Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013 17:43

Απορρίφθηκε αίτημα των μειοψηφιών για έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου

Απορρίφθηκε αίτημα των μειοψηφιών για έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Την έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, προκειμένου ο Δήμος να τεθεί μπροστάρης στον αγώνα ενάντια στις απολύσεις και την κατάργηση δημοτικών υπηρεσιών, που πλήττουν την αυτοδιοίκηση, ζήτησαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Το αίτημα όμως απορρίφθηκε…

Την πρωτοβουλία για την υποβολή του αιτήματος έκτακτης σύγκλισης του Δημοτικού Συμβουλίου είχε ο επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών», Σταμάτης Μπεχράκης. Συμφώνησαν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας και της «Πρωτοπορίας», Νίκος Φωτέας, ενώ ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δεν βρέθηκε το πρωί.
Υποβλήθηκε το αίτημα στο πρόεδρο του Σώματος, Δημήτρη Πολίτη, όμως αυτό απορρίφθηκε, με την εξήγηση από την πλευρά της δημοτικής αρχής ότι έχει ήδη προγραμματιστεί Γενική Συνέλευση των Δήμων, την Παρασκευή, όπου θα αποφασιστεί εάν θα υπάρξει αντίδραση, και με ποιον τρόπο, στα μέτρα της κυβέρνησης.
Ο Σταμάτης Μπεχράκης, σε δήλωσή του τόνισε ότι η άρνηση της δημοτικής αρχής για την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οπωσδήποτε δεν βοηθάει ώστε να εκδηλωθεί η πραγματική αντίδραση απέναντι στα μέτρα της διαθεσιμότητας, των απολύσεων και της κατάργησης δημοτικών υπηρεσιών.
Επίσης, σε γραπτή του δήλωση σημειώνει: «Κάθε ολιγωρία και υποτονικότητα εκ μέρους του Δήμου ενισχύει ένα διαρκή συμβιβασμό και είναι μια πολιτική επιλογή που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στα σημερινά αποτελέσματα αλλά και στο τέλος του τον δημοκρατικό λαϊκό θεσμό της Αυτοδιοίκησης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας πρέπει να δηλώσει κατηγορηματικά ότι κάθε αυθαίρετο, πρόχειρο και οριζόντιο μέτρο που διαλύει τις υπηρεσίες των Δήμων, εμποδίζει την εξυπηρέτηση των πολιτών και δημιουργεί συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας στους Δήμους και θα το βρει αποφασιστικά αντίθετο. Στο χώρο των ΟΤΑ ως σύνολο δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό.
Σε όλο και περισσότερους Δήμους δημιουργούνται πλέον σοβαρά κενά, λόγω του συνδυασμού των συνταξιοδοτήσεων και του παγώματος των προσλήψεων. Η Αυτοδιοίκηση έχει καταδικαστεί σε οικονομικό μαρασμό και ταυτόχρονα μετατρέπεται σταδιακά σε απολύτως εξαρτημένη από την κυβέρνηση και το κράτος υπηρεσία.
Η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας - θα είμαστε το μοναδικό κράτος στην Ευρώπη-  η μεταφορά  σε καθεστώς διαθεσιμότητας των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων, αλλά και το ενδεχόμενο κατάργησης και άλλων δημοτικών υπηρεσιών, οδηγεί σε συνεχή υποβάθμιση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και σε συσσώρευση των προβλημάτων στους Δήμους της χώρας υποβιβάζοντας τη στις υποανάπτυκτες χώρες εκτός Ευρώπης . Γι αυτό το λόγο μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους κάθε πρόταση απολύσεων στην Αυτοδιοίκηση αλλά και η εφαρμογή στους ΟΤΑ της διαθεσιμότητας. Για τους εργαζόμενους που παραμένουν στην εργασία τους με δικαστικές εντολές ζητάμε να γίνουν σεβαστές από την κυβέρνηση οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Το δημοτικό Συμβούλιο διατυπώνει  επίσης την αντίθεση μας στην πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία μπορεί να κλείνουν Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ με απλή Υπουργική Απόφαση και να απολύονται ή βγαίνουν σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοί τους.
Η Αυτοδιοίκηση έχει υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια μεγάλες περικοπές στις δομές της από τις οποίες έχουν προκύψει μεγάλες εξοικονομήσεις.
Δεν κατανοούμε το λόγο της εκ νέου στοχοποίησης της και της απειλής ακρωτηριασμού της με την κατάργηση των πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωφελών φορέων της.
Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να δηλώσει  κατηγορηματικά ότι κάθε αυθαίρετο, πρόχειρο και οριζόντιο μέτρο που διαλύει τις υπηρεσίες των Δήμων, εμποδίζει την εξυπηρέτηση των πολιτών και δημιουργεί συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας στους Δήμους, θα μας βρει αποφασιστικά αντίθετους γι αυτό και ζητά άμεση σύγκλιση του Δ.Σ ΚΕΔΕ με στόχο την οργάνωση έκτακτου Συνεδρίου ώστε να αποφασιστούν από το σύνολο της Αυτοδιοίκησης άμεσες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και δράσεις».
Στ.Μ.