Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014 14:43

Αρχιμανδρίτης υπεράνω νόμων έφτιαξε αυθαίρετη εξέδρα σε κηρυγμένο μνημείο

Αρχιμανδρίτης υπεράνω νόμων έφτιαξε αυθαίρετη εξέδρα σε κηρυγμένο μνημείο

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ «ΦΛΑΡΙΟΥ»
Αίσθηση έχει προκαλέσει η συμπεριφορά του αρχιμανδρίτη Φίλιππου Χαμαργιά, ο οποίος αγνόησε τους νόμους και τις προειδοποιήσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και δεν σταμάτησε την κατασκευή αυθαίρετης μόνιμης εξέδρας στο προστατευόμενο και κηρυγμένο ως μνημείο ναό του Αγίου Νικολάου του «Φλαρίου», στο παλιό κέντρο της πόλης…

Ο συγκεκριμένος αρχιμανδρίτης, παρότι ειδοποιήθηκε από την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας ότι η εξέδρα είναι παράνομη και βλάπτει το μνημείο που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά για την πόλη, όχι μόνο δεν σταμάτησε τις εργασίες αλλά τις συνέχισε μέχρι τέλους.
Η 26η ΕΒΑ στέλνει το φάκελο στον εισαγγελέα προκειμένου να εφαρμοστούν οι νόμοι και να αποκατασταθεί το μνημείο.
Έχει ιδιαίτερη σημασία πάντως να τοποθετηθούν για το σοβαρό αυτό ζήτημα τόσο ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας όσο και ο Δήμος Καλαμάτας, που σε άλλες περιπτώσεις έχει δείξει ότι δεν ανέχεται αυθαίρετες παρεμβάσεις, πόσω μάλλον όταν αυτές γίνονται σε μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.
Σημειώνεται ότι και το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας κλήθηκε να κάνει αυτά που ορίζει ο Νόμος για τη διακοπή των εργασιών, οι οποίες ωστόσο συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν. 
Δημοσιεύματα για το θέμα έγιναν από την εφημερίδα της Μεσσηνίας «Ελευθερία», στην οποία η προϊσταμένη της 26ης ΕΒΑ, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, έστειλε την ακόλουθη επιστολή, που δημοσιεύεται σήμερα και με την άδειά της την αναδημοσιεύουμε στο «KalamataJournal»:
«Στο ναό του Αγίου Νικολάου του “Φλαρίου”, κηρυγμένου μνημείου του 19ου αιώνα, σύμφωνα με την ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ30//13943/307/6-8-1987 (ΦΕΚ 471/Β28-8-1987), ξεκίνησε στις 26-3-2014 η κατασκευή αυθαίρετης εξέδρας από τσιμεντόλιθους, σε επαφή με τη βόρεια πλευρά του κρηπιδώματος του ναού, χωρίς την προηγούμενη απαραίτητη έγκριση της Υπηρεσίας μας και κατά παράβαση του νόμου 3028/2002 (ΦΕΚ 153/Α/28-6-2002) “Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”. Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο ιερέα του ναού, αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά, κατά την οποία η Υπηρεσία μας τον ενημέρωσε ότι, σύμφωνα με την αρχαιολογική νομοθεσία (άρθρο 10, Ν.3028/2002), για οποιαδήποτε εργασία είτε στο μνημείο είτε στον περιβάλλοντα χώρο του απαιτείται η έκκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Στον ισχυρισμό του ιερέως ότι η εξέδρα είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της Αναστάσεως, προτάθηκε η εναλλακτική λύση μιας ελαφριάς λυόμενης κατασκευής, η οποία θα τοποθετείται μόνον κατά τη διάρκεια της Αναστάσιμης λειτουργίας, λύση που ακολουθείται στα περισσότερα εν λειτουργία μνημεία της χώρας. Μετά τη μη συμμόρφωση για διακοπή εργασιών της αυθαίρετης κατασκευής ακολούθησε Σήμα Διακοπής Εργασίας (αρ. πρωτ. 1398/27-3-2014) προς το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας. Παρόλα αυτά η κατασκευή της εξέδρας συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε. Η Υπηρεσία μας θα προβεί στις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες, αποστέλλοντας το σχετικό φάκελο στον εισαγγελέα Πρωτοδικών.
Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής: Η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, υπηρεσία αρμόδια για τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία του Νομού Μεσσηνίας, επιτελεί σημαντικό έργο στον τομέα της διάσωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης των μνημείων. Ειδικότερα από το 2011 και εξής, στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, πλήθος μνημείων στερεώνονται, συντηρούνται και αποκαθίστανται στην αυθεντική τους μορφή. Καθώς τα περισσότερα από αυτά τα μνημεία είναι εκκλησιαστικά, υπάρχει αγαστή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και τους εκπροσώπους της.
Επομένως θεωρούμε ότι οι ενέργειες του συγκεκριμένου αρχιμανδρίτη, ο οποίος προκλητικά αγνόησε τις υποδείξεις της Υπηρεσίας μας και τη νομοθεσία του κράτους και προχώρησε στην κατασκευή μιας παράνομης, μόνιμης εξέδρας, που επιφέρει αλλοίωση της μορφής του μνημείου, δεν αρμόζουν σε εκκλησιαστικό λειτουργό. Πιστεύουμε ότι η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομίας θα πρέπει να αποτελεί μέριμνα όλων μας και πρωτίστως ιερωμένων, όταν μάλιστα πρόκειται για εκκλησιαστικά μνημεία».
Στ.Μ.