Παρασκευή, 02 Μαϊος 2014 22:07

Το μισθό του στους φτωχούς υποσχέθηκε ότι θα δίνει ο Θόδωρος Μπρεδήμας

Το μισθό του στους φτωχούς υποσχέθηκε ότι θα δίνει ο Θόδωρος Μπρεδήμας

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Βάζει για δήμαρχος όχι για την εξουσία ή για να βγάλει λεφτά αλλά επειδή αγαπάει την Καλαμάτα, τόνισε ο Θόδωρος Μπρεδήμας, κατά τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου, όπου ανακοίνωσε ότι εάν εκλεγεί το μισθό του θα τον προσφέρει σε ταμείο για τους φτωχούς του Δήμου…

Ο Θόδωρος Μπρεδήμας στην ομιλία του αναφέρθηκε στις μάχες, όπως τόνισε, που έδωσε κατά τη θητεία του ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για το μνημείο των εκτελεσθέντων πατριωτών από τους Γερμανούς, το οποίο άφησε να εννοηθεί ότι δεν έγινε εξαιτίας της αδιαφορίας του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα. Υποσχέθηκε όμως ότι το μνημείο θα γίνει, έστω και με λεφτά που θα βάλει ο ίδιος και οι συνεργάτες του από την τσέπη τους.
Ο υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της «Αλλαγής για το Δήμο Καλαμάτας», άσκησε δριμεία κριτική στο νυν δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, τονίζοντας ότι διοικεί αυταρχικά, ότι προβάλλει την εκ νέου υποψηφιότητά του με «γκεμπελικές μεθόδους», ότι κατέστρεψε το αρχοντικό μαρμαρόστρωτο της κεντρικής πλατείας για να βάλει μάρμαρα και κυβόλιθους από την Κίνα, ότι κατασπατάλησε χρήματα για τα σκουπίδια, ρυπαίνοντας μάλιστα γειτονικούς νομούς κ.ά.
Η τελετή του αγιασμού έγινε από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο, τον οποίο ο Θόδωρος Μπρεδήμας συνεχάρη για το έργο του όσον αφορά την υποστήριξη των ασθενέστερων πολιτών.
Στο ακροατήριο ήταν, μεταξύ άλλων, η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Νάντια Γιαννακοπούλου, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Γιαννακόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Αργυράκης, ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος Διονύσης Αλευράς, δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, πρώην αντιδήμαρχοι, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Φιλιππόπουλος κ.ά.
Το κείμενο της ομιλίας του Θόδωρου Μπρεδήμα έχει ως εξής; «Από την ιστορική Πόλη της Καλαμάτας που ανέτειλε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και θεμελιώθηκε η Δημοκρατία χαιρετίζω από τα Βάθη της καρδιάς μου όλους εσάς και μαζί με εσάς τους πολιτικούς αλλά και αυτοδιοικητικούς στην Κεντρική Πολιτική σκηνή, στους Δήμους και την Περιφέρεια που παραβρίσκονται σήμερα ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ.
Η αποψινή μας συνάντηση μας δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2010 για να αλλάξουμε το ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.
Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες, η αλήθεια είναι ότι η παράταξη ξεκίνησε με κάποια καθυστέρηση τον προεκλογικό της αγώνα. Ο κύριος λόγος είναι ότι εμείς σ’ αυτή την προσπάθεια για την Αλλαγή στο δήμο δεν προτάσσουμε τα συμφέροντά μας πάνω από αυτά των δημοτών. Δεν αγωνιζόμαστε για να κερδίσουμε καρέκλες. Ιδεώδη υπηρετούμε και όχι συμφέροντα.
Έτσι, προτάξαμε το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για την αλλαγή. Βοηθήσαμε όσο μπορούσαμε και με όλες μας τις δυνάμεις να γεννηθεί μια παράταξη σύνθεσης. Δεν ζητήσαμε οφίτσια γι’ αυτό. Παρ’ όλα αυτά και για διάφορους λόγους που δεν έχουν να κάνουν με εμάς, η προσπάθεια δεν καρποφόρησε και το θέμα αυτό  δεν είναι του παρόντος.
Τώρα, ως  άλλοι Κυρηναίοι προχωράμε την οδό της θυσίας και της προσφοράς. Δεν μετανιώσαμε και είμαστε βέβαιοι ότι θα επιβραβεύσετε την θυσιαστική μας προσφορά.
Είμαστε εδώ και η παρουσία σας δείχνει ότι έφθασε ο καιρός η Καλαμάτα να Αλλάξει δήμαρχο.
