Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014 01:51

Νερό στη Μεσσηνία έχουμε αρκετό αλλά δεν το προσέχουμε…

Γιώργος Πουλέας, Λεονάρδος Τηνιακός, Μιχάλης Αντωνόπουλος, Δημήτρης Χριστοφιλόπουλος και Σίσση Πλακονούρη Γιώργος Πουλέας, Λεονάρδος Τηνιακός, Μιχάλης Αντωνόπουλος, Δημήτρης Χριστοφιλόπουλος και Σίσση Πλακονούρη

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ
Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο «REX» και με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, έγινε τη Δευτέρα το βράδυ η παρουσίαση του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου Ελλάδος, συντονιστής του οποίου είναι ο γεωλόγος της Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος. Από τις εισηγήσεις που ξεχώρισαν ήταν αυτή του…

…γεωλόγου-υδρογεωλόγου, επίτιμου διευθυντή Υδάτων Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου, Λεονάρδου Τηνιακού, για την κλιματική αλλαγή και τους υδάτινους πόρους της Μεσσηνίας. Όπως σημείωσε, πράγματι βρισκόμαστε σε περίοδο όπου ανεβαίνει η θερμοκρασία του πλανήτη, ωστόσο παρατήρησε ότι ποτέ δεν υπήρχε σταθερότητα στις κλιματολογικές συνθήκες, οπότε δεν είναι βέβαιο ότι έχει προκληθεί ανωμαλία στο κλίμα εξαιτίας των ανθρωπογενών παρεμβάσεων, οι οποίες πάντως οπωσδήποτε δημιουργούν προβλήματα.
Η Μεσσηνία, τόνισε ο κ. Τηνιακός, διαθέτει πολύ σημαντικούς υδατικούς πόρους, τόσο υπόγειους όσο και επιφανειακούς. Ωστόσο οι πόροι αυτοί σε μεγάλο ποσοστό χάνονται αλλά και υποβαθμίζονται ποιοτικά από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και ειδικότερα από τις διαβρώσεις που προκαλούνται με τη σταδιακή εξαφάνιση των δασών στη χαμηλή και τη μέση ζώνη της λεκάνης απορροής της ευρύτερης περιοχής και με την επιβάρυνση των νερών από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα.
Επίσης ο κ. Τηνιακός σημείωσε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα νιτρορύπανσης στην ευρύτερη παραλιακή περιοχή της εκβολής της Νέδας, ότι η πλούσια σε υπόγεια νερά περιοχή μεταξύ Κορώνης και Φοινικούντας φτωχαίνει από τις αλόγιστες γεωτρήσεις, ότι το όρος Καλάθι, στην Καλαμάτα, κατεβάζει πολλά νερά που όμως χάνονται γιατί είναι αδύνατο να συγκρατηθούν λόγω του ανάγλυφου του εδάφους κ.ά.
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος σημείωσε ότι το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Ελλάδος αποτελεί ένα βήμα για τους πολίτες προκειμένου να επισημαίνουν υποθέσεις υποβάθμισης του περιβάλλοντος, με σκοπό να παρακινούνται οι αρμόδιοι να επιλύσουν τα προβλήματα.
Ο Γιώργος Πουλέας παρουσίασε το site του Παρατηρητηρίου (ppellados.gr), ενώ εισηγήσεις έκαναν ακόμη οι Ιωάννης Σχίζας, συγγραφέας, αρθογράφος, διαχειριστής των ιστότοπων oikoniki και oikologein, με θέμα «Αναφορά στο ζήτημα των αποβλήτων μέσα από μια ολική συλλογιστική, που συναρθρώνει την πρόληψη, τη μακροβιότητα των υλικών, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση», Δημήτρης Χριστοφιλόπουλος, καθηγητής Θεσμών και Πολιτικής Χωροταξίας - Πολεοδομίας Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Συνταγματική Προστασία του Περιβάλλοντος», Σπύρος Λαπιώτης, δικηγόρος, μέλος Δ.Σ. Καλαμάτας, με θέμα «Εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος και η ποινική τους αντιμετώπιση», Σίσση Πλακονούρη, εκπαιδευτικός, Δ/ντρια Δ.Σ. Παραλίας Βέργας, πρόεδρος του παραρτήματος Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Πελοποννήσου (Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση), με θέμα «Εκπαίδευση και περιβάλλον, η δράση - ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΚΗΠΟ», Θανάσης Μαργέλης, πυρηνελαιουργός, με θέμα «Πυρηνελουργεία και σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης των ατμοσφαιρικών ρύπων».
Στ.Μ.