Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013 01:05

Κομβικός ο ρόλος του στρατιωτικού αεροδρομίου Καλαμάτας για τα αμερικανικά συμφέροντα

Κομβικός ο ρόλος του στρατιωτικού αεροδρομίου Καλαμάτας για τα αμερικανικά συμφέροντα

ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ
Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα γεράκια της Αμερικής. Επίσημα οι Αμερικανοί θέλουν να στηρίξουν την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο όπου η κατάσταση γίνεται έκρυθμη. Πολλοί όμως εκτιμούν ότι…

…το αμερικανικό ενδιαφέρον συνδέεται περισσότερο με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τους αγωγούς που σχεδιάζεται να περάσουν από τη χώρα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Άγγελου Αλ. Αθανασόπουλου, στο Βήμα της Κυριακής, «η Ουάσιγκτον επιδιώκει στρατηγικό διάλογο με την Αθήνα καθώς ανησυχεί για Τουρκία, Συρία και Αίγυπτο». Στο ρεπορτάζ σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το ζωτικό ρόλο της βάσης της Σούδας, καθώς και άλλων στρατιωτικών βάσεων που παρέχονται σε αμερικανικές δυνάμεις στην Ελλάδα, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την αναβαθμισμένη αεροπορική βάση της Καλαμάτας. Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη βάση χρησιμοποιήθηκε τόσο από δυνάμεις των ΗΠΑ όσο και άλλων χωρών στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της Λιβύης. Αυτός είναι ο λόγος που θα ζητηθεί περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των στρατιωτικών εγκαταστάσεων».
Σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα συναντηθεί στο αμερικανικό πεντάγωνο με τον ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ, με θέμα συζήτησης τον «οδικό χάρτη» αμυντικής συνεργασίας που έχουν προτείνει στην Αθήνα οι ΗΠΑ.
Επίσης, στα μέσα Σεπτέμβρη αναμένεται στην Ελλάδα ο Αμερικανός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Μάρτιν Ντέμπσεη, προκειμένου να συζητηθεί με περισσότερες λεπτομέρειες η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας.
Το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής για το αμερικανικό ενδιαφέρον για το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας αξιοποιήθηκε στο πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας «Φωνή» και σε σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Καλαμάτας.