Η Καλαμάτα έχει ανάγκη από έναν δήμαρχο που να αγαπά αυτή την πόλη και δεν πρόκειται να συνεχίσει να την γεμίζει με αντιαισθητικά Κινέζικα μάρμαρα και  κυβόλιθους, αντί για την αρχοντιά των μαρμάρων, που ήταν στρωμένη η πλατεία που πατάτε. Ένα έργο τέχνης του αείμνηστου δημάρχου  Κουτουμάνου, αντικαταστάθηκε με την κακογουστιά του δημάρχου και καμαρώνει γι’ αυτό.
Ο κ. Νίκας πίστεψε ότι η ιστορία αυτής της πόλης ξεκίνησε από τη δημαρχοντία του και λησμόνησε ότι υπήρξαν δήμαρχοι που αγωνίστηκαν  πριν από αυτόν όπως ο Κώστας Κουτουμάνος, ο Σταύρος Μπένος, ο Παναγής Κουμάντος, ο Χρήστος Μαλαπάνης, ο Γιώργος Κουτσούλης κ.α.
Με τον «Καλλικράτη» ο Δήμος διευρύνθηκε, αλλά ο κ. Νίκας άφησε στην τύχη τους τα περιφερειακά διαμερίσματα και τις φτωχογειτονιές της Καλαμάτας. Τους άφησε στο έλεος του Θεού και τους έπνιξε η πρώτη βροχή. Προεκλογικά, 20 ημέρες πριν από τις εκλογές, θυμήθηκε να πάει στον κ. Χρυσοχοΐδη και να ζητήσει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα κι ας είχαμε πνιγεί στις 12 Νοεμβρίου. Θαυμάστε όμως και τον υπουργό, που αντί να του πει περάστε μετά τις εκλογές, φρόντισε να αποφασίσει τη χρηματοδότηση των έργων και να τον καταστήσει συνεργό του στις παράνομες εξαγγελίες. Λυπούμεθα για τον υπουργό αλλά και τον καταγγέλλουμε από το βήμα αυτό προς πάσα κατεύθυνση.
Έτσι λοιπόν γεννάται το ερώτημα: Θέλετε δήμαρχο συνεργαζόμενο και μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας ή ένα δήμαρχο που πρώτα και πάνω από όλα θα βάζει το συμφέρον της πόλης και δεν θα την φροντίζει, μόνον, όταν πλησιάζουν οι εκλογές; Με αμφίβολο εάν και πότε θα γίνουν αυτά τα έργα.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ. Σηκώσαμε και πάλι τα μανίκια και χάρις στις δική σας αγάπη η ΑΛΛΑΓΗ κάθε ημέρα αγκαλιάζεται απ’ όλο και περισσότερο κόσμο.
Αν και ο δρόμος είναι μακρύς, πρέπει να φτάσουμε στον προορισμό μας: ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΔΗΜΟ. Έναν δήμο της αλληλεγγύης προς όφελος των ανθρώπων του που στενάζουν από τη φτώχεια και την ανεργία, που δεν μπορούν να κάνουν όνειρα για τους ίδιους και τα παιδιά τους, αλλά ζουν με τον εφιάλτη της μετανάστευσης αντικρίζοντας το θυμωμένο χρώμα του Μεσσηνιακού Κόλπου. Το δήμο που δεν θα φοβάται να φορά τα προικιά των χιλιάδων χρόνων ιστορίας του και δεν θα αναμασά την κοινωνική και πολιτιστική του φτώχεια.
Σ’ αυτό το ταξίδι δεν υπάρχει «εμείς» αλλά «όλοι μαζί», γιατί ο δρόμος είναι γεμάτος περιπέτειες, αφού τώρα πρέπει να τους σταματήσουμε, όλους αυτούς που έχουν ως στόχο τους να δημιουργήσουν έναν δήμο ΤΕΡΑΣ. Και εδώ είναι που η απροθυμία και η αβελτηρία της σημερινής δημοτικής αρχής «ήρθε και έδεσε» με τις γενικότερες οικονομικές καταστάσεις, οι οποίες αφήνουν πίσω τους ανθρώπους χωρίς δουλειά, χωρίς βασικά αγαθά, κλειδωμένους σε έναν δήμο φυλακή. Η Καλαμάτα, ο Άρις, η Θουρία, τα Αρφαρά, το Ασπρόχωμα, η Βέργα, η Μαντίνεια, ο Ταΰγετος και τα χωριά του θα αναπτυχτούν και πάλι όταν ο δήμος γίνει και πάλι ένας δήμος Αξιοπρέπειας, Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης.
«Η ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» δεν αρκείται σε λόγια και έργα μόνο για τη βιτρίνα: δεσμεύεται για τη θέσπιση δημοτικής πολιτικής και την άμεση εφαρμογή μέτρων ανακούφισης των πολιτών που πλήττονται από τη φτώχεια, την ανεργία ενώ υπ’αρχουν και άστεγοι. Δεσμεύεται να μην υπάρξει κάτοικος χωρίς ρεύμα, νερό, θέρμανση, τροφή και πρόσβαση στην Υγεία. Αυτή η στόχευση δεν μας αποπροσανατολίζει από εκείνα που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε γειτονιά, κοινότητα αλλά και στο κέντρο της Καλαμάτας για να τα απολαμβάνει κάθε κάτοικος και να έχει μερίδιο στην ευτυχία: σύγχρονα, «πράσινα» σχολεία, αξιόπιστες συγκοινωνίες – αστικές αλλά και διαδημοτικές με τη βοήθεια ανάπτυξης και πάλι του σιδηρόδρομου, άνετη προσπέλαση και πρόσβαση στους δημόσιους χώρους, εναλλακτικές διαδρομές και βιώσιμη κινητικότητα για ποδήλατα, πεζοπορία. Σε μια πόλη με το χαμηλότερο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο, όρος για την περιβαλλοντική αναβάθμιση είναι: η προστασία - ανάδειξη των ανοιχτών χώρων και ρεμάτων, η αντιμετώπιση των πηγών της ρύπανσης, η προστασία και αναβάθμιση του αστικού και περιαστικού πρασίνου, η υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων.
Δεν λησμονούμε ότι ο αθλητισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια και σε αυτόν αλλά και στον τομέα του ποδοσφαίρου, θα αναφερθούμε διεξοδικότερα στο πρόγραμμά μας.
Από την άλλη, τα απλά και καθημερινά δεν μπορούν να υπάρξουν αν δεν νικήσουμε τη μάχη που δίνουμε υπερασπιζόμενοι το δημόσιο χαρακτήρα των βασικών κοινωνικών αγαθών και υποδομών της πόλης.
Αλλά ο κ. δήμαρχος αγνοεί όλα αυτά και επαίρεται ότι ο Δήμος έχει ταμειακό πλεόνασμα 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Αποκρύπτει όμως το γεγονός ότι ο Δήμος έχει τα μεγαλύτερα δημοτικά τέλη στην Ελλάδα. Σε περίοδο κρίσης προτιμά ένα αμφίβολο πλεόνασμα και όχι μείωση των υπέρογκων τελών, που θα δώσει ανάσα σε νοικοκυριά και επαγγελματίες και παράλληλα χρεώνει το Δήμο με δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για προεκλογικές ασφαλτοστρώσεις. Δεν χρειάζεται τέτοιο δήμαρχο η Καλαμάτα. Εμείς υποσχόμαστε μείωση κατά 30% των δημοτικών τελών.
Υπόλογος είναι επίσης ο δήμαρχος για το μέγα θέμα των σκουπιδιών, όπου κατασπαταλώνται εκατομμύρια και δεν είναι μόνον αυτό. Γίναμε αιτία ρύπανσης γειτονικών νομών, θέμα για το οποίο έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη.
Χαώδης, επίσης, κατάσταση επικρατεί στα κληροδοτήματα του Δήμου. Περίπτωση του Αλαγόνιου ευεργέτη Αναστασόπουλου, το κληροδότημα Σκιά, το γνωστό καφενείο Μπακόγιωργα, με τη γνωστή ρήση του Δημάρχου για τους πελάτες του καφενείου!
Σ’ αυτό το ταξίδι το «εγώ» και το «εμείς» γίνεται «όλοι μαζί», γιατί οι αποσκευές μας πρέπει να είναι γεμάτες όχι μόνο με γνώση, βιωμένη εμπειρία από τη συμμετοχή στα κοινά, τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες αυτού του τόπου, αλλά και από τα όνειρα και τον αυθορμητισμό των νέων ανθρώπων που δεν «βολεύονται με λιγότερο ουρανό». Γι’ αυτό αντιτάσσουμε το συλλογικό απέναντι στον δημαρχοκεντρισμό, το αυθεντικό απέναντι στο δήθεν, την αγωνιστικότητα και την εντιμότητα απέναντι στην ιδιοτέλεια. Ο δήμος πρέπει να είναι θεσμός λαϊκής έκφρασης και όχι «του πρώτου ανδρός αρχή».
Επιμένουμε σε ένα ΔΗΜΟ ανοιχτό, αλληλέγγυο και δημοκρατικό, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.
Δεν συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή πραγματικότητα. Απορρίπτουμε το καλλιεργούμενο από την γκεμπελική προπαγάνδα της απερχόμενης δημοτικής αρχής ότι όλα τα έχει κάνει καλά.
