Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014 20:10

Στην Καλαμάτα οι πρώτοι του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων

Δήμητρα Λυμπεροπούλου, Βαγγέλης Πισσίας, Κωνσταντίνα Κοσμίδου και Νίκος Σαράντης Δήμητρα Λυμπεροπούλου, Βαγγέλης Πισσίας, Κωνσταντίνα Κοσμίδου και Νίκος Σαράντης

ΠΙΣΣΙΑΣ - ΚΟΣΜΙΔΟΥ
Τα κόμματα του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος δεν μπορούν να δώσουν καμία λύση στην κρίση που ζει η κοινωνία και ο πλανήτης, τόνισαν το πρωί στην Καλαμάτα ο Βαγγέλης Πισσίας και η Κωνσταντίνα Κοσμίδου, οι πρώτοι σε ψήφους κατά την εσωτερική διαδικασία που έκαναν οι Οικολόγοι Πράσινοι για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου τους…

Οι δύο υποψήφιοι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν την ώθηση που τους έδωσαν οι Έλληνες ψηφοφόροι πριν από πέντε χρόνια, στις προηγούμενες ευρωεκλογές και να αυξήσουν τη δύναμη του κόμματός τους. Υπογράμμισαν όμως ότι ο ευρωβουλευτής τους (Νίκος Χρυσόγελος) έχει κάνει μεγάλο έργο στο ευρωκοινοβούλιο, το οποίο δεν προβάλλεται από τα Μέσα Ενημέρωσης, όπως δεν προβάλλονται και οι θέσεις του κόμματος γενικά.
Πάντως οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν αποφασίσει να επιστρέψουν στο ακτιβιστικό τους παρελθόν, κάτι που φαίνεται και από την επιλογή του Βαγγέλη Πισσία ως πρώτου υποψηφίου για το ευρωψηφοδέλτιο. Σημειώνεται ότι ο Βαγγέλης Πισσίας, καθηγητής διαχείρισης υδατικών πόρων, ήταν συντονιστής της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα» και έχει λάβει μέρος σε πάρα πολλές ακόμη ακτιβιστικές και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες.
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Πισσίας τόνισε ότι η πολιτική οικολογία έχει να δώσει τις λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και να βάλει στοπ στην εξάντληση του πλανήτη, κάτι που υποστήριξε ότι δεν μπορούν να κάνουν τα κόμματα του «ισμού», όπως είχε χαρακτηριστικά (καπιταλισμού, σοσιαλισμού κομμουνισμού). Πρόσθεσε δε ότι η πολιτική οικολογία δεν αναφέρεται μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά σε όλες τις πτυχές της οικονομίας, της κοινωνίας, της πολιτικής.
Ακόμη ο κ. Πισσίας σημείωσε ότι η κρίση δεν πρόκειται να ξεπεραστεί με την εφαρμοζόμενη πολιτική και αυτό διότι οι ανταγωνισμοί είναι τεράστιοι, οι αναδυόμενες χώρες αφαιρούν συνέχεια ποσοστά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, οπότε κανείς δεν πρόκειται να κάνει δώρα στην Ελλάδα.
Παραδέχτηκε ωστόσο ότι ένα ποσοστό των Ελλήνων εξακολουθεί να περιμένει τις λύσεις από το υπάρχον πολιτικό σύστημα και αυτό γιατί ο «πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται», όπως είχε χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για «ξεδιάντροπους σωτήρες», που ενώ έχουν σπείρει την καταστροφή επιστρέφουν δήθεν για να σώσουν πάλι τον τόπο. Μίλησε όμως και για «μαθητευόμενους μάγους», σχολιάζοντας ωστόσο ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.
Στις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων αναφέρθηκε και η Κωνσταντίνα Κοσμίδου, ενώ σύντομες παρεμβάσεις έκαναν η Δήμητρα Λυμπεροπούλου, από την Εκτελεστική Γραμματεία και ο Νίκος Σαράντης, από το Πανελλαδικό Συμβούλιο.
Στ.Μ.