Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013 18:40

Καταγγελίες δικηγόρου για "δήμευση" περιουσιών προκειμένου να γίνει ο αυτοκινητόδρομος

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΝΕΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Αυτό λέγεται «δήμευση» και όχι αναγκαστική απαλλοτρίωση… Ιδιοκτήτες εκτάσεων που έχουν απαλλοτριωθεί για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στο «Kalamata Journal» ο δικηγόρος Βασίλης Δημαρέσης, δεν έχουν πάρει ακόμη ούτε ένα ευρώ, παρ’ ότι εδώ και μήνες έχουν καθοριστεί από το Εφετείο οι οριστικές τιμές αποζημίωσης…

Ο Βασίλης Δημαρέσης μιλάει για παρανομία και με τις δηλώσεις του καλεί τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, αφού ενημερωθεί να δώσει εντολή για την άμεση τήρηση της νομοθεσίας.
Σήμερα πάντως επισκέφθηκε την Καλαμάτα ο υπεύθυνος διευθυντής του υπουργείου Υποδομών για το έργο του αυτοκινητόδρομου, Γιάννης Καρνέσης, ο οποίος είδε το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, διευθυντικά και αιρετά στελέχη του Δήμου, καθώς και ενδιαφερόμενους πολίτες.
Ο κ. Δημαρέσης υποστήριξε ότι διάφοροι ιδιοκτήτες εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν, οι οποίες βρίσκονται περίπου στην περιοχή της Θουρίας, δεν έχουν πάρει καθόλου χρήματα. Όπως τόνισε, ο νόμος ορίζει ότι τα χρήματα έπρεπε να έχουν παρακατατεθεί άμεσα και σημείωσε ότι η μόνη δυνατότητα που έχουν πλέον οι συγκεκριμένοι πολίτες είναι να καταθέσουν αγωγή αποζημιώσεως.
Επίσης ο δικηγόρος σημείωσε ότι οι οριστικές τιμές από το Εφετείο έχουν καθοριστεί εδώ και έξι μήνες περίπου.
Όπως πρόσθεσε, οι αρμόδιοι παράγοντες δεν μπορεί να μη γνωρίζουν τι συμβαίνει, ασχέτως του τι κάνουν ή τι δεν κάνουν. Εξέφρασε όμως την αμφιβολία για το αν γνωρίζει ο πρωθυπουργός τι γίνεται και τόνισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να ενημερωθεί και να φροντίσει να ικανοποιηθούν τα δικαιώματα των πολιτών.
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Γιάννη Καρνέση στο Δημαρχείο, όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου, ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2014 θα ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, συμπεριλαμβανομένης της περιμετρικής οδού, η οποία όμως μπορεί να δοθεί τμηματικά στην κυκλοφορία.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ευχαρίστησε για πολλοστή φορά το διευθυντή του υπουργείου, τονίζοντας ότι συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες για την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου, με εποικοδομητική προσέγγιση.
Σε ό,τι αφορά τον κόμβο Λαιίκων, από το Δήμο ανακοινώθηκε ότι αντιμετωπίζεται θετικά η κατασκευή πρόσβασης στον κόμβο προς Μάνη και, επιπλέον, η διασύνδεση του περιμετρικού με τον περιφερειακό, που απαιτεί ασφαλτόστρωση οδού 200 μέτρων. Επίσης, μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται η τεχνική παρέμβαση και δίδεται αμέσως σε κυκλοφορία η διάβαση της σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή της Μικρομάνης. Σημειώνεται ότι για να διατηρηθεί η διάβαση μετά την ενεργοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής, ο Δήμος πρέπει να καταβάλει 150.000 ευρώ. Επιπλέον, προβλέπεται να ασφαλτοστρωθούν ο δρόμος Άμφεια-Θουρία και ο δρόμος προς τα συνεργεία του Δήμου, από τη μεγάλη γέφυρα μετά την Αγορά. Σχετικά με το έργο πρόσβασης στο Πήδημα, ο Δήμος σημειώνει ότι το έργο καθυστερεί διότι καθυστερεί η έκδοση δικαστικής απόφασης (εκδίκαση στις 5/2). Σχετικά με τη μετακίνηση του κόμβου του περιμετρικού από το Νέδοντα στην Αγιάννα, ο Δήμος επισημαίνει ότι τα πολεοδομικά ζητήματα που συνδέονται με αυτό το θέμα «θα αντιμετωπιστούν άμεσα, με ενέργειες της Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας». Επίσης για την περιμετρική σημειώνει ότι «ο κ. Καρνέσης ανέφερε πως, μετά την κατάληψη ακόμη περισσότερων χώρων από την κοινοπραξία, το έργο της κατασκευής του περιμετρικού της Καλαμάτας προχωρεί με έντονους ρυθμούς. Σε αυτό βοήθησε η κατάληψη των ιδιοκτησιών για την κατασκευή του κόμβου Λαιΐκων και της διάβασης προς Αγιάννα και οδό Αρτέμιδος. Η εκτέλεση των εργασιών θα εξαρτηθεί και από την πορεία εκδίκασης της αίτησης διοικητικών αποβολών ιδιοκτητών εκ μέρους του κράτους, καθώς και από την απόφαση του Εφετείου - με τη διαδικασία του Ολυμπιακού Νόμου - για να «μπει» το κράτος στις υπόλοιπες ιδιοκτησίες του κλάδου προς Αγιάννα και του κόμβου Λαιΐκων (άνω του 50% αυτών είναι στη διάθεση του Υπουργείου με τη διαδικασία της επίταξης). Ο κ. Καρνέσης σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ότι υπάρχει πιθανότητα να δοθεί τμηματικά στην κυκλοφορία ο περιμετρικός, καταρχήν μέχρι τον κόμβο του εργοστασίου Καρέλια, εφόσον εκδοθεί γρήγορα απόφαση για την απαλλοτρίωση 8 ιδιοκτησιών στην περιοχή αυτή (η δικάσιμος είναι στις 17 Σεπτεμβρίου)».
Τέλος, ο Δήμος σημειώνει ότι «ο διευθυντής του Υπουργείου Υποδομών ανέφερε πως η αποπεράτωση της γέφυρας στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης, στο δρόμο Παραδεισίων – Τσακώνας, δε θα ολοκληρωθεί πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος. Η καθυστέρηση οφείλεται στις αναγκαίες διαδικασίες που ακολουθούν την πτώχευση ενός εκ των δύο εταίρων της εκεί κοινοπραξίας. Τούτο αποδεικνύει τη χρησιμότητα της κινητοποίησης των Μεσσηνίων για την απόδοση σε χρήση αυτού του οδικού τμήματος με παράκαμψη στο επίμαχο σημείο».
Στ.Μ.