Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2013 17:38

Βαθαίνει η διάσπαση των Μεσσήνιων ομογενών με την ίδρυση νέας Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας

Βαθαίνει η διάσπαση των Μεσσήνιων ομογενών με την ίδρυση νέας Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Τ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Η διάσπαση μεταξύ των ομογενών της Μεσσηνίας βαθαίνει. Συγκροτήθηκε σε Σώμα το 1ο Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Μεσσηνιακών Οργανισμών της Διασποράς, που έρχεται να λειτουργήσει παράλληλα με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Αποδήμων Μεσσηνίων…

Το 1ο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΣΜΟΔ προέκυψε μία ημέρα μετά το συνέδριο της Παμμεσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, που επίσης είναι διασπασμένη και φαίνεται να έχει πλέον δύο προέδρους και δύο Διοικητικά Συμβούλια, όπου φυσικά το ένα δεν αναγνωρίζει το άλλο!
Πρόεδρος του 1ου Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Μεσσηνιακών Οργανισμών της Διασποράς εξελέγη ο Τάσος Δημόπουλος, από το Τορόντο του Καναδά, που έχει διατελέσει στο παρελθόν και πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά.
Σε δελτίο Τύπου της Συνομοσπονδίας για την ίδρυση και λειτουργία της σημειώνονται τα εξής: «Την Κυριακή 28 Ιουλίου 2013 στην Καλαμάτα και στον χώρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Παλαιό Στρατόπεδο), ολοκληρώθηκε η διαδικασία λειτουργίας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Μεσσηνιακών Οργανισμών της Διασποράς (ΠΣΜΟΔ). Ιδρυτικά μέλη της Συνομοσπονδίας είναι η Παναυστραλιανή Ομοσπονδία Μεσσηνιακών Οργανισμών (ΠΟΜΟ) και η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής - Καναδά (ΠΟΑΚ).
Ο κ. Τάσος Δημόπουλος, ως προσωρινός πρόεδρος της ΠΣΜΟΔ, που είχε εκλεγεί στις 10 Μαρτίου 2012 στο Ντητρόιτ, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα και σημασία της ΠΣΜΟΔ και τόνισε ότι οι Μεσσήνιοι έχουν προσφέρει διαχρονικά πολλά, μπορούν όμως μέσω και της Παγκόσμιας να προσφέρουν περισσότερα. Ο κ. Δημόπουλος παρουσίασε μερικούς από τους στόχους της Ομοσπονδίας, όπως, μεταξύ άλλων: Την καταγραφή, ιεράρχηση και προώθηση των προβλημάτων των συμπατριωτών μας αποδήμων Μεσσηνίων, προς τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα αλλά και στους φορείς των χωρών της διαμονής τους για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη επίλυσή των.
Την παγκόσμια προώθηση και ανάπτυξη στενής φιλίας μεταξύ των αποδήμων Μεσσηνιακών οργανισμών της διασποράς και άλλων εθνικοτήτων με κοινούς σκοπούς και στόχους.
