Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013 16:31

Κάθε μέρα οι Καλαματιανοί παράγουν 30 τόνους λιγότερα σκουπίδια σε σχέση με πέρσι!

Κάθε μέρα οι Καλαματιανοί παράγουν 30 τόνους λιγότερα σκουπίδια σε σχέση με πέρσι!

ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Εντυπωσιακό το διπλό πρόσωπο της Καλαμάτας. Από τη μια οι επιδόσεις των Καλαματιανών στην ανακύκλωση βελτιώνονται συνεχώς και ταυτόχρονα μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων, από την άλλη σκουπίδια της πόλης εντοπίζονται πεταμένα σε ποτάμια, αρχαιολογικούς χώρους, προστατευόμενο δάσος γειτονικού νομού…

Όπως δήλωσε στο «Kalamata Journal» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Θανάσης Βασιλόπουλος, αυτές τις ημέρες ο Δήμος μαζεύει περίπου 100 τόνους σκουπιδιών κάθε πρωί, ενώ πέρσι, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, μαζεύονταν περίπου 130 τόνοι!
Ο αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο όγκος των σκουπιδιών έχει μειωθεί κατά 30% περίπου, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν μέρες που η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Ακόμη πιο ικανοποιημένος ήταν για το γεγονός ότι ιδίως τον τελευταίο μήνα υπάρχει μεγάλη αύξηση της ανακύκλωσης. Σημειώνεται ότι στις αρχές του καλοκαιριού ο Δήμος Καλαμάτας βραβεύτηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις επιδόσεις των κατοίκων του στην ανακύκλωση.
Ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε ότι η ανακύκλωση πάει πολύ καλά και μάλιστα επεσήμανε ότι ο Δήμος όλους τους μπλε κάδους που διέθετε τους έχει βγάλει στους δρόμους, όμως επειδή γεμίζουν όλοι ετοιμάζεται να βγάλει και τους κάδους των σύμμεικτων απορριμμάτων, οι οποίοι αποσύρθηκαν μετά την κατασκευή των πηγαδιών, οι οποίοι βέβαια θα βαφτούν με το μπλε χρώμα της ανακύκλωσης.
Ο λόγος της μείωσης του όγκου των σύμμεικτων σκουπιδιών είναι προφανώς η μείωση της κατανάλωσης, λόγω της μεγάλης κρίσης. Επιπλέον όμως φαίνεται ότι ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει αφενός τη ζημιά που γίνεται στο περιβάλλον και αφετέρου το γεγονός ότι όσο περισσότερα σκουπίδια παράγονται τόσο αυξάνει το κόστος της διαχείρισης και έτσι προσπαθεί και μειώνει την παραγωγή απορριμμάτων.
Το παράδοξο είναι ότι ενώ ο όγκος των σκουπιδιών έχει μειωθεί, τα δημοτικά τέλη για τα απορρίμματα όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί αλλά ίσως θα έπρεπε και να αυξηθούν! Και αυτό διότι είναι τεράστιο το κόστος της απομάκρυνσής τους, επιλογή στην οποία επιμένει η δημοτική αρχή, μέχρι να εφαρμοστεί ένα σύστημα επεξεργασίας ανάλογο με αυτό που εφάρμοζε η RAM, το οποίο όμως ήταν επίσης ακριβό αλλά και αναποτελεσματικό, όπως μαρτυρεί η κατάσταση στην οποία περιήλθε η Μαραθόλακκα.
Σταύρος Μαρτίνος