Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013 18:50

Προκύπτουν θέματα ανθρωπιάς λέει ο Θ. Μπρεδήμας για τους τσιγγάνους στα Παλιάμπελα

Προκύπτουν θέματα ανθρωπιάς λέει ο Θ. Μπρεδήμας για τους τσιγγάνους στα Παλιάμπελα

ΝΟΜΙΜΑ ΞΗΛΩΘΗΚΕ Ο ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ
Εάν οι στοιχειώδεις κανόνες ανθρωπιάς είχαν απασχολήσει τη δημοτική αρχή Καλαμάτας, τότε θα είχε μεριμνήσει για την προσωρινή διαμονή των τσιγγάνων της περιοχής Παλιάμπελα, μετά το γκρέμισμα του καταυλισμού τους. Αυτό τονίζει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας. Από την πλευρά του ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, και σήμερα τόνισε ότι…

…«δεν θέλω (οι τσιγγάνοι) να βρίσκονται στο δρόμο. Εάν υπάρχει οτιδήποτε άλλο, να το κάνω ευχαρίστως». Πρόσθεσε όμως ότι «δεν μπορώ να μην προστατεύσω τη δημοτική περιουσία και τους εκατοντάδες κατοίκους της δυτικής Καλαμάτας», υποστηρίζοντας ότι τίθεται και θέμα δημόσιας υγείας.
Ο δήμαρχος δέχτηκε σήμερα στο γραφείο του αντιπροσωπεία των τσιγγάνων από τα Παλιάμπελα και τους προέτρεψε ξανά να εγκατασταθούν στην κατασκήνωση της Μπιρμπίτας, όμως εκείνοι και πάλι αρνήθηκαν, επαναλαμβάνοντας ότι η φυλή η δική τους με τη φυλή των τσιγγάνων που μένουν εκεί δεν μπορούν να συμβιώσουν.
Σε δήλωσή του για την υπόθεση ο Θόδωρος Μπρεδήμας σημείωσε: «Ανεξάρτητα από την έκβαση της δικαστικής έξωσης των 12 οικογενειών των αθιγγάνων, προκύπτουν θέματα που έχουν σχέση με τη συμπαράσταση προς κάθε εμπερίστατο συνάνθρωπο, ανεξαρτήτου εθνικότητας και θρησκεύματος.
Μετά λοιπόν την εξέλιξη που σημειώθηκε και την αναμφισβήτητη νομιμότητα των ενεργειών που έγιναν, προκύπτουν θέματα ανθρωπιάς αλλά και συμπαράστασης προς κάθε διωκόμενο συνάνθρωπό μας.
Κατ’ αρχήν θα έπρεπε ο Δήμος Καλαμάτας να έχει έτοιμη λύση προσωρινής μεταστέγασης των οικογενειών αυτών. Θα πρέπει λοιπόν άμεσα να φροντίσουν για τη στέγασή τους και την παροχή τροφίμων από το Κοινωνικό Δημοτικό Παντοπωλείο.
Άμεσα επίσης θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εγκατάστασης λυομένων στη Μπιρμπίτα ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή, προκειμένου να μην περιφέρονται άστεγοι.
Η δημοτική αρχή θα πρέπει να σέβεται τους διεθνείς κανόνες ανθρωπιάς και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι να τους χρησιμοποιεί τις προεκλογικές περιόδους.
Εν όψει όλων αυτών καλούμε τη δημοτική αρχή και προσωπικά το δήμαρχο να αναλογισθεί τις ευθύνες του, που πηγάζουν και από τη νομιμότητα αλλά και τις γενικές διατάξεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, σε δελτίο Τύπου σημειώνεται ότι «ο Δήμαρχος αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις του Δήμου υπέρ των αθιγγάνων, όπως η παροχή δεκατιανού σε μαθητές, πολλοί από τους οποίους είναι αθίγγανοι, η λειτουργία για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος για τα παιδιά αυτής της κοινωνικής ομάδας, με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Αθηνών, από τον προσεχή Σεπτέμβριο με 30 δασκάλους, η πρόσληψη αθιγγάνων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δημοτικές υπηρεσίες, η διασφάλιση της μη φυλάκισής τους σε περίπτωση καταδίκης, με τη δυνατότητα να προσφέρουν κοινωφελή εργασία, οι ενέργειες ώστε να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας και Πρόνοιας, για την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών που έχει αυτή η κοινωνική ομάδα».
Στ.Μ.