Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013 16:46

Ξανανοίγει η Μαραθόλακκα για τα σκουπίδια της Καλαμάτας;

Ξανανοίγει η Μαραθόλακκα για τα σκουπίδια της Καλαμάτας;

ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ
Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής, ότι η Μαραθόλακκα στον Ταΰγετο δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει και αντίθετα προωθείται η αποκατάστασή της με τη δημιουργία πάρκου αθλητισμού, το ενδεχόμενο της επαναλειτουργίας φαίνεται ότι είναι το πιθανότερο, μετά το νέο κρούσμα του θαψίματος απορριμμάτων σε δάσος της Αρχαίας Ολυμπίας…

«Ίσως ξεκινήσουμε πάλι τη διαδικασία της κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης» είπε σήμερα ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, αναγγέλλοντας μάλιστα ότι αυτό μπορεί να συμβεί και μέσα στην εβδομάδα. Ο κ. Νίκας δεν έδωσε περισσότερες διευκρινήσεις, είναι ωστόσο αυτονόητο ότι μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα η συγκεκριμένη διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο στη Μαραθόλακκα, όπου άλλωστε εξακολουθούν να βρίσκονται εγκατεστημένα τα μηχανήματα της RAM Europe. Ο Δήμος έχει δεσμεύσει οικόπεδα για την ίδια διαδικασία και κοντά στη Βιομηχανική Περιοχή Σπερχογείας, όπου όμως φαίνεται να υπάρχει εμπλοκή λόγω της μικρής απόστασής τους από το πολιτικό και στρατιωτικό αεροδρόμιο.
Ο δήμαρχος σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι υποστήριξε ότι υπάρχει ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα σχετικά με τα σκουπίδια, λόγω του κλεισίματος της Μαραθόλακκας, με δικαστική απόφαση πριν από το 2010. Σχολίασε ότι μόνο στην Καλαμάτα και στην Τρίπολη τα δικαστήρια αποφάσισαν το κλείσιμο των σκουπιδότοπων, ενώ αντίθετα, παρατήρησε, όλοι οι άλλοι Δήμοι της Πελοποννήσου συνεχίζουν να ρίχνουν τα σκουπίδια τους στις χωματερές, χωρίς οικονομική επιβάρυνση μάλιστα. Ο κ. Νίκας παρατήρησε ότι τα τελευταία χρόνια ο Δήμος έχει επιβαρυνθεί με 10.000.000 ευρώ για την απομάκρυνση των σκουπιδιών, ποσό που τόνισε ότι θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί για σημαντικά έργα, όπως για αναγκαία έργα διαχείρισης ομβρίων. Αυτός που πληρώνει για την κατάσταση αυτή, τόνισε ο δήμαρχος, δεν είναι ο ίδιος αλλά όλος ο Δήμος.
Αναφέρθηκε επίσης στη Μονάδα Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων Καλαμάτας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει γιατί δεν διαθέτει άδειες και επειδή είναι ακριβή, ενώ μίλησε και για την πολιτεία, τονίζοντας ότι έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που οι δήμαρχοι συμφώνησαν σε ένα σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων μέχρι την εφαρμογή της ολικής λύσης από την Περιφέρεια, ωστόσο η πολιτεία δεν ακόμη δεν έχει κάνει κάτι σχετικά. Τέλος, σε ό,τι αφορά το σχέδιο της Περιφέρειας, ο κ. Νίκας εκτίμησε ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμη μέχρι αυτό να είναι σε θέση να εφαρμοστεί.
Στ.Μ.