Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012 18:49

Συγκροτήθηκε ευρύ κοινωνικό δίκτυο με πρώτο μέλημα το παιδί και την οικογένεια

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ 
Μια ζεστή αγκαλιά για τα παιδιά και τις οικογένειες που βιώνουν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, φιλοδοξεί να γίνει ο άτυπος φορέας που συγκροτήθηκε από τα ευαίσθητα μέλη κοινωνικών φορέων της Μεσσηνίας.
Η δράση του Δικτύου αυτού αποσκοπεί στη συντονισμένη και συμπληρωματική δράση για την παροχή υπηρεσιών σε οικογένειες και παιδιά που βρίσκονται σε κρίση.
Ειδικότερα, σκοπός είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών για την υποστήριξη των οικογενειών και των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, η άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες για την καλύτερη προώθηση παροχής φροντίδας,

η κοινή εκπαίδευση και απόκτηση τεχνογνωσίας των στελεχών του φορέα, ο κοινός σχεδιασμός δράσεων για την άμεση κάλυψη των αναγκών των οικογενειών και των παιδιών, ανάλογα με το είδος των υπηρεσιών που μπορεί να παρέχει κάθε φορέας και η κοινή συμμετοχή σε προγράμματα πρόληψης, παροχής εκπαίδευσης συμβουλευτικής και υποστήριξης σε τοπικό επίπεδο. Επίσης, σκοπός είναι η δημοσίευση των ενεργειών του Δικτύου, η οργάνωση δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, η παρέμβαση σε κοινωνικό επίπεδο για θέματα που αφορούν οικογένειες και παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, η ανάπτυξη συνεργασιών με άλλα δίκτυα με συναφές αντικείμενο.
Για τη δημιουργία του Δικτύου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τρεις ενημερωτικές συσκέψεις στο Δημαρχείο της Καλαμάτας. Κατά τις συσκέψεις αυτές, αποφασίστηκε από τους παρευρισκόμενους φορείς - κατά το πρότυπο του αντίστοιχου δικτύου της Αθήνας - να εκπροσωπούνται στο Δίκτυο από ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος, τα οποία θα παρίστανται στις συναντήσεις.
Η επταμελής Διοικητική Επιτροπή του Δικτύου συγκροτείται από την εκπρόσωπο του Δήμου Καλαμάτας, Μαρία Οικονομάκου, τον εκπρόσωπο του Δήμου Πύλου-Νέστορος Άγγελο Χρονά με αναπληρωτή τον Διονύση Ψαλλίδα, τον εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργο Γκιουλέκα με αναπληρώτρια την Αικατερίνη Αυγουλέα, την εκπρόσωπο του Δημοτικού Παντοπωλείου Φένια Εξακουστίδου με αναπληρώτρια τη Φωτεινή Καραμήτσου, τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Χρήστο Κορομηλά με αναπληρώτρια την Καλλιόπη Αργυροπούλου, την εκπρόσωπο του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Λίλιαν Ψηλάκη με αναπληρώτρια τη Βάσω Λαπιώτη και την εκπρόσωπο του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα Δήμητρα Ψαρούλη - Τσουμελέα με αναπληρώτρια την Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου.
Ως συντονιστής φορέας για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Δικτύου έχει οριστεί το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS Καλαμάτας.
Η Διοικητική Επιτροπή του Δικτύου θα συνέρχεται κάθε 15 ημέρες, εναλλάξ στο χώρο στέγασης του κάθε φορέα, ενώ η Ολομέλεια, η οποία απαρτίζεται από το σύνολο των φορέων που συμμετείχαν στις τρεις συσκέψεις, θα συνέρχεται κάθε δύο μήνες, πάντα με κύριο μέλημα το Παιδί και την Οικογένεια.
Οι φορείς που συγκροτούν το Δίκτυο είναι: Δήμος Καλαμάτας, Δήμος Τριφυλίας, Δήμος Μεσσήνης, Δήμος Πύλου – Νέστορος, Δήμος Δυτικής Μάνης, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Διεύθυνση Πρόνοιας, ΚΕΔΔΥ, Κοινωνική Υπηρεσία των Κέντρων Υγείας Μεσσήνης και Μελιγαλά, Γραφείο Γυναικείων Θεμάτων και Οικογένειας της Μητρόπολης Μεσσηνίας, Παπαδοπούλειο Βρεφοκομείο, Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης, Δημοτικό Παντοπωλείο Καλαμάτας, Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Καλαμάτας, Σύλλογος Εργαζομένων σε Δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Μεσσηνίας, Παιδικός Σταθμός «Το Περιβόλι της Γιαγιάς», Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων, Σύλλογος Πολυτέκνων Γονέων Καλαμάτας και Περιχώρων «Η Αδελφότης», Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νοτίου Πελοποννήσου, Ένωση Πυροσβεστών Μεσσηνίας και Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος στην Καλαμάτα.
Μέλος του Δικτύου μπορεί να είναι κάθε φορέας που έχει αποδεδειγμένο αντικείμενο δράσης το παιδί και την οικογένεια. Όποιος φορέας επιθυμεί να συμμετέχει στο Δίκτυο, μπορεί να επικοινωνήσει με τη γραμματεία του Κέντρου Στήριξης των  Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, στο τηλέφωνο 27210 98660 και στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..