Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 20:25

Επιχορηγήσεις του Δήμου με τα λεφτά της ΔΕΥΑΚ και απλήρωτοι λογαριασμοί

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΦΑΛΑΚΟΣ 
Κάτοικοι της Καλαμάτας που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το νερό, εκλιπαρούν για μια ευνοϊκή ρύθμιση, ώστε να συνεχίσει να έχει νερό το σπίτι τους. Την ίδια ώρα όμως ο Δήμος Καλαμάτας με τα χρήματα που εισπράττει η ΔΕΥΑΚ επιχορηγεί Φεστιβάλ Χορωδιών και ανασκαφές…, ενώ δεν αποκλείεται να καλύψει και μέρος των δαπανών για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα… Αυτά υπογραμμίζει o…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΦΑΛΑΚΟΣ 
Κάτοικοι της Καλαμάτας που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το νερό, εκλιπαρούν για μια ευνοϊκή ρύθμιση, ώστε να συνεχίσει να έχει νερό το σπίτι τους. Την ίδια ώρα όμως ο Δήμος Καλαμάτας με τα χρήματα που εισπράττει η ΔΕΥΑΚ επιχορηγεί Φεστιβάλ Χορωδιών και ανασκαφές…, ενώ δεν αποκλείεται να καλύψει και μέρος των δαπανών για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα… Αυτά υπογραμμίζει…

…ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ, Παναγιώτης Κουφαλάκος, σε ανοιχτή επιστολή του, με αφορμή το θέμα που πρώτο το «KalamataJournal» παρουσίασε, για την δέσμευση του Α.Φ.Μ. όσων καταναλωτών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΥΑΚ.
Ο Παναγιώτης Κουφαλάκος υπογραμμίζει ότι το Σωματείο θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανακούφιση όσων χειμάζονται από την οικονομική κατάσταση.
Η ανοιχτή επιστολή του Παναγιώτη Κουφαλάκου, που είναι και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ,  έχει ως εξής:
«Τον Ιούλιο του 2014, αμέσως μετά την εκλογή της νέας Διοίκησης του Σωματείου, δώσαμε στη δημοσιότητα τις θέσεις μας για τον ρόλο της ΔΕΥΑΚ και εξαγγείλαμε καμπάνια ενημέρωσης των εργαζομένων για τα χαράτσια που επιβάλλονται στους Καλαματιανούς μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ, με απώτερο σκοπό την πλήρη απαξίωση της δημοτικής επιχείρησης ώστε να περάσει ευκολότερα στους ιδιώτες.
Ήρθε στο φώς της δημοσιότητας η απόφαση του ΔΣ, να βεβαιώνει στην Εφορία τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών και να τους στερεί τη φορολογική ενημερότητα.  
Σαν μέλος του ΔΣ, εκπρόσωπος των εργαζομένων, θέλω δημόσια να ξεκαθαρίσω ότι, όχι μόνο καταψήφισα, αλλά την κατήγγειλα και ζήτησα κοινωνικό τιμολόγιο, έως μηδενικές καταβολές για τους άνεργους και ανήμπορους. Σε παλιότερο Συμβούλιο ζήτησα κατάργηση του κόστους της επανασύνδεσης που ήταν 41 ΕΥΡΩ και κατάφερα ύστερα από συζήτηση με τον απερχόμενο Πρόεδρο, κύριο Καραγιάννη Ανδρέα, να πετύχω μείωση στα 20 ΕΥΡΩ.
Όλα αυτά φυσικά δεν τα έκανα από μόνος μου, απλά υλοποίησα ομόφωνες αποφάσεις του Σωματείου. Το Ταξικό Σωματείο του οποίου έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση. Ποτέ δεν συνδύασε το μισθό των εργαζομένων με την τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης. Αυτό έκαναν όλες οι μέχρι σήμερα Διοικήσεις, όταν οι εργαζόμενοι ζητούσαν αξιοπρεπείς μισθούς για να ζήσουν τις οικογένειές τους και να μπορούν να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες.  Αυτοί που έσκιζαν τα ιμάτια τους και έλεγαν ότι το νερό είναι ακριβό γιατί οι μισθοί των εργαζομένων είναι μεγάλοι τί έχουν να πουν τώρα που οι μισθοί μειώθηκαν με Κυβερνητική παρέμβαση κατά  40% και αν υπολογίσουμε τις συνταξιοδοτήσεις και την απαγόρευση πρόσληψης νέου προσωπικού, τότε το κόστος εργασίας μειώθηκε πάνω από 50% και συνεχώς μειώνεται; Γιατί κρατούν ψηλά τις τιμές νερού και υπηρεσιών;
Είναι υποκριτές και λένε ψέματα. Την ίδια στιγμή που αποφάσισαν να  βεβαιώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές  στην Εφορία, αποφάσισαν να δοθούν χορηγία στον Δήμο Καλαμάτας 70.000 ευρώ, προκειμένου  να πληρωθούν εταιρείες για ένα φεστιβάλ  Χορωδιών που θα γίνει το 2015 και να επιχορηγήσουν ανασκαφές στην Θουρία.
Εκμεταλλευόμενοι το εικονικό χρέος της ΔΕΥΑΚ προς το Δήμο έκαναν επέκταση του δικτύου αποχέτευσης σε περιοχή όπου δραστηριοποιείται ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, δωρεάν, κατά παράβαση του κανονισμού που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει. Αν τους αφήσουμε να είστε σίγουροι ότι θα επιχορηγήσουν και την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή εκατοντάδες άνεργοι συμπολίτες μας, που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης, μένουν χωρίς νερό και εκλιπαρούν για μία ευνοϊκή ρύθμιση.
Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου για ακόμη μία φορά να καταθέσω την αυτονόητη θέση του ταξικού μας σωματείου.  
Δεν απολογούμαστε για το νομικό καθεστώς της διαχείρισης του νερού και των υπηρεσιών προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από την Αποχέτευση και το Βιολογικό. Έχουμε καταγγείλει τον 1069/80. Το νερό είναι βασικό κοινωνικό αγαθό για την επιβίωση και δεν επιτρέπεται να πωλείται.
Η ΔΕΥΑΚ λειτουργεί ανταποδοτικά και δεν επιχορηγείται από το κράτος.
Όποιος εργάζεται και έχει χρήματα, έχει πρόσβαση στο νερό, όποιος αδυνατεί, αποκλείεται. Αυτός είναι ο καπιταλισμός, που πολλοί διανοούμενοι ψευτοαριστεροί ονομάζουν ξύλινη γλώσσα όταν τον αναφέρουμε.
Το 1982, όταν ιδρύθηκε  η ΔΕΥΑΚ, την ξεκίνησαν με δάνεια από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, με ληστρικά για την εποχή επιτόκια, που τα πλήρωσαν και πληρώνουν ακριβά οι εργαζόμενοι, με 80%+95% επιβάρυνση στην αξία νερού, για έργα και για την λειτουργία της Αποχέτευσης –Βιολογικού.
Δεν έφθανε όλη αυτή η επιβάρυνση στους λογαριασμούς του νερού, τους φόρτωσαν και με πολιτιστικό τέλος. Και δεν έφθανε μόνο αυτό, φόρτωσαν τους λογαριασμούς με πάγιο και ΦΠΑ 23%.  Επίσης την ίδια στιγμή που η ΠΕΣΙΝΕ κι άλλες μεγάλες επιχειρήσεις του Μεγάλου Κεφαλαίου, πλήρωναν δεκάρες την κιλοβατώρα στην ΔΕΗ, τις ΔΕΥΑ τις χρέωναν και χρεώνουν μέχρι σήμερα με αστικό τιμολόγιο.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΥΑΚ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΕΝΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥΣ.
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΕΥΑΚ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΕΩΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ.
Προετοιμαζόμαστε και πολύ σύντομα θα σας ενημερώσουμε για τις δράσεις  του Σωματείου μας σχετικά με την καμπάνια των θέσεων μας για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων σε μια άλλη, λαϊκή εξουσία, αλλά και για άμεσες πρωτοβουλίες ανακούφισης των ανέργων και των συμπολιτών μας που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης».