία Μαθητική Νεολαία, Ένωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης, Θεσσαλικός  Ιερός Λόχος, Λαϊκή Επαναστατική Νεολαία, Λεύτερη Νέα, Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος (ΟΚΝΕ), Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορία Ελλάδος (ΣΕΠΕ), Φιλική Εταιρία Νέων.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε  και ομόφωνα η ίδρυση ενιαίας οργάνωσης της Νεολαίας με την επωνυμία Ενιαία Πανελλαδική  Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ). Την ανάγκη δε της ίδρυσης ενιαίας οργάνωσης της νεολαίας  επιβάλλανε η όξυνση του εθνικοαπελευθερωτικού  αγώνα οι προσπάθειες των κατακτητών να γονατίσουν το λαό, να του τσακίσουν το ηθικό, να του συντρίψουν τις οργανωμένες δυνάμεις, να χτυπήσουν και να διαλύσουν το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ, τον ΕΛΛΑΣ. Οι κοινοί σκοποί των προοδευτικών οργανώσεων  της νεολαίας: Η μάχη για τη λευτεριά και την εθνική ανεξαρτησία, για την ειρήνη, για τη ζωή, για τον εκπολιτισμό και την εξύψωση της νέας  γενιάς, για τη λαοκρατική λύση του εσωτερικού προβλήματος της χώρας, απαιτούσαν το συντονισμό όλης της  δράσης τους, μέσα στα ευρύτερα πλαίσια του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος και των κοινωνικών αγώνων του ελληνικού λαού. Έτσι με βάση αυτή την προοπτική γεννήθηκε στις 23 Φλεβάρη 1943 η αθάνατη ΕΠΟΝ.
Οι βασικοί σκοποί της ΕΠΟΝ που περιέχονται στο καταστατικό της είναι:

  1. H εθνική απελευθέρωση, η πλήρης ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Ελλάδας
  2. Η εξόντωση του φασισμού τώρα και στο μέλλον και με οποιαδήποτε μορφή και αν παρουσιαστεί. Αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας, έτσι που όλες οι εξουσίες να απορρέουν από την κυρίαρχη θέληση του λαού και της νεολαίας του.
  3. Η καταπολέμηση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και η υπεράσπιση της ειρήνης με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών.
  4. Η υπεράσπιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων της νέας γενιάς στη ζωή, τη μόρφωση και τον πολιτισμό.

Από τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της ΕΠΟΝ βγαίνει το συμπέρασμα ότι  η ΕΠΟΝ αντικαθρέφτιζε τους πόθους, τις επιδιώξεις, τις ελπίδες της νέας γενιάς. Γι’ αυτό μπόρεσε να αγκαλιάσει την απόλυτη πλειοψηφία της νεολαίας και να περιλάβει στις γραμμές της 600.000 μέλη, που σήκωσαν ψηλά και με υπερηφάνεια τον τιμημένο τίτλο του ΕΠΟΝίτη και της ΕΠΟΝίτισας.
Γι’ αυτό μπόρεσε να επιβληθεί στην Ελλάδα σαν η μοναδική αντιστασιακή οργάνωση νεολαίας και να αποσπάσει την αγάπη και την εκτίμηση πλατύτερων λαϊκών στρωμάτων και δασκάλων και γονιών και των πιο φωτισμένων εκπροσώπων του πνεύματος.
Πλούσιο, λαμπρό και προοδευτικό ήταν το έργο της ΕΠΟΝ. Το σύνθημα (πολεμάμε και τραγουδάμε) καθρέφτιζε τον πραγματικό χαρακτήρα του ΕΠΟΝίτη και της ΕΠΟΝίτισσας. Τον αφάνταστο ενθουσιασμό τους, την πίστη τους στα ιδανικά της ΕΠΟΝ, τη μαχητικότητα και την αυτοθυσία, την απέραντη αισιοδοξία τους.
