Κυριακή, 09 Φεβρουαρίου 2014 12:45

Επιμένουν οι συγγενείς των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς για μνημείο στο παλιό στρατόπεδο

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΗΜΕΡΑ
Το επίμονο αίτημα, που θα έπρεπε να αποτελεί ηθικό και πατριωτικό χρέος των εκπροσώπων των Μεσσήνιων, για την ανέγερση μνημείου προς τιμήν των 542 εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς φασίστες, έθεσαν και σήμερα, στο ετήσιο μνημόσυνο των νεκρών, οι απόγονοί τους…

Το πρωί στο νεκροταφείο της Καλαμάτας τελέστηκε το μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες από του Γερμανούς κατακτητές, στις 8 Φλεβάρη, στο παλιό στρατόπεδο.
Φέτος στην τελετή παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, όπως και η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου.
Στην ομιλία της η εκπρόσωπος των συγγενών των νεκρών, αντιστασιακή Πότα Κακκαβά, τόνισε ότι οι εκτελεσθέντες όχι μόνο δεν τιμήθηκαν όπως τους άρμοζε αλλά αντίθετα κρίθηκαν ως εχθροί της πατρίδας από τους συνεργάτες των Γερμανών, που έχρισαν τους εαυτούς τους πατριώτες.
Ακόμη και σήμερα όμως, τόνισε η κ. Κακκαβά, μνημείο στον τόπο εκτέλεσης, στο παλιό στρατόπεδο, δεν έχει φτιαχτεί. Σχολίασε μάλιστα ότι οι φοιτητές που φιλοξενούνται στη Φοιτητική Εστία του παλιού στρατοπέδου δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτό το τόσο σημαντικό ιστορικό γεγονός.
Σημείωσε, τέλος, για το συγκεκριμένο θέμα, ότι σύμφωνα με το δήμαρχο Καλαμάτας τα χρήματα για την ανέγερση του μνημείου τα έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Σε ό,τι αφορά το ιστορικό, η Πότα Κακκαβά ανέφερε ότι μετά το μπλόκο που στήθηκε στην αγορά της Καλαμάτας, οι συγγενείς των συλληφθέντων πήγαιναν καθημερινά στο παλιό στρατόπεδο, όπου είχαν στρατοπεδεύσει οι Γερμανοί, για να μάθουν τι γίνεται με τους ανθρώπους τους.
Ένα πρωί τους είπαν οι Γερμανοί ότι οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στη Γερμανία για να δουλέψουν σε εργοστάσια. Είδαν όμως οι συγγενείς αίματα το δρόμο και ακολούθησαν τα ίχνη, τα οποία όμως χάθηκαν στην Παραλία. Επέστρεψαν στο παλιό στρατόπεδο να ρωτήσουν τους περίοικους αν άκουσαν ή είδαν κάτι, και έμαθαν ότι όλη τη νύχτα έριχναν τα πολυβόλα και έφευγαν από το στρατόπεδο καμιόνια.
Οι συγγενείς τότε κατάλαβαν ότι οι άνθρωποί τους είχαν εκτελεστεί. Μετά από ένα χρόνο, σκυλιά ξέθαψαν άψυχα σώματα στα παλιά σφαγεία, στη Δυτική Παραλία, και τότε διαπιστώθηκε ότι εκεί είχαν ταφεί ομαδικά οι εκτελεσθέντες.
Στο μνημόσυνο συμμετείχε και φέτος η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας, ενώ στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος, η αντιπεριφερειάρχης, ο διοικητής της 120 ΠΕΑ, Σμήναρχος Γρηγόριος Δημακογιάννης, ο εκπρόσωπος των αντιστασιακών Κωνσταντίνος Γιαννακούλιας, ο εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων Αλέκος Σταματέλος και ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών Γερμανικών Αποζημιώσεων Κώστας Αλεξίου.
Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας, ο επικεφαλής του «Δικτύου» Σταμάτης Μπεχράκης και ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Νίκος Πατσαρίνος.
Μετά την ομιλία της Πότας Κακκαβά έγινε προσκλητήριο νεκρών και η τελετή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.
Στ.Μ.