Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2014 02:38

Ψήφισμα για τους εκτελεσθέντες στις Βίγλες και για τις γερμανικές αποζημιώσεις στην Καλαμάτα

Ψήφισμα για τους εκτελεσθέντες στις Βίγλες και για τις γερμανικές αποζημιώσεις στην Καλαμάτα

ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ Θ. ΜΠΡΕΔΗΜΑ
Την προώθηση της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων τόσο για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας όσο και για τις υλικές ζημιές που προκάλεσαν οι γερμανοί κατακτητές στην Καλαμάτα, ζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο με ψήφισμά του, το οποίο εκδόθηκε με εισήγηση του Θόδωρου Μπρεδήμα, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας...

Ο Θόδωρος Μπρεδήμας ήταν ο μοναδικός δημοτικός σύμβουλος της Καλαμάτας που παραβρέθηκε στο μνημόσυνο για τους 212 εκτελεσθέντες πατριώτες στις Βίγλες της Μεγαλόπολης. Από τους 212 οι 145 ήταν Μεσσήνιοι και οι 95 Καλαματιανοί.
Το ψήφισμα που εισηγήθηκε ο Θόδωρος Μπρεδήμας και πέρασε ομόφωνα έχει ως εξής: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με την ευκαιρία της εκδήλωσης τιμής και μνήμης που ετελέσθη την 23η Φεβρουαρίου 2014 στις Βίγλες 9Παλιόχουνι) Μεγαλόπολης για την 70η επέτειο της εκτέλεσης  των 212 πατριωτών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 24-2-1944, εκ των οποίων 145 Μεσσήνιοι, αλλά και μεταξύ αυτών 95 Καλαματιανοί.
ΟΜΟΦΩΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙ

1) Αποτίει φόρο τιμής στη μνήμη των εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής υπεραμυνόμενοι της Ελευθερίας.

2) Αποφασίζει όπως αναθέσει σε έμπειρο ιστορικό την έκδοση τιμητικού Λευκώματος εις το οποίο να εμπεριέχεται το συνοπτικό ιστορικό της εκτέλεσης των 145 Μεσσηνίων συμπατριωτών μας και τα ονόματά τους.

3) Ζητά από την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα την προώθηση του θέματος της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων τόσον δια τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, όσον και για τις υλικές ζημιές που προξενήθηκαν από τους γερμανούς κατακτητές στη Καλαμάτα και τη Μεσσηνία γενικότερα».