Μοιραζόμαστε το όραμά μας για έναν δήμο στον οποίο αξίζει να ζεις και να μάχεσαι γι’ αυτόν. «Η ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» είναι στο κέντρο της αφύπνισης του δημότη. Επιθυμούμε να μοιραστούμε με την πόλη και τους ανθρώπους της, προπαντός τους νέους, όλα εκείνα που σκεφτόμαστε να κάνουμε, ώστε να στηρίξουμε και να υλοποιήσουμε όσα προγραμματίσουμε όλοι μαζί.
Επίσης αναφέρουμε ότι σήμερα είμαστε έτοιμοι να υποσχεθούμε στους δημότες ότι για τη δημοτική μας κίνηση ο Δήμος μας είναι χώρος προσφοράς και μόνο και όχι επάγγελμα. Γι’ αυτό προχωρούμε από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβουμε τις τύχες του Δήμου στην παραίτηση μας από του μισθού του δημάρχου που θα διατίθεται σε ειδικό λογαριασμό υπέρ των ασθενέστερων συνδημοτών μας όπως ακριβώς έπραξα ως Πρόεδρος για την ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Προτεραιότητα για μας είναι η συμμετοχή των πολιτών στις στρατηγικές επιλογές της πόλης. Επιδιώκουμε κοινή πορεία Δημοτικού Συμβουλίου και πολιτών. Πρόθεσή μας είναι να δημιουργηθεί ένα όργανο ανοιχτό στο σύνολο του πληθυσμού, που θα έχει όχι μόνο συμβουλευτικό αλλά και αποφασιστικό χαρακτήρα. Είναι καιρός οι πολίτες να παρεμβαίνουν άμεσα στα θέματα της πόλης. Όχι μόνο να ελέγχουν τη Δημοτική Αρχή αλλά και να έχουν αποφασιστικό λόγο. Κι αυτά δεν τα λέμε τώρα. Αγωνιζόμαστε για την υλοποίησή τους με κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων από το 2010. Προτείναμε την καθιέρωση της «Ώρας του Δημότη», διαδικασία κατά την οποία ο πολίτης θα καταθέτει τα προβλήματά του και θα απαιτεί τη λύση τους, ζητήσαμε για μείζονα ζητήματα του ΔΗΜΟΥ να γίνονται τοπικά δημοψηφίσματα, απαιτήσαμε την απελευθέρωση των νέων επαγγελματιών από δημοτικά τέλη τα δύο πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του δραστηριότητας για την τόνωση της τοπικής οικονομίας, δώσαμε μάχη για την κατασκευή του ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ στο παλαιό στρατόπεδο, δείγμα ελάχιστου φόρου τιμής στους εκτελεσθέντες συμπατριώτες μας από τους Ναζί. Αλλά και πρωτοπορήσαμε στο μέγα θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Υποσχόμεθα ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αναγείρομε ακόμη και με χορηγό το συνδυασμό μας. Σε όλα τα παραπάνω όμως δεν εισακουστήκαμε. Γιατί ο Παν. Νίκας είναι γνήσιο τέκνο των χειρότερων πρακτικών διοίκησης, που εκφράζει την αντίληψη «έταξα δεν υλοποίησα», «βόλεψα δεν διοίκησα», «διαχειρίστηκα δεν διεκδίκησα», «ταυτίστηκα με την κεντρική εξουσία, δεν συγκρούστηκα». Ο απερχόμενος δήμαρχος εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη πολιτικά ελλιπής».
Είναι σαφές ότι δεν έχουν γίνει εκείνες οι απαραίτητες τομές που θα σφραγίσουν το νοσηρό παρελθόν. Έχουμε ακόμα τεράστιο δρόμο να διανύσουμε στο ζήτημα της διαφάνειας, των σχέσεων Δήμου - δημότη, των θεσμών συναπόφασης ή της αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων του Δήμου στα Διαμερίσματα και, βέβαια, στις Γειτονιές. Δεν απαξιώνουμε το θετικό έργο, όπου έγινε, αλλά δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε ως προς την σημαντική διαφορά αντίληψης και προτεραιοτήτων που είχαμε ήδη διακρίνει από το 2010.
Σε μια εποχή απαξίωσης και απόστασης μεταξύ των πολιτών και των θεσμικών οργάνων, με αυξημένο αίσθημα ευθύνης συνεχίζουμε τον αγώνα για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Καλούμε την κοινωνία να δουλέψουμε μαζί, με πάθος και αγάπη για την πόλη μας, και τα δημοτικά διαμερίσματα Άριος, Αρφαρών και Θουρίας για την επίλυση των προβλημάτων τους.
Γιατί σ’ αυτό το ταξίδι δεν υπάρχει «εμείς» αλλά όλοι μαζί! Για την Αλλαγή!».