Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013 09:13

Την απελευθέρωσή της γιορτάζει με υπερηφάνεια και λαμπρότητα η Καλαμάτα

Την απελευθέρωσή της γιορτάζει με υπερηφάνεια και λαμπρότητα η Καλαμάτα

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ
Μεγάλη μέρα για την Καλαμάτα, που γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό. Οι εκδηλώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα και ιδιαίτερα η αναπαράσταση της απελευθέρωσης, θα είναι λαμπρές κάτω από έναν ακόμη λαμπρότερο ήλιο…

Επίκεντρο του εορτασμού είναι φυσικά η πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου στις τρεις μετά το μεσημέρι θα συγκεντρωθούν μαθητές με τις σημαίες των σχολείων, ενώ την ίδια ώρα θα τερματίσει στο Ηρώο ο Δρόμος Θυσίας με τον σκυταλοδρόμο που θα φέρει την  ιερή φλόγα από το μοναστήρι της Βελανιδιάς, που ήταν το ορμητήριο της Επανάστασης.
Θα ακολουθήσουν η τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων προεξάρχοντος του Μητροπολίτη, Χρυσοστόμου, τρισάγιο στη μνήμη των αγωνιστών του ‘21 και ο πανηγυρικός της ημέρας, τον οποίο θα εκφωνήσει ο δρ. Ιωάννης Πλεμμένος, ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Μετά το προσκλητήριο οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα, θα γίνει αναπαράσταση της κατάληψης της Καλαμάτας από τους επαναστάτες, με τη συμμετοχή μελών πολλών πολιτιστικών και εθνικοτοπικών Συλλόγων. Η εκδήλωση θα κλείσει με παρέλαση μαθητών και όσων θα μετάσχουν στην Αναπαράσταση.
Ακολούθως θα ανοίξει το Δημαρχείο, όπου θα απονεμηθούν οι έπαινοι στους μαθητές που συμμετείχαν στο Δρόμο Θυσίας, ενώ θα προσφερθούν κεράσματα στους επισκέπτες.
Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Πόρων του υπουργείου Παιδείας, Ευάγγελος Ζαχαράκης.
Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο με τη φημισμένη χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας, ενώ άλλη σημαντική εκδήλωση, με τη φιλαρμονική, θα πραγματοποιηθεί αύριο το βράδυ, επίσης στο Πνευματικό Κέντρο.