Τη στενή και ειλικρινή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς στην Μεσσηνία αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα για θέματα που αφορούν τους απόδημους Μεσσήνιους (επενδυτικά, επιχειρηματικά, επαγγελματικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, καλλιτεχνικά) και όποια άλλη ενέργεια χρειασθεί για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των Μεσσηνίων της διασποράς με την ιδιαιτέρα μας πατρίδα τη Μεσσηνία και την απογραφή των αποδήμων Μεσσηνίων στις διάφορες χώρες που ζουν καθώς και αρχείο Μεσσηνιακών οργανισμών και συλλόγων του εξωτερικού.
Ο κ. Τάσος Δημόπουλος συγκινημένος αναφέρθηκε και στο ιστορικό της δημιουργίας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Μεσσηνιακών Οργανισμών της Διασποράς (ΠΣΜΟΔ) τονίζοντας με έμφαση ότι "ένα όνειρο ζωής που ξεκίνησε το 2001 στην Καλαμάτα από τα ιστορικά στελέχη της Μεσσηνιακής Ομογένειας Τάσο Κοκαλιάρη (Νέα Υόρκη), Λούη Αντωνόπουλο (Μόντρεαλ), τον υποφαινόμενο (Τορόντο) και τον Αριστείδη Σούμπλη (Μελβούρνη) ολοκληρώνεται σήμερα επιτυχώς".
Στο ιδρυτικό συνέδριο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Μεσσηνιακών Οργανισμών της Διασποράς (ΠΣΜΟΔ) παραβρέθηκαν ο κ. Μπλουγουράς διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας και ο κ. Μπάκας διευθυντής του Ειδικού Σχολείου Καλαμάτας. Αμφότεροι χαιρέτησαν το Συνέδριο και ευχαρίστησαν τους απόδημους Μεσσήνιους της Αυστραλίας. Συγκεκριμένα ο κ. Μπλουγουράς για την εξ ολοκλήρου κατασκευή του 1ου Δημοτικού σχολείου Καλαμάτας, ο δε κ. Μπάκας για την ανακαίνιση και επέκταση του Ειδικού Σχολείου Καλαμάτας που φιλοξενεί παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Στην συνέχεια διαβάστηκε το προτεινόμενο καταστατικό της ΠΣΜΟΔ και ύστερα από μακρά διαλογική συζήτηση και προβληματισμό έγινε επικύρωση των άρθρων. Οι αλλαγές έγιναν ομόφωνα δεκτές από τα μέλη των δύο ομοσπονδιών (ΠΟΑΚ και ΠΟΜΟ) που συμμετείχαν στο Συνέδριο.
Για την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής - Καναδά (ΠΟΑΚ): Αρβανίτη Ελένη, Αρβανίτης Ανδρέας, Βλαχάκης Γεώργιος, Γιαννέτος Π. Βασίλειος, Δημόπουλος Τάσσος, Ιλιόπουλος Κατερίνα, Καλύβας Βασιλική, Καλύβας Γεώργιος, Κάργας Χρήστος (Αντιπρόεδρος ΠΟΑΚ), Μαθές Σταύρος, Σπαράγγης Βασίλειος, Τζαλαλής Θεόδωρος (Πρόεδρος ΠΟΑΚ), Χρέππας Αθανάσιος, Χρέππας Γεωργία.
Για την Παναυστραλιανή Ομοσπονδία Μεσσηνιακών Οργανισμών (ΠΟΜΟ): Λούγκαρος Γιάννης, Ρήγας Χρήστος, Σούμπλης Αριστείδης (Αντιπρόεδρος ΠΟΜΟ), Σωτηρόπουλος Παρασκευάς (Πρόεδρος ΠΟΜΟ), Τρουπάκης Γεώργιος.
Ακολούθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη του 1ου Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Μεσσηνιακών Οργανισμών της Διασποράς (ΠΣΜΟΔ):
Τα μέλη του 1ου Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Μεσσηνιακών Οργανισμών της Διασποράς (ΠΣΜΟΔ που εκλέχτηκαν είναι: Τάσος Δημόπουλος (Πρόεδρος), Γεώργιος Καλύβας (Αντιπρόεδρος), Ρίκος Σούμπλης (Γραμματέας), Χρήστος Κάργας (Ταμίας), Γεώργιος Βλαχάκης (Δημοσίων Σχέσεων), Θεόδωρος Γιαννακόπουλος (Μέλος), Ελένη Αρβανίτη (Μέλος), Ηλίας Κορομηλάς (Μέλος), Παναγιώτης Λαμπρόπουλος (Μέλος), Θεόδωρος Τζαλαλής (Μέλος, Ex-Officio), Παρασκευάς Σωτηρόπουλος (Μέλος, Ex-Officio)».