Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2013 19:49

Νέα αποκάλυψη για τους περιβαλλοντικούς όρους του αυτοκινητόδρομου και της περιμετρικής

Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΑΤΟΥΛΗ ΤΟ 2006
Είναι εντυπωσιακό! Και η πρώτη τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του αυτοκινητόδρομου Τσακώνας-Καλαμάτας φέρει την υπογραφή κυβερνητικού στελέχους που είχε παραιτηθεί όταν δημοσιοποιήθηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση… Πάμε άραγε για νέα «ορθή επανάληψη» και μάλιστα εφτά χρόνια μετά;…

Το 2004 υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας και του κλάδου Λεύκτρου-Σπάρτης (ΑΠ.1220 04/13-7-2004).
Σχεδόν δύο χρόνια μετά, στις 24 Φεβρουαρίου 2006, δημοσιοποιήθηκε η πρώτη τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων, που αφορά το τμήμα Τσακώνας-Καλαμάτας και την περιμετρική οδό της Καλαμάτας (ΑΠ. Οικ. 101747).
Την Κοινή Υπουργική Απόφαση αυτή υπογράφουν ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, ο τότε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέκος Κοντός και ο τότε υφυπουργός Πέτρος Τατούλης. Ωστόσο, όταν δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ η ΚΥΑ, ο Πέτρος Τατούλης δεν ήταν υφυπουργός, είχε παραιτηθεί! Το Προεδρικό Διάταγμα της παραίτησης του Πέτρου Τατούλη από υφυπουργός Πολιτισμού έχει ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου 2006. Δηλαδή η ΚΥΑ δημοσιοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2006 και ο Πέτρος Τατούλης είχε παραιτηθεί στις 15 Φεβρουαρίου!
Είναι μια περίπου ανάλογη υπόθεση με τη δεύτερη τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του αυτοκινητόδρομου, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2011, με υπογραφή της Κατερίνας Μπατζελή, ως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία όμως είχε παραιτηθεί-αντικατασταθεί από τις 7 Σεπτεμβρίου 2010!
Μετά τη σχετική αποκάλυψη από το «KalamataJournal» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής προέβη σε ορθή επανάληψη, στις 28 Ιουνίου, δηλαδή δυόμισι χρόνια μετά, επισημαίνοντας ότι από «λάθος παραβολή» υπήρχε το όνομα της Κατερίνας Μπατζελή αντί του αντικαταστάτη της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης τότε Κώστα Σκανδαλίδη.
Το ερώτημα που δημιουργείται είναι εάν αυτές οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, με τα ζητήματα που έχουν με τις υπογραφές, μπορούν να παράγουν νόμιμα αποτελέσματα.
Και αυτό διότι επάνω στις αποφάσεις και τις τροποποιήσεις των περιβαλλοντικών όρων στηρίζονται οι αποφάσεις για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις. Μπορούν να είναι νόμιμες αυτές οι διαδικασίες όταν τα ονόματα των υπουργών στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις δεν είναι τα σωστά;
Σταύρος Μαρτίνος