Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012 03:30

Επεκτείνεται το ασύρματο δίκτυο αλλά κινδυνεύει να «νεκρώσει» ο «Έξυπνος Οικισμός»

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Σε 17 επιπλέον σημεία στην πόλη της Καλαμάτας, αλλά και σε τοπικές κοινότητες, θα επεκταθεί μέχρι το Πάσχα το ασύρματο δίκτυο του Δήμου Καλαμάτας, το οποίο εξασφαλίζει δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο για απλή πλοήγηση. Οι σχετικές εργασίες ξεκινούν, ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Θανάσης Ηλιόπουλος, ο οποίος όμως ρωτήθηκε και για το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αναμενόμενη διακοπή της λειτουργίας του «Έξυπνου Οικισμού», έργο που κόστισε περίπου 1.600.000 ευρώ.

Η περιοχή, που οριοθετείται από τη Φαρών, την Αριστομένους, τη Νικηταρά και τη Βασιλίσσης Όλγας, έχει συνδεθεί με οπτική ίνα, η οποία εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας σύνδεση με το διαδίκτυο και μπορεί να παρέχει σειρά ψηφιακών υπηρεσιών. Αυτή η περιοχή αποτελεί τον «Έξυπνο Οικισμό», ο οποίος τελικά κινδυνεύει να μείνει… ορφανός από το διαδίκτυο, παρά την επένδυση που έχει γίνει. Ο μεν Δήμος Καλαμάτας δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος για τη συντήρηση και λειτουργία του δικτύου, ενώ ούτε κάποιον εργολάβο φαίνεται να συμφέρει να αναλάβει αυτό το έργο, γιατί θα πρέπει να επιβάλλει στα νοικοκυριά που είναι συνδεδεμένα με την οπτική ίνα τέλος πολύ υψηλότερο από το τέλος που χρεώνουν οι πάροχοι γραμμών ADSL. Υπάρχει, λοιπόν, σοβαρή περίπτωση να «νεκρώσει» ο «Έξυπνος Οικισμός», εκτός εάν ευοδωθεί η προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας, αλλά και άλλων Δήμων της χώρας, ώστε η συντήρηση και λειτουργία του δικτύου να καλυφθεί οικονομικά από το πρόγραμμα «Σύζευξις ΙΙ», που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Όσον αφορά στην επέκταση του ασύρματου δικτύου του Δήμου Καλαμάτας, ο αντιδήμαρχος κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι οι σχετικές εργασίες ξεκινούν. Η επέκταση του δικτύου θα γίνει στις εξής περιοχές: Πανεπιστήμιο-Φοιτητική Εστία, Λιμενικό Πάρκο, Λιμενικό Ταμείο, Πάρκο Σιδηροδρόμων, Διοικητήριο, ΒΙΟ.ΠΑ, Δημοτικό Στάδιο, Πλατεία Ι.Ν. Αναστάσεως, Πλατεία Ι.Ν. Ταξιαρχών, Ψαράκια, στη Δημοτική Κοινότητα Βέργας και στις Τοπικές Κοινότητες Αρφαρών, Άριος, Μικράς Μαντίνειας και Λαιΐκων. Συνολικά και μέχρι το Πάσχα, θα τοποθετηθούν 17 κόμβοι. Μέχρι σήμερα, ο Δήμος Καλαμάτας διαθέτει 39 κόμβους ασύρματου δικτύου στην πόλη και τις Τοπικές Κοινότητες Θουρίας, Μικρομάνης και Αιθαίας. Με την αποπεράτωση της επέκτασης, ο Δήμος θα διαθέτει συνολικά 56 κόμβους και, όπως τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος, θα είναι ένας από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα με αυτό το δυναμικό.
Επίσης, την εβδομάδα αυτή, πρόσθεσε ο κ. Ηλιόπουλος, ξεκινάει και η συντήρηση του ήδη εγκατεστημένου ασύρματου δικτύου, προϋπολογισμού μελέτης 5.100 ευρώ. Με την εργολαβία αυτή θα συντηρηθεί το δίκτυο, θα επισκευαστούν κόμβοι οι οποίοι παρουσιάζουν βλάβες κ.λπ., με κύριο στόχο τη διασφάλιση της συνεχούς λειτουργίας του δικτύου και την ελαχιστοποίηση των τυχόν προβλημάτων.
Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος υπενθύμισε ότι το ασύρματο δίκτυο του Δήμου έχει σκοπό να καλύψει ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κοινού και όχι χώρους κατοικίας πολιτών. Η ταχύτητα που παρέχει, δεν είναι εφάμιλλη των δικτύων ADSL, που προσφέρουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, και είναι σχεδιασμένο για να εξυπηρετεί ανάγκες απλής πλοήγησης στο διαδίκτυο, τόνισε χαρακτηριστικά.
Στ.Μ.