Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2013 02:48

Δίχασε και πάλι η υπόθεση της μεταφοράς και της ιδιωτικοποίησης των σκουπιδιών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δεν έπρεπε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, να αναθέσει και πάλι τη μεταφορά των σκουπιδιών στον εργολάβο που φέρεται να έχει δεκάδες ανοιχτές υποθέσεις με τη δικαιοσύνη, υποστήριξαν οι…

…παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, σε μια συζήτηση όπου μπήκαν και ιδεολογικά ζητήματα σχετικά με την κερδοσκοπία επιχειρηματιών από τη διαχείριση και επεξεργασία των απορριμμάτων.
Τα μέλη της Επιτροπής κλήθηκαν από τον πρόεδρό της και αντιδήμαρχο Οικονομικών, Παύλο Μπουζιάνη, να εγκρίνουν τη νέα σύμβαση που υπέγραψε ο δήμαρχος με τον εργολάβο των σκουπιδιών, για την απομάκρυνση των απορριμμάτων από την Καλαμάτα, έναντι ποσού 100.000 ευρώ για 15 ημέρες.
Ο Θόδωρος Μπρεδήμας, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ζήτησε την ολιγοήμερη αναβολή του θέματος και την αναζήτηση άλλου εργολάβου, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος κατηγορείται για πληθώρα ποινικών υποθέσεων. Παρατήρησε δε ότι η δημοτική αρχή πρέπει να προσέξει γιατί μπορεί να προκύψουν ποινικές ευθύνες σε βάρος της.
Ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσος Νιάρχος, υποστήριξε ότι η ουσία του θέματος είναι πως η κυβέρνηση, η Περιφέρεια, ο Δήμος Καλαμάτας έχουν αποφασίσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και βάζουν τον εργαζόμενο λαό να πληρώνει 3.500.000 ευρώ το χρόνο για να φουσκώνει το πορτοφόλι των επιχειρηματιών των σκουπιδιών. Πρόσθεσε ακόμη ότι η πολιτική που υπηρετεί η δημοτική αρχή υπερασπίζεται την πληρωμή των επιχειρηματιών με εκατομμύρια ευρώ, την ίδια στιγμή που μαζεύουν τα σκουπίδια εργάτες με ολιγόμηνες συμβάσεις εργασίας και με πενιχρούς μισθούς.
Ο επικεφαλής του «Δικτύου», Σταμάτης Μπεχράκης, σημείωσε από την πλευρά του ότι η δημοτική αρχή, παραδίδοντας την επεξεργασία των σκουπιδιών στην Περιφέρεια και στα εργολαβικά συμφέροντα, ουσιαστικά βάζει το λαό να πληρώνει δυσβάσταχτα βάρη, «διόδια στα σκουπίδια της κουζίνας του», για να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματιών.
Ο Σταμάτης Μπεχράκης επανέλαβε την πρόταση του συνδυασμού του να κληθεί στην Οικονομική Επιτροπή ο εργολάβος που διώχνει τα σκουπίδια, προκειμένου να δώσει τις διευκρινίσεις που ζητούν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Πρόσθεσε ότι οι καταδιωκτικές οικονομικές υπηρεσίες μπορούν μέσα σε μόλις 24 ώρες να βρουν σε ποιους προορισμούς έχουν πάει τα σκουπίδια και σε τι ποσότητες. Κάτι τέτοιο, είπε, θα αποκάλυπτε εάν υπάρχει θέμα αδικαιολόγητου πλουτισμού σε βάρος του δημοσίου χρήματος.
Σε ό,τι αφορά την πληρωμή του εργολάβου από το Δήμο ο επικεφαλής του «Δικτύου» μίλησε για «γκρι διαδικασία», η οποία μάλιστα είπε ότι γίνεται με «εντέλλεσθε» του δημάρχου προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Τέλος, ο Σταμάτης Μπεχράκης ζήτησε να είναι σε ετοιμότητα η Μονάδα Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο πρόβλημα διαχείρισης και επεξεργασίας των σκουπιδιών της Καλαμάτας.
Ο αντιδήμαρχος, Θανάσης Ηλιόπουλος, δίνοντας την ιδεολογική άποψη της παράταξής του, υποστήριξε ότι μόνο εάν η Καλαμάτα ήταν «σοβιετία» θα μπορούσε να λειτουργήσει η ΜΟΛΑΚ και θα είχε μάλιστα εργαζόμενους «εργατοπατέρες» που θα ανεβοκατέβαζαν τους διακόπτες όποτε ήθελαν. Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές εκκρεμότητες του εργολάβου ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι μέχρι να βγει η απόφαση του δικαστηρίου κάθε πολίτης είναι αθώος.
Ο Σταμάτης Μπεχράκης απάντησε ότι τα περί «σοβιετίας» φανερώνουν ένδεια επιχειρημάτων, είναι αντικομμουνιστικά και ανήκουν στο ιδεολογικό οπλοστάσιο της Χρυσής Αυγής. Τόνισε δε ότι ιδεολογικά αυτό που πρέπει να επικρατήσει στην κοινωνία είναι ότι η υπόθεση των σκουπιδιών δεν πρέπει να είναι μια υπόθεση επιχειρηματικού κέρδους για τα εργολαβικά συμφέροντα.
Επίσης, ο Τάσος Νιάρχος σχολίασε για την αναφορά του αντιδημάρχου περί «σοβιετίας», ότι αυτή προδίδει πως η δημοτική αρχή βλέπει στον ύπνο της τη σοβιετία, είναι ο εφιάλτης της.
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Θανάσης Βασιλόπουλος, τόνισε πάντως ότι ο εργολάβος τους τελευταίους πέντε μήνες πληρώνεται από το Δήμο αφού παραδώσει στην Υπηρεσία παραστατικά από την εναπόθεση των σκουπιδιών. Σημείωσε επίσης ότι επανειλημμένως ο Δήμος έχει αναζητήσει και άλλους εργολάβους που θα μπορούσαν να αναλάβουν τη μεταφορά των σκουπιδιών, χωρίς όμως να βρεθεί ποτέ κανείς άλλος.
Ακόμη ο πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μπουζιάνης, τόνισε ότι όλα γίνονται με διαφάνεια και δεν υπάρχει καμία «γκρι διαδικασία».
Τέλος, ο πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γιάννης Καμβυσίδης, σημείωσε ότι επανειλημμένως είχε καλέσει τους ενδιαφερόμενους δημοτικούς συμβούλους στα γραφεία της Υπηρεσίας προκειμένου να δουν τα παραστατικά που παραδίδει ο εργολάβος για να πληρωθεί, όμως ακόμη δεν έχει εμφανιστεί κανείς. Ωστόσο ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Φαββατάς σημείωσε ότι έχει ζητήσει τα παραστατικά εγγράφως και με αριθμό πρωτοκόλλου, σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει υποδείξει ο ίδιος ο δήμαρχος, όμως ποτέ δεν του δόθηκε απάντηση, ενώ ο Σταμάτης Μπεχράκης είπε ότι δύο φορές ζήτησε να δει τα παραστατικά αλλά του είπαν ότι δεν υπάρχουν.
Στ.Μ.