Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013 16:51

Η διακήρυξη της νέας παράταξης που καταβαίνει στις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου

"ΑΝΑΤΡΟΠΗ"
Συνάδελφοι, στις 24 Νοέμβρη 2013 καλούνται στις κάλπες του ΤΕΕ:
● Νέοι μηχανικοί με μόνη εμπειρία αυτή της παρατεταμένης ανεργίας και αντιμέτωποι με το φάσμα της αναγκαστικής μετανάστευσης…

● Mισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με καταργημένα εργασιακά δικαιώματα, κομμένους μισθούς και σε καθεστώς πλήρους επισφάλειας,
● Μισθωτοί του δημόσιου τομέα με συνεχείς περικοπές αποδοχών και σε καθεστώς εν δυνάμει διαθεσιμότητας και απόλυσης,
● Αυτοαπασχολούμενοι που ουσιαστικά δεν ασκούν το επάγγελμά τους και σε αδυναμία να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Εδώ και τρία χρόνια βιώνουμε μια χωρίς προηγούμενο κλιμάκωση μιας επιθετικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, με στόχο την καταστροφή κάθε εμπόδιου στην «ανταγωνιστικότητα» και ήδη εμφανή αποτελέσματα στην διεύρυνση την ανισότητας, την συντριβή των μεσαίων στρωμάτων, την απαξίωση της εργασίας, την επιδρομή στο σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του 20ου αιώνα και τελικά την εξώθηση μεγάλου κομματιού του πληθυσμού εκτός εργασίας και εκτός κοινωνίας. Ταυτόχρονα με την διόγκωση της ανεργίας και την προοπτική της περιθωριοποίησης, αντιμετωπίζουμε την συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, και την απόπειρα για ουσιαστική κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, που αφήνεται να καταρρέει συμπαρασύροντας το πάλαι ποτέ υγιές ΤΣΜΕΔΕ.
Το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση του ΤΕΕ και οι πλειοψηφίες των κυρίαρχων παρατάξεων κράτησαν -στην καλύτερη περίπτωση- μια στάση ουδετερότητας μέχρι παρεξηγήσεως απέναντι στους μηχανικούς. Σε κάθε περίπτωση απέτυχαν να προστατεύσουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των συναδέλφων (όπως και τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ τα οποία εξανεμίστηκαν), δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το να διασφαλίσουν στοιχειώδη μέτρα προστασίας των ανέργων, και έμειναν παρατηρητές στη συστηματική προσπάθεια απαξίωσης του διπλώματος και της ιδιότητας του μηχανικού.
Σ΄ αυτές τις συνθήκες παίρνουμε την πρωτοβουλία συγκρότησης μιας παράταξης που θα παλέψει για την αντιμετώπιση της επαγγελματικής μας εξόντωσης. Οι συνάδελφοι που συγκροτούν αυτή την πρωτοβουλία, προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς και παραταξιακούς χώρους και σε μεγάλο βαθμό συναντήθηκαν στις πρωτόγνωρες για το χώρο μας κινηματικές διαδικασίες, όπως η μαζική Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα, που μαζί με αντίστοιχες κινήσεις σε όλη τη χώρα επέβαλε την ματαίωση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές.
Φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε το φορέα της ανατροπής και της νέας πορείας για το περιφερειακό τμήμα του ΤΕΕ. Θεωρούμε ότι ο ρόλος του ΤΕΕ δεν μπορεί να είναι αυτός του τεχνικού συμβούλου της κυβέρνησης στην εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής, αλλά στο πλευρό των μελών του που δέχονται συστηματική επίθεση από τις κυβερνητικές επιλογές, καθώς και στο πλευρό της κοινωνίας, μέσα από τη συμμετοχή στους ευρύτερους αγώνες και τη συμβολή στην εκπόνηση ενός προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας, σε κάθετη ρήξη με τον αδιέξοδο και υπό κατάρρευση νεοφιλελεύθερο "μονόδρομο".
Θα λειτουργήσουμε ισότιμα για όλους όσους συμμετέχουν στην προσπάθειά μας, με δημοσιότητα και διαφάνεια, χωρίς παραγοντισμούς και με εναλλαγή προσώπων στα όργανα διοίκησης.
Οι συνάδελφοι: Αναστασόπουλος Νίκος τοπογράφος, Γιαννόπουλος Γιώργος πολιτικός μηχανικός, Γκόνης Γιώργος πολιτικός μηχανικός, Δημόπουλος Γιώργος τοπογράφος, Ζωντανός Ηλίας τοπογράφος, Ιορδανίδης Κώστας πολιτικός μηχανικός, Μαστραγγελόπουλος Κώστας αρχιτέκτονας, Μοίρας Βασίλειος μηχανολόγος, Μουντανέα Ειρήνη πολιτικός μηχανικός, Μουντανέας Παναγιώτης πολιτικός μηχανικός, Μωρακέα Κική πολιτικός μηχανικός, Μωρακέας Σπύρος πολιτικός μηχανικός, Ντοκόπουλος Δημήτριος αρχιτέκτονας, Πολυχρονόπουλος Τάσος πολιτικός μηχανικός, Τζαμουράνης Γιώργος τοπογράφος, Φλέσσας Γιώργος αρχιτέκτονας.