Η ΕΠΟΝ από τα πρώτα βήματα της βρέθηκε μέσα σε μεγάλους αγώνες ζωής και λευτεριάς. Αντιπάλεψε και καταδίκασε την ηττοπάθεια, τη μοιρολατρική υπομονή, το συμβιβασμό, που συνιστούσαν και προπαγάνδιζαν οι δήθεν σώφρονες. Συμμετείχε δραστήρια σ’ όλες τις αγωνιστικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις που έγιναν με την καθοδήγηση του ΕΑΜ κατά τη διάρκεια της κατοχής. Στις κινητοποιήσεις κατά της επιστράτευσης και της επέκτασης  της βουλγαρικής κατοχής, στον αγώνα για την επιβίωση του λαού και της νεολαίας. Οι ΕΠΟΝίτες και οι ΕΠΟΝίτισσες  πήραν μέρος στην πρώτη γραμμή της πάλης του λαού μας για ψωμί, συσσίτια, στη μάχη της σοδειάς κλπ.
Σε κάθε πόλη και χωριό ήταν παρόντες με το ιστορικό χωνί και το πινέλο στο χέρι, μετείχαν στη διανομή αντιστασιακών εντύπων σαν σύνδεσμοι κλπ. Αλλά και στον ένοπλο αγώνα οι ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες με το φλογερό μήνυμα (πολεμάμε και τραγουδάμε) πήραν μέρος με μαχητικότητα και αυτοθυσία. Μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ μάχονταν 35 χιλ μέλη της ΕΠΟΝ. Στις μάχες με τους φασίστες κατακτητές έδωσαν τη ζωή τους πάνω από 1300 μέλη στελέχη της. Σοβαρή δράση ανέπτυξαν οι υποδειγματικές ομάδες ΕΛΑΣ- ΕΠΟΝ. Οι ομάδες αυτές εκτός από τη συμμετοχή τους στις μάχες έκαναν και τεράστια διαφωτιστική εκπολιτιστική δουλειά, πολλές δε έβγαζαν και δικές τους ΕΠΟΝίτικες εφημερίδες (ΕΠΟΝίτης αντάρτης) (Σπίθα κ.α). Ο ένοπλος αγώνας δε γινόταν μόνο στα βουνά αλλά και στις πόλεις όπου οι ΕΠΟΝίτες έγραψαν με το αίμα τους μερικές από τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας της πατρίδας μας, όπως οι τρεις ΕΠΟΝίτες του Κάστρου του Υμηττού που «Κάστρο δεν ήταν μα άντεξε σαν κάστρο» και οι οχτώ ΕΠΟΝίτες του «Κάστρου της Καλλιθέας». Μεγάλη  ήταν και η διαφωτιστική μορφωτική και πολιτιστική προσφορά της ΕΠΟΝ. Πολεμούσε το φασισμό με το όπλο, την πένα, το λόγο. Ακόμα και κάτω από τις πιο φριχτές κατοχικές συνθήκες οι ΕΠΟΝίτες  και ΕΠΟΝίτισσες «πολεμούσαν και τραγουδούσαν». Οι οργανώσεις της ΕΠΟΝ  έγιναν πραγματικές κυψέλες πολιτιστικής, διαφωτιστικής και ψυχαγωγικής δουλειάς.
Οργάνωσε λαϊκές γιορτές, «εύθυμες βραδιές», έδωσε θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, οργάνωσε αθλητικές επιδείξεις που έφεραν τη χαρά του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας και στο πιο απομονωμένο χωριό. Για πρώτη φορά άκουσαν στα χωριά τον εθνικό μας ποιητή Σολωμό, τον Κάλβο, τον Βαλαωρίτη, τον Παλαμά, τον Βάρναλη. Μέσα στη ΕΠΟΝ φύτρωσαν και καλλιεργήθηκαν ταλέντα συγγραφέων, συνθετών, ποιητών και άλλων πνευματικών ανθρώπων όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζηδάκης, ο Αργύρης  Κουνάδης, ο Νότης Περγιάλης, ο Σωτήρης Πατατζής από τη Μεσσήνη κ. α.
Μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση άνοιξαν τα σχολεία που δε λειτουργούσαν, ίδρυσαν σχολές αναλφάβητων, δημιούργησαν λαϊκές βιβλιοθήκες. Από τα δύο παιδαγωγικά φροντιστήρια που ιδρύθηκαν και λειτουργούσαν στην «ελεύθερη Ελλάδα» αποφοίτησαν 130 νέοι ΕΠΟΝίτες δάσκαλοι. Επίσης ιδρύθηκαν και λειτούργησαν και 3 γεωργικές σχολές. Στις ελεύθερες περιοχές αλλά και στις κατεχόμενες  μαζί με την Εθνική Αλληλεγγύη και τη Λαϊκή Αυτοδιοίκηση δημιούργησαν εκατοντάδες παιδικούς σταθμούς, παιδικά συσσίτια, λαϊκά ιατρεία, φαρμακεία και νοσοκομεία, που έδιναν τροφή, ζεστασιά και ιατρική περίθαλψη σε χιλιάδες πεινασμένα και άρρωστα παιδιά.
Η ΕΠΟΝ από την ίδρυσή της επισήμανε το μεγάλο κίνδυνο των ναρκωτικών. Έδωσε μάχη για να χτυπηθούν τα ναρκωτικά, πάλεψε για να κρατήσει τα νιάτα μακριά από την έφοδο αυτής της διαφθοράς. Ένα άλλο σημείο που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι και οι ιδιαίτερες διεκδικήσεις της νεολαίας που έβαζε για πραγματοποίηση η ΕΠΟΝ. Η πάλη για ψήφο στα 18 χρόνια, αυτό εφαρμόστηκε στις εκλογές για την ανάδειξη του Εθνικού Συμβουλίου, για το δικαίωμα να εκλεγούν και να εκλέγονται οι νέοι και οι νέες, ο αγώνας για την ισοτιμία της γυναίκας, η πάλη για τη δημιουργία των προϋποθέσεων  για να αναπτύσσεται η νεολαία «μέσα στη χαρά της δημιουργικής δράσης», η διεκδίκηση της ισότιμης συμμετοχής της νέας γενιάς στην ανόρθωση του τόπου, δείχνουν την προωθημένη μορφή των τότε απαιτήσεων της νέας γενιάς.
Σημαντική είναι η προσφορά της ΕΠΟΝ και στο διαπαιδαγωγικό της έργο. Μέσα στο καμίνι του πολέμου, μέσα στις σκληρές συνθήκες του αγώνα, πλάθεται ένας νέος τύπος πολίτη, ένας νέος τύπος ανθρώπου που πιστεύω του είχε την ειρήνη, τη δουλειά, τη μόρφωση. Ο ΕΠΟΝίτης, ο αγωνιστής νεολαίος που είχε όλα τα χαρακτηριστικά των εθνικών λαϊκών μας παραδόσεων: της φλογερής αγάπης προς την πατρίδα και το λαό μας, προς τη λευτεριά και τη δημοκρατία, την πρόοδο και τον πολιτισμό, προς όλους τους λαούς.
Οι αγώνες στη μεταπολεμική περίοδο των χιλιάδων νέων στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ), της γενιάς του 114, των Λαμπράκηδων, του Πολυτεχνείου και οι σημερινοί αγώνες της ελληνικής νεολαίας, δείχνουν πως τα ιδανικά και οι παραδόσεις της ΕΠΟΝ παραμένουν ολοζώντανα στην ψυχή της νεολαίας μας για να φωτίζουν το δρόμο του αγώνα για την ειρήνη ενάντια στην εκμετάλλευση, στα ναρκωτικά, στην παραπληροφόρηση, στη “Νέα Τάξη Πραγμάτων”, στον πόλεμο που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ, κατά όλων των λαών.
Έτσι η ΕΠΟΝ με τα ιδανικά της και τους αγώνες της, τους ηρωισμούς της και τις θυσίες της και με το δημιουργικό της έργο, με έμβλημα της το “ πολεμάμε και τραγουδάμε”   στάθηκε άξια της Ελλάδας, των υψηλών εθνικών παραδόσεων και της ένδοξης ιστορίας του λαού μας.

*Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας)  Νομού Μεσσηνίας