Δευτέρα, 05 Μαϊος 2014 22:25

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Καλαμάτας για τα προβλήματα στα σχολεία και την παιδεία

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Δ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ
Μειωμένα κονδύλια για τα σχολεία της Καλαμάτας, καθαρίστριες απλήρωτες επί έξι μήνες, ελλιπής συντήρηση των κτηρίων, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που συζήτησε ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Δημήτρης Οικονομάκος, κατά τη σημερινή του περιοδεία σε σχολεία της πόλης…

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «υπήρξε συζήτηση γύρω από τα προβλήματα της παιδείας, των εκπαιδευτικών και πως αυτά σχετίζονται με τις επερχόμενες εκλογές. Αναφέρθηκε πως στο Δήμο Καλαμάτας τα κονδύλια για τα σχολεία ήταν φέτος μειωμένα κατά 45%, οι καθαρίστριες απλήρωτες για 6 μήνες και η συντήρηση των κτιρίων ελλιπής.
Όλα αυτά, βέβαια, είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής και του δόγματος για «μικρότερο κράτος». Έτσι είχαμε τα τελευταία χρόνια κλείσιμο 1500 σχολείων πανελλαδικά , κλείσιμο ειδικοτήτων και απόλυση εκπαιδευτικών στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ , το κόστος λειτουργίας των σχολείων (θέρμανση, υλικά κ.α.) μετατέθηκε μέσω των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων στους γονείς και συχνά υπήρξαν προβλήματα με τις μετακινήσεις των μαθητών.
Επιπλέον αρκετοί μαθητές υποσιτίζονται ενώ ο νόμος για το νέο λύκειο σπρώχνει όλο και περισσότερους μαθητές στα φροντιστήρια, στην ψευτοκατάρτιση και στην μαθητεία.
Οι εκπαιδευτικοί μετά την αύξηση του ωραρίου, τη μείωση του μισθού, τα αντιδραστικά και αντιεπιστημονικά, πολλές φορές, που έχουν να διδάξουν, έρχονται τώρα αντιμέτωποι με την αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση. Ένα μέτρο που στόχο δεν έχει να γίνουν καλύτεροι παιδαγωγοί αλλά θα οδηγήσει σε κατηγοριοποίηση των σχολείων, νέες απολύσεις, σε δουλειά με λιγότερα δικαιώματα.
Αναφέρθηκε πως ψήφος στα άλλα κόμματα και τους άλλους συνδυασμούς θα σημαίνει αποδοχή της ακολουθούμενης πολιτικής αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αποδέχονται την πολιτική της ΕΕ για ιδιωτικοποιήσεις, έργα μέσω ΣΔΙΤ (στα σχολεία έχει τετραπλασιαστεί το κόστος κατασκευής), συνεχές μνημόνιο μέσω δημοσιοοικονομικού έλεγχου από τα όργανα της.
Τονίστηκε πως ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα, είναι οι αγώνες με κοινωνική συμμαχία, με Λαϊκή Συμμαχία, με ενότητα, δράση και συμμετοχή των ίδιων των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών. Μέσα από αυτό το πρίσμα πρέπει να δούμε και τις τριπλές εκλογές και γι αυτό πρέπει να δυναμώσει το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση. Για να δώσουν, και με την ψήφο τους οι εκπαιδευτικοί, δύναμη στο κίνημα να βάλει φραγμούς, εμπόδια σε όλα αυτά και να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστική μόρφωση της νέας γενιάς».