Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013 18:54

Θα λυθεί το κυκλοφοριακό της Καλαμάτας με την κυκλοφοριακή μελέτη στο συρτάρι…

ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΚΙΝΗΣΗ Β. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Πώς να λυθεί το κυκλοφοριακό της Καλαμάτας; Ο Δήμος διαθέτει κυκλοφοριακή μελέτη που όμως κρατιέται κλειδωμένη στο συρτάρι. Αντί αυτής εφαρμόζει αποσπασματικές ρυθμίσεις, με την υποστήριξη τεχνικού συμβούλου που διορίστηκε από τη δημοτική αρχή, αλλά με το Τμήμα Κυκλοφορίας σε ρόλο κομπάρσου…!

Μια από τις ρυθμίσεις αυτές είναι η αμφίδρομη κίνηση στη Βασιλέως Γεωργίου μέχρι την Αριστομένους. Μια εκτίμηση είναι ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στο κέντρο και ιδίως θα φορτώσει με επιπλέον κίνηση την Αριστομένους μέχρι τη Φραντζή, διότι θα ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του δακτυλίου Αρτέμιδος, Κωστή Παλαμά, Ύδρας, Ξενοφώντος, Βασιλίσσης Όλγας. Επιπλέον, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα και στην κίνηση των καταστημάτων της νότιας πλευράς της Βασιλέως Γεωργίου, καθώς θα είναι αδύνατη η στάση, αν όχι και η στάθμευση των οχημάτων.
Πάντως από τη δημοτική αρχή Καλαμάτας η απόφαση για την εφαρμογή της αμφίδρομης κίνησης στη Βασιλέως Γεωργίου είναι οριστική.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου σημειώνεται ότι εξετάζεται ακόμη και η εγκατάσταση φωτεινών σηματοδοτών στη διασταύρωση της οδού με την Αριστοδήμου, ενώ επισημαίνεται ότι τα στοιχεία για τη συγκεκριμένη παρέμβαση έχουν εξεταστεί από υπηρεσιακά στελέχη και το συνεργάτη του Δήμου, Σπύρο Παρασκευόπουλο.
Ο κ. Παρασκευόπουλος προσλήφθηκε ως τεχνικός σύμβουλος του Δήμου για χρονική διάρκεια 12 μηνών (από τις 27 Μάη 2013). Όπως σημειώνεται στη σύμβαση, ανέλαβε τεχνικός σύμβουλος για την «Τεχνική Υποστήριξη του Δήμου για ωρίμανση/υλοποίηση μελετών-έργων κυκλοφοριακών, οδοποιίας και προστασίας ακτών». Το ποσό της σύμβασης ανέρχεται στα 12.500 ευρώ.
Ζητήσαμε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Χρίστο Ριζά, να μας ενημερώσει για το τι προβλέπει σχετικά με τη Βασιλέως Γεωργίου η κυκλοφοριακή μελέτη του γραφείου του Κώστα Ζέκκου, το τι γίνεται η συγκεκριμένη μελέτη, αν έχει πληρωθεί κ.λπ. Μας ζήτησε να αναμένουμε μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε είπε ότι θα προβεί σε ανακοινώσεις γενικά για το κυκλοφοριακό.
Η δημοτική αρχή του Παναγιώτη Νίκα, όταν ανέλαβε καθήκοντα κατά την πρώτη τετραετία της, βρήκε το γραφείο του Κώστα Ζέκκου να διεκδικεί χρήματα για μελέτη που είχε ετοιμάσει και για την οποία υπήρχαν οφειλές. Η συγκεκριμένη μελέτη παραδόθηκε με την ολοκλήρωση της θητείας της δημοτικής αρχής του Γιώργου Κουτσούλη που είτε δεν πρόλαβε είτε δεν είχε να πληρώσει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας αναγνώρισε την οφειλή και ζήτησε από το γραφείο να ετοιμάσει μια συνολικότερη μελέτη για το κυκλοφοριακό, η οποία πράγματι έχει ολοκληρωθεί από την προηγούμενη τετραετία αλλά παραμένει απλήρωτη στα συρτάρια.
Σημειώνεται ότι κατά την προηγούμενη τετραετία, όταν η δημοτική αρχή εισηγήθηκε τη συνέχιση της συνεργασίας με το γραφείο του Κώστα Ζέκκου, ο Βασίλης Κοσμόπουλος, τότε επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, είχε τονίσει ότι το κυκλοφοριακό σύστημα της Καλαμάτας θα έπρεπε να εξεταστεί με μια άλλη ματιά, πιο φρέσκια ίσως από τη ματιά του κυκλοφοριακού γραφείου με το οποίο ο Δήμος Καλαμάτας συνεργαζόταν επί δεκαετίες.
Ωστόσο ο δήμαρχος επέμεινε ότι η συνέχιση της συνεργασίας με το γραφείο του κ. Ζέκκου αποτελούσε την πιο ασφαλή επιλογή για την Καλαμάτα. Στην πορεία ωστόσο και ο κ. Νίκας φαίνεται ότι κατέληξε στη θέση που πριν έξι χρόνια υποστήριζε ο κ. Κοσμόπουλος...
Στ.Μ.